„Să plecăm de la starea de fapt care, încet-încet, urmează să fie cunoscută de opinia publică, pentru că știți foarte bine că, de foarte mulți ani, datele reale despre condițiile din penitenciarele din România nu s-au știut. Eu sper ca Ministerul Justiției să facă posibil ca situația din penitenciare, cea reală, să fie cunoscută, pentru că sunt oameni condamnați care sunt în închisori și execută pedepse de un număr de ani, dar nu sunt condamnați la moarte. De asemenea, nu sunt condamnați la condiții inumane. (…) Declarația președintelui Iohannis a avut o nuanță importantă. E o tehnică de comunicare în care accentuezi informația pe care vrei să o dai ca să se bolduiască, dar a spus după aia dacă nu facem lucruri…. Nu a spus nimeni altceva. Amenda nu va veni mâine. Dar dacă în câteva luni de zile, adică probabil până la vară, România nu întreprinde și nu inițiază un pachet de măsuri printre care și legea grațierii, de această amendă nu scăpăm și, dincolo de amendă, mai este o situație — eu am cerut public, azi, ministrului Justiției să se spună public câți români au murit în închisorile din România, sunt zeci, sunt sute, sunt mii, asta trebuie să se știe. Ei nu au fost condamnați la moarte, sunt membri ai societății românești care au dreptul la viață”, a spus Dragnea la Antena 3.
El a adăugat că s-a discutat la întâlnirea cu membrii Guvernului despre un pachet de măsuri și despre mărirea creșterea sumelor pentru rația de hrană din închisori, care acum este „de trei lei și ceva pe zi”. El a spus că e nevoie de un program de reabilitare a unor penitenciare, de finalizare a construcțiilor respectiv începerea lucrărilor la penitenciare noi.
Dragnea a subliniat că în proiectul inițial de ordonanță privind grațierea nu erau cuprinși corupții, criminalii, violatorii, pedofilii, tâlharii, hoții, iar prejudiciile urmau să fie recuperate într-un an după grațiere.
„În proiectul inițial al ordonanței erau prevederi pentru cei care au în întreținere copii până la 5 ani sau până la 14 ani, nu mai țin minte, pentru bolnavi în fazele terminale — așa cum a fost cazul domnului Adamescu — și de asta cred că se ține cont. M-am uitat pe niște evidențe. În Uniunea Europeană, media pedepselor este 7-9 luni, la noi este 7 ani. În România, în ultimii ani, s-a sărit peste măsurile administrative, foarte multe fapte, ale unui funcționar public de exemplu, care în mod tradițional peste tot în lume primește o sancțiune, un avertisment, desfacerea contractului de muncă, la noi s-a sărit peste ele, s-a trecut direct la pușcărie cu ani grei. De amenda aia nu scăpăm, legea grațierii singură nu rezolvă problema cu amenda, dar programul guvernamental cuprinde și inițierea celorlalte măsuri asumate deja de România”, a arătat el, notează Agerpres.
Președintele Camerei Deputaților a menționat că, din punctul lui de vedere, acei oameni condamnați pentru furturi foarte mici „pentru a-și hrăni copiii” ar trebui să fie grațiați.