Ajuns la ședința CEx a PSD, înainte de care are o întâlnire cu 10 lideri de organizații ai PSD, Liviu Dragnea a declarat, conform România TV, că „Astăzi am mai multă treabă cu valiza”.
Ulterior, Liviu Dragnea a venit cu două valize în Parlament, la şedinţa CEx al PSD, ca reacţie la scandalul „Valiza” şi dezvăluirile anunţate de Rise Project în legătură cu afacerile familiei Dragnea şi relaţiile cu firma Tel Drum. Gestul liderului PSD Liviu Dragnea vine după anunţul Rise Project că are date din Tel Drum găsite într-o valiză în Teleorman.
”Prima valiză este cu gogoşi de la Rise Project. Sunt aici proaspete. A doua valiză, ştiţi că eu sunt din Teleorman şi ca orice localnic din Teleorman, am găsit în fundul curţii o valiză cu documente care nu au ajuns la DNA. Şi hai să vedem ce este: dosarul cu achiziţia frauduloasă a imobilului Raiffeisen. Dosarul cu retrocedări către Forumul Democrat German a bunurilor grupului etnic german. Dosarul cu promovarea procurorilor care i-au închis dosare (lui Iohannis, n.r.). Dosarul cu declaraţii mincinoase despre banii încasaţi din chirii. Cash. Dosarul cu închirierea căminului de batrani de la forumul Democratic german. Dosarul cu presiuni asupra unui judecător CCR. Hopa, mai avem nişte stickuri. Aceste două valize vi le las”, a spus liderul PSD.
Liderii PSD se reunesc, luni, la prânz, la Palatul Parlamentului, în şedinţa Comitetului Executiv Naţional (CExN). Duminică seara, mai mulţi lideri PSD fideli lui Liviu Dragnea s-au întâlnit în Bucureşti, pentru a pregăti strategia de urmat în şedinţa CExN de luni.
Conform unor surse politice citate de România TV, şedinţa informală a liderilor PSD de duminică seara s-a terminat cu patru propuneri de excludere, care vor fi votate luni în CEX. Surprinzător, Gabriela Firea scapă, dar Adrian Ţuţuianu, liderul PSD Dâmboviţa şi artizanul celor mai mari scandaluri din ultima perioadă, este pe lista de excluderi.
Liderii întruniţi duminică seara în Bucureşti ar dori excluderea lui Adrian Ţuţuianu din partid, pentru a da un exemplu, în contextul apariţiei în presă a unor înregistrări din şedinţele PSD Dâmboviţa, în care Ţuţuianu îşi jignea diverşi colegi, inclusiv miniştri.
De asemenea, foarte aproape de a fi dat afară din PSD este şi Marian Neacşu, secretar general al partidului şi preşedinte PSD Ialomiţa. Lui i se alătură Ion Mocioalcă, preşedinte PSD Caraş-Severin, dar şi Ciprian Pandea, şeful PSD Călăraşi.
Toate aceste propuneri de excludere vor fi votate luni în Comitetul Executiv PSD, iar pentru ca ele să fie validate este nevoie de două treimi din voturile membrilor CEX.
Secretarul general adjunct al PSD, Codrin Ştefănescu, a declarat sâmbătă pentru MEDIAFAX că acei lideri care au trimis scrisori „de sorginte #rezist” şi au spus că fac parte dintr-un partid de „maimuţe” nu mai reprezintă „poziţia unitară a PSD”.
De asemenea, vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, Florin Iordache (PSD), consideră că „mai bine ne despărţim” de acei membri care nu respectă votul majorităţii şi l-a nominalizat pe Adrian Ţuţuianu spunând că l-a deranjat faptul că vicepreşedintele partidului şi-a criticat colegii.
Şi vicepreşedintele PSD Gabriel Zetea a declarat joi, pentru MEDIAFAX, că unii preşedinţi de organizaţii judeţene cer „vehement” excluderea din partid a lui Ţuţuianu pentru „declaraţii nelalocul lor”.
Pe de altă parte, preşedintele PSD Vaslui, Dumitru Buzatu, consideră că partidul trebuie să încerce să-i păstreze pe liderii care au avut rezultate electorale bune. Într-o declaraţie pentru MEDIAFAX, liderul judeţean social-democrat a afirmat, sâmbătă, că el dezaprobă „lichidarea” vocilor critice şi a apreciat că vicepreşedintele PSD Adrian Ţuţuianu trebuie acceptat chiar dacă „vorbeşte în plus”.