Legislația prevede ca deținuții să primească, complementar normei de bază, un supliment de maxim 925 de calorii cu ocazia zilelor festive.
„Având în vedere preocuparea constată a administraţiilor locurilor de deţinere faţă de promovarea unui climat carceral cât mai apropiat de cel anterior privării de libertate, pe lângă desfăşurarea unor activităţi de reintegrare socială cu tematică specifică, la nivelul tuturor unităţilor subordonate Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, în zilele considerate festive, hrana alocată persoanelor custodiate este adaptată meniului specific. Meniul festiv pentru sărbătorile de iarnă poate conţine, pe lângă alimente de bază, friptură de porc/vită şi piure de cartofi, ciorbă de porc/vită/pasăre/perişoare, sarmale cu mămăliguţă, cozonac, gogoşi, prăjituri, produse de patiserie, mere etc.”, se arată într-un comunicat al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor.
Cum s-a pozat Irina Tănase în timp ce Liviu Dragnea este în închisoare FOTO
Meniul deținuților este acelaşi în fiecare an de sărbători. Anul trecut, seara a început cu ceai și biscuiți și s-a termita cu budincă de paste.
Iată meniul pe zile:
25 decembrie
Mic dejun – ceai, biscuiţi, margarină şi salam
Prânz – ciorbă de porc sau supă de pui cu tăiţei (pentru musulmani), sărmăluţe de porc sau vită, cozonac şi măr
Cina – mămăligă cu brânză şi smântână
26 decembrie
Mic dejun – ceai, biscuiţi, margarină, marmeladă
Prânz – ciorbă ţărănească de porc sau vită, peşte prăjit cu orez sârbesc
Cina – cartofi cu brânză
31 decembrie
Mic dejun – ceai, biscuiţi, margarină, crenvurşti
Prânz – ciorbă de legume, spaghete cu cârnaţi şi sos de roşii
Masa festivă – cotlet de porc sau pulpă de pui la grătar cu piure, murături asortate, cozonac şi măr
1 ianuarie
Mic dejun – ceai, margarină, biscuiţi
Prânz – ciorbă de perişoare din porc sau vită, pulpă de pui cu pilaf, castraveţi muraţi, cozonac şi măr
Cina – budincă din paste
Deținuții pot primi și un pachet cu produse alimentare în greutate de maximum 10 kg, la care se poate adăuga și maximum 6 kg de fructe și legume, dar și 20 de litri de apă minerală sau băuturi răcoritoare. În schimb, este interzisă primirea de produse alimentare care necesită încălzire, coacere, fierbere sau alte tratamente termice în vederea consumului; cumpărarea de produse alimentare care necesită încălzire, coacere, fierbere sau alte tratamente termice, în vederea consumului, cu excepţia cafelei, ceaiului, laptelui şi a supelor instant; primirea şi cumpărarea de lămâi şi derivate ale acestora.