Preşedintele PSD nu a dorit să precizeze despre ce domenii este vorba, apreciind că, atunci când se spune că este o problemă într-un anumit domeniu, „apare imediat știrea că acel ministru va fi schimbat”.
Dragnea spune că Guvernul „nu poate să funcționeze în viteza a 3-a”, iar o creștere economică de 5 % nu este suficientă. „Programul trebuie să fie pus în aplicare, el e mai important și ca mine, și ca premierul, și ca dl Tăricenau, „ca oricine dintre oamenii politici din zona coaliției de guvernare și trebuie să luăm o decizie”, a declarat Dragnea la România TV.
Întrebat dacă este vorba de a „pica propriul guvern”, Dragnea a arătat că nu crede că se ajunge până acolo.
„Nu cred că ajungem acolo. Simplu — poate să nu fie nicio remaniere, poate să fie remaniere, poate e nevoie și de un set mai nou de măsuri. Sigur, guvernul poate funcționa în continuare așa, dar funcționează în viteza a 3-a, eu vreau să funcționeze în viteza a 4-a. 3-0 nu ne ajunge. O creștere economică de 5% nu e suficientă. România trebuie să aibă un ritm de dezvoltare mult mai mare, pentru că are potențial. Eu n-am nimic cu nicio țară străină, dar fiecare guvern și fiecare stat se gândește în primul rând la el. (…) Nu vreau să dau niciun domeniu, pentru că orice domeniu dau ca și problemă, imediat apare știrea că va fi schimbat ministrul cutare. Nu. Vom face această analiză, vom avea după aia o discuție serioasă cu prim-ministrul și împreună vom face un pachet de măsuri pe care o să-l anunțăm. Și se va și întâmpla”, a adăugat președintele PSD.
Întrebat cu referire la o afirmație a premierului Sorin Grindeanu potrivit căreia dacă ai 3-0 în minutul 15 din repriza I ce logică ar avea să faci schimbări, Liviu Dragnea a arătat că aceasta nu este o „declarație bună”.
„Eu, în general, evit să comentez ce spune premierul, sunt puțin mai în vârstă ca el, poate am și altă autoritate. Nu cred că a fost o declarație bună, pentru că se pot genera contra-afirmații imediat. Sunt meciuri celebre în care 3-0 nu e suficient, nu te califici. Dacă ai luat bătaie cu 4-0, 3-0 nu e suficient sau poate să ai 3-0 acuma și la final ai 4-3 pentru ceilalți. Nu asta este abordarea. Orice semnal de alarmă pe care ți-l trage oricine, și pe care îl trage cu bună credință, trebuie tratat cu foarte multă seriozitate și cu foarte mult respect. Dar nu pot să vă spun acum că suntem într-o situație în care suntem în pragul unei decizii majore. Dar o analiză trebuie făcută, eu doresc să o facem — sunt 120 de zile de guvernare — a fost un trimestru bun, sunt diferențe pozitive mari față de anul trecut, dar nu este suficient. România este acum la o creștere economică de 5-6 % generată în primul rând de creșterea producției industriale, dar asta nu înseamnă că trebuie să ne culcăm pe o ureche. Și nu vrem ca piciorul de pe accelerație să se ridice. Și avem semnale că se cam ridică. Sau cum spune dl. Tăriceanu, se mai trage frâna de mână și trebuie să vedem cauzele”, a comentat președintele Camerei Deputaților.
Potrivit acestuia, există așteptări mari, în general din partea coaliției politice care susține guvernul, dar rezultatele de până acum sunt bune, fiind generate de încrederea mare în programul de Guvernare prezentat în campania electorală și care a început să fie implementat.
„Nu și-a produs multe efecte programul de guvernare, nici nu era timp, dar există un indicator privind sentimentul economic. (…) s-a îmbunătățit în martie 2017, ajungând la cel mai mare nivel din noiembrie 2008. Asta arată că oamenii de afaceri, și români și străini, au încredere într-un program de guvernare și încep să investească. Asta înseamnă că apare creștere economică serioasă, că a crescut nivelul investițiilor străine. În schimb, programul nu este ușor, România nu putea fi dezvoltată cu un program făcut în glumă, cu un program superficial, cu un program simplu. Asta înseamnă că acel program trebuie pus în practică punct cu punct, paragraf cu paragraf, pentru că altfel nu ne atingem obiectivul major — pentru ca în 2020 România să fie o putere economică serioasă și stabilă. Și sunt întârzieri în anumite domenii. Și acum o să vedem în perioada următoare — am început să lucrăm serios și eu și dl. Tăriceanu și mulți colegi de-ai noștri — și facem o analiză foarte riguroasă a fiecărei măsuri care a fost implementată sau care n-a fost implementată, de ce s-a întârziat, pentru că efectele pot apărea mai târziu. Și vrem să prevenim. Plecând de la acest lucru, probabil săptămâna viitoare, sper să finalizăm aceasta analiză, pentru că în funcție de asta vom decide politic ce măsuri trebuie luate — dacă trebuie luate măsuri în ceea ce privește componența Guvernului, dacă trebuie luate măsuri în îmbunătățirea actului de guvernare, în comunicare, în tot felul de lucruri”, a menționat președintele PSD.