UPDATE Prezent marți la Înalta Curte de Casație și Justiție, unde a participat la procesul în care liderul PSD este judecat pentru instigare la abuz în serviciu, Liviu Dragnea a avut un schimb de replici cu o femeie care i-a cerut demisia.
Incidentele au început încă din sala de judecată, când femeia s-a apropiat de Dragnea și i-a șoptit: „Demisia”. Ea a fost scoasă imediat din sală de un jandarm.
După terminarea procesului, în momentul în care Dragnea a început să dea declarații jurnaliștilor, o altă femeie s-a apropiat de liderul PSD cu un bilet pe care scria: #REZIST.
În continuare, Dragnea a avut un schimb de replici cu prima femeie, în timpul cărora liderul PSD a făcut referiri și la Victor Ponta.
Femeie: Domnule președinte, sunteți cel mai rezistent membru USL, pentru că ceilalți au fost exmatriculați. Felicitări pentru rezistență.
Dragnea: Sunteți colegă cu Victor Ponta, înțeleg. Îl citați.
Femeie: În sală v-am întrebat dacă vă dați demisia și m-ați întrebat: acum sau după. V-am pregătit o coală și un pix.
Dragnea: Doamnă, dumneavoastră și cei din spatele dumneavoastră nu doresc demisia mea dintr-o funcție anume, că nu mi-ați spus din ce funcție.
Femeie: Din funcția de președinte al Camerei Deputaților.
Dragnea: Cei cu care vorbiți, au și dreptul să vorbească? Vă întreb, cu respect(…) Cred că dumneavoastră doriți demisia mea din viață. Sunt foarte mulți din cei care vă susțin, care încep să fie din ce în ce mai deranjați că eu de mult timp spun adevărul despre ceea ce se întâmplă în România. Despre bani străini care intră în România, despre români care sunt finanțați, despre oameni care fac foarte mult rău acestei țări.
Femeie: Răspundeți la întrebare cu da sau nu.
Dragnea: Răspunsul este nu.
Dragnea către jurnaliști: Țelul meu în viață nu este să conversez cu Victor Ponta în fiecare zi. Îndrăznesc din când în când să nu îi răspund.
Judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie îi audiază pe unii dintre inculpaţii din acest dosar şi urmează să ia o decizie în cazul unei solicitări a fostei soţii a lui Dragnea, Bombonica Prodana, care vrea sesizarea Curţii Constituţională cu o excepţie de neconstituţionale a prevederilor referitoare la abuzul în serviciu, infracţiune de care este acuzată.
Avocaţii Bombonicăi Prodana arată, în cererea de sesizare a Curţii Constituţionale, că pentru a pune sub acuzare o persoană pentru abuz în serviciu, trebuie să existe un prag minim al pagubei, apreciind că incriminarea faptei fără raportare la un prejudiciu, cum este este prevăzut în prezent în lege, ar fi neconstituţională. Prejudiciul în acest dosar a fost estimate de procurori la 108.000 de lei.
Şi OUG 13 de modificare a codurilor penale, adoptată în 31 ianuarie şi abrogată cinci zile mai târziu, prevedea că punerea sub acuzare pentru abuz în serviciu se poate face dacă prejudiciul produs este de cel puţin 200.000 de lei.
La termenul din 14 februarie, Liviu Dragnea le-a spus judecătorilor că nu vrea să fie judecat prin procedură simplificată, pentru că se consideră nevinovat, precizând că nu se prevalează de dreptul la tăcere, ci vrea să fie audiat.
Cinci inculpaţi au ales judecata prin procedură normală, susţinând că acuzaţiile aduse de procurorii DNA sunt nefondate.
Alţi trei inculpaţi – Gheorghe Nicuşor, fost şef al Serviciului Administrativ, Patrimoniu, Tehnic, Aprovizionare din DGASPC Teleorman, Anisa Stoica, care la data faptelor era angajată la aceeaşi instituţie, şi Adriana Botorogeanu – au spus că recunosc faptele de care sunt acuzaţi şi vor să fie judecaţi prin procedură simplificată, care le-ar putea aduce reducerea cu o treime a pedepselor.
Doi inculpaţi care au lipsit de la acel termen vor fi întrebaţi marţi ce procedură de judecată aleg.
Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a fost trimis în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie în 15 iulie 2016, pentru instigare la abuz în serviciu şi instigare la fals intelectual.
Potrivit procurorilor, în perioada iulie 2006 – decembrie 2012, Liviu Dragnea, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman, respectiv de preşedinte al PSD Teleorman, a determinat-o pe Floarea Alesu, la acea vreme director executiv al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Teleorman, să îşi încalce atribuţiile de serviciu prin menţinerea în funcţie şi implicit plata drepturilor salariale pentru două angajate ale aceleiaşi instituţii.
„În realitate, cele două persoane şi-au desfăşurat activitatea la sediul organizaţiei judeţene Teleorman a partidului politic al cărui preşedinte era inculpatul Dragnea Nicolae Liviu, aspect cunoscut de acesta din urmă”, susţine DNA.
Fosta soţie a lui Dragnea, Bombonica Prodana, este acuzată de abuz în serviciu, alături de foşti şefi din Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Teleorman.
Bombonica Prodana a fost pusă sub acuzare pentru că, în perioadele 3 martie – 1 august 2008 şi 3 iulie 2009 – 1 august 2010, nu a sancţionat două subordonate încadrate în funcţia de referent la instituţiile pe care le conducea, deşi ştia că nu s-au prezentat la serviciu şi nu au respectat prevederile contractului individual de muncă şi fişa postului.
„Această conduită infracţională a fost de natură să aducă persoanelor respective avantaje patrimoniale necuvenite în cuantum total de 108.612 lei, reprezentând drepturi salariale încasate necuvenit de către inculpatele Botorogeanu Adriana (75.593 lei) şi Stoica Anisa Niculina (33.019 lei), sumă cu care Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Teleorman s-a constituit parte civilă în procesul penal”, arată procurorii DNA în rechizitoriu.
Liviu Dragnea a fost condamnat definitiv, în 22 aprilie 2016, de instanţa supremă, la doi ani de închisoare cu suspendare, în dosarul „Referendumul”, după ce iniţial primise un an de închisoare cu suspendare.
Secretar general al PSD la data comiterii faptelor din dosarul „Referendumul”, Dragnea a fost judecat pentru infracţiunea de folosire a influenţei sau autorităţii de către o persoană care deţine o funcţie de conducere într-un partid, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.