Timp de aproape două luni, șeful PSD n-a pus piciorul în plen. În comisia de administrație, din care face parte, n-a călcat niciodată de când a fost ales. Are voie să lipsească fără să explice, spun reprezentanții Parlamentului, pentru simplul motiv că este președintele Camerei Deputaților.
Liviu Dragnea este prezent în Parlament aproape în fiecare zi. În mai bine din jumătate din timp însă, nu iese din birou să participe la activitățile Camerei Deputaților, pe care o conduce. Potrivit informațiilor furnizate de forul inferior, la solicitarea Libertatea, Liviu Dragnea a absentat la 55% dintre ședințe. La comisia de administrație, unde este membru și unde este obligat să participe, nu s-a dus niciodată. Imediat ce a fost ales deputat, le-a transmis parlamentarilor PSD că “nu va mai tolera absențele de la serviciu”.
Anul trecut, în luna aprilie, Liviu Dragnea nu a participat decât la o singură ședință a Camerei Deputaților din cele 9. La fel și în noiembrie 2017. Din totalul de 152 de ședințe ale Camerei Deputaților, Liviu Dragnea a bifat doar 67 – cele mai multe dintre ele, cu miză politică.
Toate absențele sunt motivate, după cum ne-a transmis Camera Deputaților. Aproape din oficiu chiar, căci Liviu Dragnea are dreptul să lipsească și nu trebuie să dea explicații pentru absențele sale.
“Conform articolului 34, alineatul h) și i) din Regulamentul Camerei Deputaților, pe lângă activitatea în plen, președintele are și alte atribuții. Absența acestuia de la plen, în condițiile în care este angrenat în alte activități, întâlniri bilaterale, cu ambasadori, deplasări externe, dar și orice tip de întâlnire ce are legătură cu actvitatea parlamentară, nu se consideră absențe ce trebuie să fie motivate de către liderul grupului parlamentar”, a precizat liderul deputaților PSD, Daniel Suciu, contactat de Libertatea.
Cele două articole invocate de el fac referire fix la deplasările oficiale și la primirea unor delegații străine.
Liviu Dragnea a fost plecat în cinci deplasări externe: SUA (ianuarie 2017), Israel (aprilie și iulie 2017), Estonia (aprilie 2018) și Elveția (mai 2018).