Întrebat dacă modificările la Codul penal vor fi aprobate în sesiunea parlamentară care începe la 1 februarie, Dragnea a răspuns: „Asta nu am de unde să ştiu„.
„Nu cred că există niciun plan, nici nu a început dezbaterea„, a adăugat Dragnea. El a spus că este deschis dialogului cu oficialii Comisiei Europene care şi-au exprimat îngrijorarea faţă de modificările legislative în domeniul Justiţiei. „Oricând suntem invitaţi vom discuta cu toată deschiderea„, a afirmat Liviu Dragnea, întrebat dacă va discuta cu preşedintele şi prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, având în vedere îngrijorările exprimate.
Chestionat dacă va face acest lucru din proprie iniţiativă, Dragnea a răspuns: „Chiar o să ne gândim, chiar o idee bună, o să ne gândim la asta„.
Comisia Europeană a transmis săptămâna trecută că este îngrijorată în legătură cu evoluţiile recente din România şi a cerut Parlamentului de la Bucureşti să reconsidere modificările din Justiţie. „Urmărim cu îngrijorare evoluţiile recente din România. Independenţa sistemului judiciar românesc şi capacitatea sa de a combate în mod eficace corupţia constituie pietre de temelie fundamentale ale unei Românii puternice în cadrul Uniunii Europene„, se arăta într-o declaraţie comună a preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, şi a prim-vicepreşedintelui Frans Timmermans.
Ulterior, preşedintele Camerei Deputaţilor şi al PSD, Liviu Dragnea, şi preşedintele Senatului şi al ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, au transmis o scrisoare comună oficialilor Comisiei Europene, în care au arătat, printre altele, că sunt îngrijoraţi cu privire la „modul incorect” în care a aceasta a fost informată „în ceea ce priveşte transparenţa dezbaterii pe tema Justiţiei din România”.
În document, Dragnea şi Tăriceanu au explicat că elaborarea şi examinarea textelor de lege s-a făcut cu respectarea exigenţelor constituţionale şi că au fost avute în vedere recomandările Comisiei Europene în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare cu privire la independenţa şi reforma sistemului judiciar.