„Am avut o şedinţă de BPN unde am discutat două chestiuni punctuale. Din acest motiv l-am invitat şi pe domnul ministru Toader – şi anume situaţia în care ne aflăm în urma refuzului preşedintelui Iohannis de a elibera din funcţie doi miniştri şi de a numi în funcţie două persoane propuse şi MCV. Ăn legătură cu primul subiect, i s-a solicitat domnului ministru Toader ca până la sfârşitul săptămânii să întocmească un draft pentru o posibilă sesizare la CCR cu privire la un conflict juridic de natură constituţională în cazul în care şi după 1 Decembrie preşedintele va refuza să îşi îndeplinească atributele constituţionale şi să ia act de solicitările prim-ministrului. În funcţie de ce va face preşedintele Iohannis, luni, într-o discuţie în coaliţie, vom hotărî calea de urmat. Nu vom putea sta la nesfârşit cu un Guvern în care preşedintele vrea să se implice fără să aibă competenţă constituţională”, a spus Liviu Dragnea.
Întrebat dacă PSD ia în calcul un demers de suspendare din funcţie a preşedintelui, Dragnea a răspuns: ”Nu e absolut niciun demers. Nu e luat în calcul un astfel de demers. PSD nu iniţiază niciun demers de suspendare (a preşedintelui Klaus Iohannis n.red.)”.
Social-democrații s-au reunit luni în ședința Biroului Permanent, la Parlament. La ședinţa social-democraţilor a fost chemat din nou ministrul Justiţiei, Tudorel Toader. Ministrul Justiţiei a anunţat, la plecarea de la şedinţa PSD, că va redacta până luni un proiect de sesizare a CCR pentru un conflict juridic de natură constituţională între Guvern şi preşedinte.
„Săptămâna aceasta, până luni, voi redacta un draft, un proiect de sesizare, o posibilă sesizare a Curţii Contituţionale, despre un conflict de natură constituţională între Guvernul României, pe de-o parte, şi preşedintele republicii, pe de altă parte, conflict rezultat din refuzul preşedintelui de revocare şi respectiv desemnare a miniştrilor propuşi”, a declarat Tudorel Toader.
„Am primit astăzi (22 noiembrie n.red.), la două zile după remanierea guvernamentală, o propunere de remaniere guvernamentală. Acest lucru nu este de bun augur. Avem guverne PSD-ALDE de nici doi ani. Lucrurile merg foarte prost în privinţa guvernării. PSD este deja la al treilea guvern în nici doi ani. Au fost schimbate enorm de multe persoane pe funcţii de miniştri, au existat 70 de politicieni care au fost şi sunt miniştri în doi ani. (…) Aşa nu se poate guverna. E imposibil să schimbi miniştrii toată ziua bună ziua. Cum să funcţioneze un Guvern cu două remanieri într-o săptămână. Eu nu sunt de acord să contribui la o astfel de guvernare, care seamănă mai degrabă cu un carusel. În această săptămână nu va mai exista nicio altă schimbare de ministri. O eventualăp decizie va fi luată după sărbătorile dedicate Centenarului, după 1 decembrie. Până atunci nu vom discuta. Până după 1 decembrie nu se va schimba nimic„, a spus Klaus Iohannis.
Întrebat despre posibilitate sesizării Curţii Constituţionale de către premier pe un conflict instituţional declanşat de refuzul de a semna decretele de eliberare din funcţie, şeful statului a precizat: „Nu ştiu ce conflict vor dumnealor să invoce, dar eu i-aş invita, în loc să continue acest carusel, să şi guverneze”.
„Nu mi-a fost şi nu îmi e teamă de aşa ceva şi nici de CCR. Absolut toate acţiunile mele se încadrează în cadrul constituţional. Că nu le convine asta e altceva, dar nicio acţiune de-a mea nu se încadrează în afara Constituţiei”.
Întreabat despre un eventual blocaj la Transporturi după demisia lui Lucian Şova, şeful statului a spus că postul de ministru al Transporturilor devine vacant după publicarea decretului de revocare, până atunci Guvernul este complet şi „nu are decât să lucreze”.
Fostul preşedinte Traian Băsescu a afirmat, duminică la România TV, că şeful statului, Klaus Iohannis, a refuzat numirea Olguţei Vasilescu la Transporturi şi a lui Ilan Laufer la Dezvoltare pentru că „nu-i poate pune nimeni preşedintelui stiloul în mână să semneze un decret, nici mama Curţii Constituţionale”.