Liviu Dragnea a declarat, luni seară, la finalul şedinţei Comitetul Executiv Naţional al PSD că s-au luat câteva decizii importante. Una dintre decizii se referă la faptul că în momentul în care un președinte de organizație vrea să candideze la funcția de vicepreședinte al PSD și o câștigă, atunci va trebui să aleagă între cele două.
„O propunere care in final a fost aprobata si pe care eu am sustinut-o, a fost ca un membru de partid sa nu mai poate detine in acelasi timp o functie alesa de conducere la nivel judetean si national. S-a discutat despre posibilitatea ca presedintii de organizatie sa poata sa candideze la functia de vicepresedinte. Pot candida, pentru ca este dreptul lor, dar nu mai pot detine ambele functii in acelasi timp. Sustinerea a fost destul de mare„, a declarat Liviu Dragnea.
De asemenea, s-a discutat despre structura Biroului Permanent National, daca sa mai ramana functia de presedinte executiv sau sa fie inlocuita de patru functii de prim-vicepresedinti, daca sa fie si functia de presedinte executiv si cele patru de prim-vicepresedinti. S-a decis ca funcția de președinte executiv să rămână valabilă.
„Le-am propus in final, si au fost de acord, cu o singura exceptie, sa ramana functia de presedinte, functia de presedinte executiv, 14 vicepresedinti, din care patru vor fi ai organizatiei de femei, si secretarii generali, fara prim-vicepresedinti„, a mai spus Liviu Dragnea.
Liderul PSD a explicat că „excepţia” a fost Victor Ponta, cel care a şi făcut propunerea. „A fost o propunere argumentată, dar care nu a avut sustinere”, a adăugat Dragnea.
Întrebat de jurnalişti de ce a renunţat la cele patru funcţii de prim-vicepreşedinţi, acesta a spus că „nu avea sens sa existe si functia de presedinte executiv si cele patru functii de prim-vicepresedinti. „Nu am renuntat la cele patru functii de prim-vicepresedinti, pentru ca nu le aveam in buzunar. Au fost idei multe si in urma unei dezbateri serioase, cea mai buna solutie, pe care am sustinut-o, este cea actuala, care este mult mai supla„, a spus noul presedinte al PSD.
O altă decizie luată la CEx se referă la structura Consiliul Naţional. „Ca si structuri de conducere ale partidului, le-am propus o abordare care sa tina cont de functionalitate si de eficienta tuturor structurilor de conducere. De exemplu, Consiliul National, le-am propus si au fost de acord, sa devina o structura de specialitate a partidului, care sa fie constitutita din parlamentarii partidului, ministrii sau, dupa caz, secretarii de stat, presedintii de consilii judetene sau vicepresedintii CJ, unde nu sunt presedinti, toti primarii de municipii si orase si reprezentanti ai primarilor de comuna, cate trei din fiecare judet, ca sa aiba sens coordonarea departamentelor de specialitate ale partidului„, potrivit lui Liviu Dragnea.
De asemenea, Comitetul Executiv va fi format din presedintii de organizatii judetene, membrii BPN si presedintii structurilor interne, tineret, femei si pensionari.
„Vor fi infiintate opt posturi de secretari regionali, in asa fel incat secretarii regionali cu secretariatul general sa reprezinte structura executiva de conducere a partidului, prin coordinarea presedintelui”, a mai spus Liviu Dragnea.
BPN va fi o structura de analiza si decizie politica, Comitetul Executiv, una care asigura conducerea intre cele doua congrese, iar Consiliul National nu va mai fi o structura de conducere, ci va fi una de specialitate a partidului.
Cei care vor să se înscrie pentru funcţiile de conducere din PSD, o pot face până vineri la ora 12.00. Tot vineri, la ora 14.00, va avea loc Comitetul Executiv, în care se vor valida candidaturile depuse.