„Eu nu ştiu ce a avut în minte domnul ministru al Educaţiei, dar eu cred că ar trebui să fie mai ponderat şi el, şi toţi miniştrii, şi această acţiune trebuie să fie sub o coordonare unitară„, a spus Liviu Dragnea, într-un interviu acordat Europa FM, potrivit Mediafax.
Liderul PSD a precizat că nu a vorbit cu Sorin Cîmpeanu şi nici nu ştie dacă şi cu cine s-a consultat acesta, fiind „surprins” de acţiunea ministrului. Mai mult, Dragnea spune că în astfel de chestiuni doar CSAT poate dispune măsuri şi trebuie să aibă o strategie bine pusă la punct.
„În situaţii de genul acesta trebuie să fie din partea instituţiilor abilitate o coordonare şi o comunicare unitară. (…) Românii sunt foarte îngrijoraţi şi orice comunicare necoordonată pe acest subiect nu face decât să crească îngrijorarea în rândul românilor„, a mai spus Liviu Dragnea.
Liderul PSD a mai spus că serviciile secrete vor trebui să primească bani în plus în anul 2016, dacă România va accepta primirea de imigranţi, cuantumul sumei urmând a fi stabilit după ce vor exista cifre exacte cu privire la numărul imigranţilor.
De asemenea, Dragnea şi-a mai exprimat speranţa şi încrederea că preşedintele Klaus Iohannis va avea putere de negociere în Consiliu, astfel încât României să nu îi fie impus un număr mai mare de imigranţi decât poate primi în condiţii de securitate.
REACŢIA LUI SORIN CÂMPEANU
Contactat de HotNews.ro, ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu, a declarat ca „Ministerul Educatiei nu are niciun fel de competente si atributii vizavi de refugiati. Ministerul Educatiei nu face altceva decat sa raspunda, asa cum este obligat sa o faca, solicitarilor Comitetului national pentru situatii speciale de urgenta. Orice institutie din Romania este obligata sa raspunda acestor solicitari”.
„Am primit solicitarea din partea Comitetului national pentru situatii speciale de urgenta de a estima disponibilitatea unor locuri de cazare si, pe cale de consecinta, am transmis in sistem catre institutiile de invatamant superior si preuniversitar aceasta solicitare. Ministerul Educatiei nu este in niciun fel abilitat sa comunice public pe acest subiect„, a continuat Cimpeanu.
Ministerul Educaţiei a solicitat marţi, universităţilor şi inspectoratelor şcolare judeţene să identifice evantuale spaţii de cazare pe care ar putea să le pună la dispoziţia refugiaţilor ce ar ajunge în România, fără afectarea procesului de învăţământ.
Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România atrage atenția asupra deficitului de locuri de cazare cu care se confruntă universitățile din România, aproximativ un sfert dintre studenții care au nevoie de un loc de cazare neputând beneficia de acest drept, și consideră că decizia guvernului de a solicita universităților să pună la dispoziție locuri de cazare din căminele lor pentru refugiați este una „pripită și nefericită”.
Citeşte şi: CRIZA IMIGRANŢILOR. Câţi refugiaţi pot caza Politehnica şi Universitatea Bucureşti