„Susțin ceea ce este firesc. Să se prezinte o motivație pentru a se introduce, dacă este cazul, plafonare și pentru a nu se introduce. Nu pot să susțin ceva fără niciun fel de fundamentare. Eu vreau să văd care sunt motivele care stau la baza unei astfel de propuneri, dacă există, și atunci, dacă sunt motive serioase și sunt explicate, susținem. Așa să susțin în alb, nu pot”, le-a spus ziariștilor președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, la finalul unei vizite de lucru pe care a făcut-o în municipiul Alexandria.
El a mai spus, printre altele, că fiecare ministru este liber să comunice cu cetățenii înainte de luarea unei decizii.
„Nu i-a oprit nimeni să comunice. Fiecare comunică în funcție de talentul pe care îl are. Fiecare e recomandat de voce sau de talent. Ai talent la comunicare, comunici foarte bine. Nu ai talent la comunicare, comunici foarte prost și ți-o iei”, a afirmat Dragnea.
Referitor la o eventuală remaniere guvernamentală, el a susținut că dacă miniștrii s-ar schimba la orice greșeală făcută, ar fi instabilitate în mod permanent.
„Dacă ar fi să se schimbe miniștrii la orice greșeală, indiferent cât ar fi de mică, ar fi instabilitate guvernamentală permanent. Este vorba de efectele pe care le produce o comunicare rea. Cel mai rău lucru care poate apărea este să se creeze ideea că o parte din miniștri nu cunosc programul de guvernare și nu sunt stăpâni pe ei. Cu toate că lucrează, unii nu comunică aproape deloc, unii comunică bine, alții comunică … se grăbesc atunci când vin cu o idee, dar dacă sunt de bună-credință cu mine, nu au o problemă. Până la urmă, premierul face sau nu face remanieri”, a menționat Liviu Dragnea.
Liderul social-democraților a afirmat, luni seară, la Antena 3, că a avut o discuție cu ministrul Muncii, Olguța Vasilescu, și că au ajuns la concluzia că trebuie definit corect modul de calcul al indemnizației care reprezintă 85% din venituri și nu se pune problema neapărat a unei plafonări a acestor drepturi bănești.
„În seara asta m-am văzut cu dna Olguța Vasilescu, pentru că i-am spus că vreau să vedem ce a generat noțiunea de plafonare. Suntem în situația în care, din păcate, legislația actuală, reglementarea actuală generează niște anomalii și nu este foarte simplu. De exemplu, sunt indemnizații care ajung la 160.000 de lei pe lună pentru creșterea copilului. Cred că e cam mult, totuși. Sunt indemnizații care ajung la 140.000 de lei pe lună. Am văzut niște comentarii pe Facebook, sigur, glumețe, întreba cineva: domnule, dar, totuși, îi ia pamperși cu diamante, ca să pui un miliard și jumătate de lei (lei vechi, n.r.) pe lună. Prevederile actuale pot genera astfel de anomalii și sigur că se și exploatează, se și profită de actualele prevederi, pentru că nu e definit bine, corect din ce se calculează acel procent de 85%”, a declarat Liviu Dragnea.
Potrivit președintelui PSD, la Ministerul Muncii au ajuns și unele informații că există persoane cu activități independente și firme care profită de această situație pentru a obține venituri mai mari.
„Sunt oameni cu activități independente care își pun niște venituri foarte mari, sau fac niște vânzări, plătesc o contribuție, dar e o contribuție de 5,5% și impozitul pe venit care este 16% și, iertați-mă, să faci lucrul acesta și după acea să primești doi ani de zile zeci de miliarde, nu e în regulă. Am vorbit cu dna Olguța Vasilescu să analizeze cu colegii din minister și să gândim un sistem, nu neapărat să punem un plafon, dar care să regândească modul de calcul al procentului de 85%. (…) Am înțeles că a primit informări, semnale de alarmă din diverse locuri, din diverse instituții: vedeți că se întâmplă aceste lucruri — nu știu dacă sunt reale sau nu, nici ea nu știe dacă sunt adevărate sau nu, poate că vor ieși la iveală — firme care găsesc mame în devenire pe care le angajează, le dau salarii mari și beneficiază de aceste venituri”, a spus Dragnea.
Liderul PSD a subliniat că obiectivul principal este ca mamele să fie ajutate mai mult decât până acum deoarece natalitatea în România este scăzută.