„Știu că sunt colegi de partid de-ai mei care poate sunt supărați că eu n-am dat curs la o negociere politică și să discutăm și în partid. Și îmi asum, dragi colegi, asta. Dacă vreți să mă pedepsiți, puteți să mă pedepsiți. Dar vreau să vă spun ceva — cel mai important lucru este ca acești oameni și următorii doi care vor veni să nu aibă nicio dependență politică. Pentru că ei nu trebuie să facă ceea ce au făcut alții de dinainte, inclusiv membrii PSD — ca să lăsăm asta cu membrii PSD care au făcut pentru PSD și împotriva altora. Este important ca ei să înțeleagă — și asta îi rog — depinde de fiecare dintre ei dacă vor înțelege pentru ce au fost susținuți”, a declarat Dragnea în plenul Camerelor reunite ale Parlamentului la dezbaterea cu privire la desemnarea unor consilieri de conturi, a președintelui și a unui vicepreședinte ai Curții de Conturi, a președintelui și a unui vicepreședinte ai Autorității de Audit.
Potrivit Agerpres, el a făcut un apel către parlamentari să „lase o instituție foarte dragă să facă acuzații pe bandă rulantă”.
„Înțeleg că ceea ce am susținut noi — ca această instituție să nu mai fie politizată — nu e bine. Niciunul de acolo nu este membru PSD sau membru ALDE. Absolut niciunul. Sigur, din câte am înțeles, dacă era o negociere politică, bineînțeles că tot de la această tribună probabil că aceleași personaje spuneau că PSD a luat Curtea de Conturi, punând un președinte sau un vicepreședinte. Deci, indiferent cum ar fi, nu era bine. Mai sunt două posturi libere de consilieri. Nu cred că cineva a oprit pe cineva să-și depună candidatura pentru acele posturi. Deci, liber la politizare”, a spus președintele Camerei.
Dragnea a atras atenția că nu a auzit în luările de cuvânt din plenul Parlamentului să se vorbească despre chestiuni profunde legate de activitatea Curții de Conturi.
„N-a vorbit nimeni aici despre necesitatea unei discuții serioase despre legea Curții de Conturi, despre dorința ca această instituție să se aplece mai mult către prevenție. Sunt prea multe instituții care doar așteaptă să pedepsească, nu e nicio instituție în România astăzi care să se ocupe de prevenție. Interesul nostru ca stat și ca națiune care este? Să fie pedepse după pedepse sau să avem cât mai puține greșeli și societatea să funcționeze bine? Nu s-a vorbit de asemenea poate despre unele abuzuri (…) care au fost făcute de unii funcționari sau consilieri de la Curtea de Conturi. Și de-a lungul anilor s-a tot vorbit despre aceste lucruri. Cred că acestea sunt cele mai importante probleme”, a menționat liderul PSD.
Comisiile reunite de buget-finanțe ale Camerei Deputaților și Senatului au validat candidatura lui Mihai Busuioc pentru funcția de președinte al Curții de Conturi. Busuioc candidează pentru funcția deținută, în prezent, de Nicolae Văcăroiu, al cărui mandat urmează să se încheie. Pentru funcția de vicepreședinte al Curții de Conturi a fost validat Nicu Marcu, iar pentru cea de consilier de conturi — Aurel Dumitru.
De asemenea, Dan Lucian Vlădescu a fost aprobat de comisiile de buget pentru funcția de președinte al Autorității de Audit, iar pentru poziția de vicepreședinte al Autorității de Audit — Florin Tunaru.