„În opinia mea, președintele Comisiei Europene este primul oficial european care, în Parlamentul României, vorbește cu respect despre români și despre România și pentru asta în mine și în Parlamentul României, domnule președinte, veți avea un prieten puternic și statornic. (…) În declarația de la Roma din 25 martie 2017 se vorbește de o Uniune unică, cu instituții comune și valori puternice, o comunitate a păcii, a libertății, a democrației, a dreptului omului și a statului de drept, o forță economică majoră cu niveluri neegalate ale protecției sociale și bunăstării. Așa trebuie să fie UE, aceasta trebuie să fie descrierea pe care trebuie să o avem în vedere când se vor decide schimbările care trebuie făcute în funcționarea Uniunii. În același timp, este adevărat că în cuprinsul Declarației de la Roma se vorbește și de ritmuri și intensități diferite, iar eu îmi fac datoria să vă spun că această expresie a fost comentată pe larg în România cu multă emoție și chiar cu multă îngrijorare. Eu cred că scopul Uniunii, așa cum a fost văzut și de părinții care au pus bazele acestei construcții supranaționale, este de a reduce decalajele, de a diminua diferențele, astfel încât, într-un viitor mai mult sau mai puțin apropiat, Uniunea să meargă cu același ritm și cu aceeași intensitate„, a spus Dragnea, în plenul comun al Parlamentului, în care președintele Juncker a ținut un discurs.
Dragnea a adăugat că, în interpretarea sa, prin ritmuri și intensități diferite, se înțelege că cei care astăzi sunt în urmă trebuie să fie ajutați să meargă cu un ritm alert și să acționeze cu o intensitate mai mare, pentru a recupera decalajele față de cei care se află în frunte.
„Este însă esențial ca nimeni să nu fie lăsat în urmă, trebuie să fim o Uniune nedivizată și indivizibilă, asta este UE pe care și-o doresc și românii”, a arătat Dragnea.