Liviu Dragnea: Luni vom vota înfiinţarea comisiei parlamentare de ancheta pentru Guvernul Cioloş

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat marţi seara că săptămâna viitoare, luni, va avea loc şedinţa plenului reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului în care se va vota constituirea comisiei de anchetă a guvernului Cioloş, în cadrul căreia va trebui să se afle de ce s-a încasat "cu mai puţin de 10 miliarde la bugetul ţării".
Filip Stan
10 ian. 2017, 20:19
Liviu Dragnea: Luni vom vota înfiinţarea comisiei parlamentare de ancheta pentru Guvernul Cioloş

“Ceea ce m-a nemulțumit și m-a mirat a fost postarea lui Cioloș. Nu-mi dau seama dacă e superficialitate, răutate, rea credință. În faţa comisiei de anchetă trebuie să răpundă, nu trebuie să îmi răspundă mie pe Facebook, nici la televizor. Am decis azi în Birourile Permanente reunite: luni avem plenul reunit – Camera Deputaţilor şi Senat – şi acolo vom vota constituirea acestei comisii de anchetă şi cu temele, întrebările minimale care trebuie să fie puse tuturor celor care trebuie să răspundă. Dacă vor veni cu explicaţii serioase, foarte bine. Trebuie să aflăm de ce s-a încasat cu mai puţin de 10 miliarde”, a afirmat preşedintele Camerei Deputaţilor.

Liderul PSD a făcut o demonstrație practică, punând pe hârtie cifrele bugetului și rectificărilor bugetare de anul trecut, din care ar reieși că veniturile au scăzut cu 10 miliarde de lei și că ”practic” sunt lipsă din buget circa 14 miliarde de lei, cu care se puteau mări pensii și salarii.

„Eu nu sunt scamator, eu sunt inginer și am lucrat cu cifre și lucrez cu cifre. (…) Cifrele n-au cum să mintă”, a subliniat Dragnea, care s-a întrebat cine i-a pus pe funcționarii din Ministerul de Finanțe să facă „hârtii mincinoase”.

Potrivit liderului PSD, gaura în buget arată că fosta guvernare tehnocrată a scăpat din mână controlul evaziunii fiscale și instituțiile statului nu au mai funcționat cum trebuie, astfel că România a pierdut 10 miliarde de lei din venituri, care puteau aduce la rectificare 3 miliarde de lei în plus.

Birourile Permanente reunite au aprobat, marţi, solicitarea preşedintelui Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, privind efectuarea unei anchete a Comisiilor de buget-finanţe ale Camerei Deputaţilor şi Senatului prin care să fie verificare condiţiile în care s-a realizat rectificarea bugetului de stat şi a bugetului asigurărilor sociale de stat din august şi noiembrie 2016 de către Guvernul Cioloş, a anunţat marţi secretarul Camerei Marcel Ciolacu.

Citeşte şi: Liviu Dragnea, ironie la adresa lui Iohannis: Îl cheamă pe premier să vadă dacă a fost la meditaţii şi a învăţat

„Scopul anchetei este verificarea condiţiilor în care s-au realizat rectificările bugetelor de stat, mijloacele anchetei, audierea tuturor persoanelor implicate, care pot furniza informaţii şi clarificări pe acastă temă”, a afirmat deputatul PSD, conform News.ro.

Marcel Ciolacu a mai spus că obiectul anchetei este adresarea următoarelor întrebări de către comisiile reunite de buget: “Care este modul în care s-au constituit veniturile potenţiale pentru a se putea efectua o rectificare pozitivă; care sunt instituţiile statului care au făcut previziuni asupra acestor venituri şi care a fost nivelul propus al veniturilor de către fiecare instituţie în parte; cât au fost realizate veniturile totale ale bugetului general consolidat la data de 31.12.2016; cât au fost estimate veniturile totale ale bugetului general consolidat la momentul construcţiei bugetului pentru anul 2016; cât au fost estimate veniturile totale ale bugetului general consolidat la 6 august prima rectificare”.

Printre întrebările care vor mai fi adresate de parlamentarii din Comisiile de buget-finanţe se numără: “cât au fost realizate veniturile totale ale bugetului general consolidat la 30 iunie primul semestru; cât au fost estimate veniturile totale ale bugetului general consolidat la 23 noiembrie – cea de-a doua rectificare; cât au fost realizate veniturile totale ale bugetului general consolidat la 30 septembrie, după trei trimestre; cât au fost realizate veniturile totale ale bugetului general consolidat în luna decembrie 2016; care a fost media veniturilor totale ale bugetului general consolidat pe primele 11 luni ale anului; cât au fost mai mici veniturile totale ale bugetului general consolidat în decembrie 2016 faţă de decembrie 2015”.

