„Am urmarit cu foarte mare atentie toate observatiile care au aparut in spatiul public. Aceasta lege nu a fost gandita nici pe departe ca un mijloc de cenzura, ci ca un mijloc legal de a sprijini pe de o parte libera exprimare, iar pe de alta, pentru a sprijini respectul reciproc si demnitatea umana. (…) Există posibilitatea ca în perioada următoare să apară în lume foarte multe tensiuni şi foarte multe atitudini radicale. Ar putea apare şi la noi acest risc„, a declarat Liviu Dragnea.
Liderul PSD a explicat ca in multe tari din Occident sunt organizate cursuri prin care elevii si studentii sunt invatati ce inseamna toleranta si sunt educati pentru a putea fi fusi la adapost de situatiile in care pot fi lezati. „Vreau ca fiecare cetățean să se simtă în siguranță în țara lui„, a adăugat Liviu Dragnea.
Oficialul a mai precizat că va elimina, în Camera Deputaţilor, criteriul defăimării pe criterii de apartenenţă politică şi de avere din Legea defăimării pe care a iniţiat-o, pentru a elimina riscurile de „interpretare greşită”, şi va dimina cuantumul amenzilor, astfel încât acestea să rămână „la nivel simbolic”. Liderul PSD a susţinut că va elimina, printr-un amendament, şi criteriul privind averea.
„Spiritul legii nu a fost de a proteja în vreun fel partidele politice sau oamenii politici de critici, dar pentru a elimina orice risc, care într-adevăr poate apare, ca cineva vreodată să folosească această prevedere pentru a-şi proteja partidul sau acţiunile, această noţiune va fi scoasă din lege„, a spus Dragnea.
Tot în Camera Deputaţilor, Dragnea susţine că se va analiza mult mai atent în comisii orice prevedere şi orice definiţie care ar putea duce la interpretări greşite, astfel încât să fie eliminat orice risc posibil „colateral” faţă de spiritul şi obiectivul legii.
Senatorii au adoptat, miercuri, proiectul de lege depus de preşedintele interimar al PSD Liviu Dragnea, privind promovarea demnităţii umane şi toleranţei faţă de diferenţele de grup. Potrivit documentului, defăimarea socială s-ar putea sancţiona cu amendă de la 1.000 de lei, la 30.000 lei, dacă vizează o persoană fizică, respectiv cu amendă de la 2.000 de lei, la 60.000 lei, dacă vizează un grup social.
Potrivit Legii privind promovarea demnităţii umane şi toleranţei faţă de diferenţele de grup, înscrisă la Senat, de preşedintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, defăimarea socială constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 1000 lei la 30.000, dacă vizează o persoană fizică, respectiv cu amendă de la 2000 la 60.000 lei, dacă vizează un grup social.
Persoana care se consideră vizată de defăimarea socială poate formula, în faţa instanţei de judecată, o cerere pentru acordarea de despăgubiri şi restabilirea situaţiei anterioare defăimării sau anularea situaţiei create prin discriminare, în termen de 3 ani de la data săvârşirii faptei sau „de la data la care persoana interesată putea să ia cunoştinţă de săvârşirea ei”, arată iniţiativa legislativă.
În faţa instanţei, persoana care se consideră vizată de defăimare socială are obligaţia de a dovedi existenţa unor fapte care permit a se presupune existenţa unei defăimări sociale directe sau indrecte, putând să invoce orice mijloc de probă, inclusiv înregistrări audio şi video sau date statistice.
Potrivit proiectului de lege depus de social-democratul Liviu Dragnea, prin defăimarea socială se înţelege fapta sau afirmaţia prin care o persoană este pusă în situaţie de inferioritate pe temeiul apartenenţei sale la o categorie de persoane „care se disting din punct de vedere social prin una sau mai multe trăsături de gen, vârstă, rasă, religie, origine etnică, limbă maternă, tradiţii culturale, apartenenţă politică, orientare sexuală, origine socială, dizabilităţi, boală cronică necontagioasă sau infecţie HIV/SISA”.