El a spus că nu s-a concretizat sau investit nimic după înțelegerile avute de cele două părți în urmă cu patru ani.
„Din păcate nu, pentru că după ce am plecat eu din guvern, a plecat și Victor Ponta, toate acele proiecte care erau aproape finalizate — Cernavodă, Rovinari, exportul de carne de porc și alte produse de carne către China — din păcate după ce s-a terminat guvernarea noastră toate aceste proiecte, fără excepție, au fost suspendate, blocate. Eu nu am nicio explicație și nici dumnealor nu au avut nicio explicație. Acum le-am spus că interesul nostru rămâne același și o să se reia proiect cu proiect exact din faza în care era în lucru. Cel mai important este să se restabilească din nou procedura de lucru. Din momentul acela proiectele încep să se implementeze destul de repede„, a declarat Dragnea, la Palatul Parlamentului.
El a adăugat că nu vrea să se grăbească cu semnarea unor memorandumuri. „Trebuie să se realizeze această comunicare, acest mod de lucru între noi și ei și, după ce se organizează, într-o lună — două maxim, cred că pot fi gata și memorandumurile respective, ca să poată fi semnate”, a arătat liderul social-democraților.
Președintele Camerei Deputaților a primit vineri o delegație din China, condusă de membru al Comitetului Permanent al Biroului Politic al Comitetului Central al PCC și secretarul Secretariatului Comitetului Central al PCC, la întâlnire fiind prezent premierul Mihai Tudose și o serie de miniștri ai Cabinetului său.
„Am discutat proiecte concrete. Sper ca, odată reluate, să nu se mai oprească, așa cum s-a întâmplat în anii trecuți. Este vorba de proiectul mare Reactorul 3 și 4 de la Cernavodă, despre Termocentrala de la Rovinari, Hidrocentrala Tarnița Lăpuștești, o hidrocentrală pe Dunăre, două poduri pe Dunăre. De asemenea, s-a discutat despre reluarea cursei București — Beijing, despre organizarea mult mai bună a exporturilor de produse alimentare și nu numai către China. China are pentru următorii ani un buget de importuri de 8.000 de miliarde de dolari și cred că România poate să facă un efort să se organizeze în așa fel încât să se poată vinde în China ceea ce au nevoie”, a detaliat, la final, Liviu Dragnea.
Potrivit acestuia, partea chineză este foarte interesată de investiții serioase în infrastructură, reafirmându-și interesul pentru cale ferată de mare viteză, autostrăzi și alte proiecte de infrastructură mare.
„Primul ministru a decis să înființeze un comitet interministerial, o să stabilească cine îl coordonează, o să fie de asemenea un consilier al premierului care să fie în legătură permanentă cu Ambasada Chinei, pentru a începe să se pună substanță pe această dorință reciprocă de colaborare. (…) Le-am spus că suntem foarte interesați de parcuri industriale tematice în România, sunt multe localități din țară care au deja terenuri pregătite, este nevoie să fie mai multă coordonare”, a subliniat președintele Camerei Deputaților.
Întâlnirea bilaterală a avut loc în partea a doua a evenimentului „Dialogul partidelor politice China — țările Europei Centrale și de Est 2017”, care a reunit, la Palatul Parlamentului, 150 de participanți din partea chineză — delegația PCC, delegația de la Confederația Tineretului pe Întreaga Chină, delegați din partea administrațiilor locale a șapte provincii chineze, care cuprind și reprezentanți ai mediului de afaceri chinez—, precum și 150 de participanți din 16 state ale Europei Centrale și de Est, inclusiv România — lideri ai principalelor partide politice, reprezentanți ai administrațiilor locale și ai mediului de afaceri.