Citeşte şi: Liviu Dragnea, replică lui Klaus Iohannis pentru „aflarăm”: Ce „văzurăm” aseară mi-a lăsat un gust amar

De asemenea, celor audiaţi în Comisiile de buget-finanţe li se vor mai adresa următoarele întrebări: “care sunt motivele pentru care nu au fost estimate corect veniturile totale ale bugetului total consolidat la prima şi la a doua rectificare; cât este venitul nerealizat la 31.12 2016 din sume de la Uniunea Europeană 2017 – 2020 (exerciţiul financiar European) comparativ cu veniturile din sumele de la UE pentru perioada 2014 – 2020 estimată la 23 noiembrie – data celei de-a doua rectificări, care sunt sumele rămase necheltuite atât din bugetul propriu, cât şi din fondurile europene pe fiecare minister în  parte; care sunt investiţiile, programele care au fost bugetate dar nu au fost realizate pe fiecare minister în parte; care sunt motivele nerealizării investiţiilor, programelor de către ministere (se va prezenta o situaţie pentru fiecare investiţie şi program în parte; care este suma care a rămas necheltuită la sfârşitul anului 2016 la capitolul cheltuieli de personal”.

DailyBusiness
Revoltă la ANL: Angajații acuză sabotaj guvernamental și cer stoparea reorganizării care lasă zeci de oameni pe drumuri!
Spynews
Adrian Minune a recunoscut că a înșelat-o pe Cati Simionescu! Cum a reacționat soția manelistului, după ce a aflat totul: ”Am 200 de gagici, nu una”
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Parcul din România care se va transforma de Paște 2025. Sunt așteptați turiști din toate colțurile țării pentru a vedea carnavalul
Capital.ro
S-a dat ordin de la UE. Devine obligatoriu în România! Termen până pe 14 aprilie 2025
Playtech.ro
Imagine rară cu copiii lui Nicolae al României și ai Alinei Binder. Ce mari au crescut Alexandra și Mihai
DailyBusiness
Ce pensie vei avea după 40 de ani de muncă? Cum se calculează și ce influențează suma finală
Adevarul
Fost consilier al președintelui Zelenski: „România trebuie să construiască un bloc est-european ce poate rezista valurilor care vin”
wowbiz.ro
Pericol la Cernobîl: România, în zona de risc?! Sarcofagul care izolează materialul radioactiv, grav avariat în urma unui atac cu dronă
Spynews
Două zodii vor fi cerute în căsătorie până la finalul aprilie! Nativii vor avea parte de surprize uimitoare
Spynews
Tzancă Uraganu recunoaște idila cu Laura Vass, după ce paparazzii Spynews.ro i-au surprins împreună: „Mai pici în ispită”. Cum a reacționat Alina Marymar
Evz.ro
Republica Moldova, o idee genială pentru vacanța de Paște. Ce găsești acolo te va uimi
Ego.ro
Mihaela Tatu, de nerecunoscut! Cum arăta vedeta la 37 de ani... FOTO
Prosport.ro
FOTO. Cum arată arbitra la care s-au dat fotbaliștii pe teren: „Unii mi-au scris pe Instagram”
kanald.ro
Peste 20 de persoane au murit în urma unui incendiu la un azil de bătrâni, în China
Cancan.ro
Dalida din Las Fierbinți a băut până nu a mai știut de ea. Și Scărlătescu s-a făcut PRAF
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
România a pierdut o legendă. A fost unul dintre cei mai iubiți români. Nu-l vom uita niciodată
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. O femeie e motivul pentru care fiii lui David Beckham nu-şi mai vorbesc
stirilekanald.ro
O tânără de 17 ani s-a trezit cu boala "plămânilor popcorn" după ce a vapat în secret. Avertismentul disperat al mamei sale: "Este o afecțiune mortală și incurabilă"
Nu spalati rufele la aceasta temperatura: Greseala pe care multe gospodine o fac cand folosesc masina de spalat.
MediaFlux
Lovitură finală pentru Lasconi! Răsturnare de situație înainte de alegeri
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Furtul de lemne! Metoda cea mai utilizată, potrivit unui activist de mediu