Dragnea a fost întrebat dacă este mulţumit de forma proiectului de lege privind descentralizarea în forma pe care Guvernul şi-a angajat răspunderea.
„Forma mă mulţumeşte, conţinutul nu-mi creează foarte multă mulţumire, dar sunt un om realist şi cel mai important lucru este că s-a făcut această breşă în structura asta foarte puternică de la nivelul Bucureştiului pe care o susţin foarte mulţi oameni din eşalonul doi-trei din administraţia centrală”, a declarat Dragnea.
El a mai afirmat că „descentralizarea” este un proces continuu şi speră că anul viitor sau peste doi ani vor fi descentralizate şi alte instituţii.
„Discuţia despre domeniile care nu s-au descentralizat va continua. Că decizia va fi luată anul viitor sau peste doi ani de zile, când sperăm să înfiinţăm regiuni administrative, este o cu totul altă discuţie. Eu nu voi înceta niciodată să susţin acest punct de vedere, despre poliţie. Poliţiştii care ar fi fost transferaţi sub autoritatea primarilor de oraşe şi municipii nu ar fi avut nimic de suferit, ba dimpotrivă. Ar fi păstrat toate drepturile, în plus ar fi putut să primească beneficii în plus de la primării”, a declarat Dragnea.
El a menţionat că poliţia locală există în cazul municipiilor care îşi permit, iar cele care nu pot susţine acest lucru nu au servicii de poliţie locală.
Vicepremierul a afirmat că amendamentele acceptate de Guvern privesc anexele la proiectul descentralizării unde au fost modificate repere de înregistrare ale imobilelor transferate, în urma discuţiilor cu aleşii locali.
„Un amendament important pe care l-am preluat a fost unul care se referă la preluarea la direcţiile de sănătate publică şi a laboratoarelor de analiză”, a mai afirmat Dragnea.
El a mai afirmat că actualii şefi ai instituţiilor judeţene descentralizate vor rămâne în funcţii.
Vicepremierul Liviu Dragnea a mai declarat la finalul şedinţei celor două Camere ale Parlamentului că în anexele la legea descentralizării sunt prevăzute distinct normele de personal şi cheltuielile aferente pentru personal şi pentru bunuri şi servicii.
„Legea bugetului de stat va fi aprobată sper în forma în care a fost trimisă, eventual cu ceva amendamente, în bugetul fiecărui minister este inclusă suma care este prevăzută în anexă la acest proiect de lege deocamdată. În momentul în care legea descentralizării va fi în vigoare, suma care este prevăzută în anexă la legea descentralizării pentru fiecare instituţie în parte şi pentru fiecare judeţ în parte va fi transferată din bugetul ministerului respectiv în bugetul instituţiei care se descentralizează”, a afirmat Dragnea.
El a menţionat că „nu este nicio problemă” dacă nu intră în vigoare de la începutul anului, iar, dacă se va întâmpla acest lucru în ianuarie sau februarie, în acel moment sumele se transferă de la bugetul de stat.
Dragnea a infirmat că modificarea bugetului de stat prin legea descentralizării ar fi echivalentă cu o rectificare bugetară, în situaţia în care legea descentralizării intră în vigoare după promulgarea bugetului de stat.