Potrivit lui Dragnea, mecanismul pe care îl propune este unul care funcționează și și-a dovedit eficiența în alte țări.
„Tocmai pentru a face un pas important în a elimina contactul între conducerile celor două instituții și Guvern, înainte de facerea bugetului, noi vrem să punem în legea bugetului de stat două lucruri — pentru Radio, aferent fiecărui locuitor din cei 20 de milioane, se va prevedea 21 de lei în bugetul de stat, adică 422 milioane lei pentru Radio; iar pentru TVR, aferent fiecărui locuitor din România — 34 lei, 671 milioane lei. Asta înseamnă că fiecare conducere a celor două instituții nu mai are probleme să meargă, cum merge de ani de zile înainte de facerea bugetului, la MF și la premier, să se roage să le dea bani în completare, fiindcă taxa oricum nu le ajunge. Aia înseamnă influență politică și lipsă de independență politică, fiindcă atunci când te duci la cei care sunt la putere ca să le ceri bani ca să funcționezi este aproape imposibil ca unul din acest lanț să nu spună: ‘Eu te ajut, dar ai grijă acolo'”, a declarat Dragnea, vineri, la Adevărul Live.
Potrivit lui Dragnea, după alegerea viitorului Legislativ, va fi adusă în discuție modificarea legii radioului și a TVR astfel încât „acel Consiliu care este ales de Parlament să nu mai aibă rol executiv”.
„Acel Consiliu să organizeze concurs de management și să angajeze un manager care să lucreze cu obiective, un manager care nu are nicio legătură cu politicul. Prin aceste două lucruri — îi asigur, în mod predictibil, venituri suficiente pentru funcționare și ai un management care nu mai are legătură cu politicul, atunci într-adevăr poți spera că aceste două instituții își ating scopul. Altfel, uitați-vă ce s-a întâmplat în urmă — TVR are 154 de milioane de euro datorie. Ce facem cu ea?”, a mai spus acesta, relatează Agerpres.
Referitor la eliminarea taxei radio-tv, Dragnea a subliniat că, în țări precum Spania, Finlanda, Ungaria, Olanda, Portugalia, Belgia, Cipru, Estonia, Andorra, Monaco, dar și în SUA sau Canada, această taxă ori nu a existat, ori a fost eliminată.
„S-a vorbit despre faptul că se afectează independența acestor două instituții. (…) Dar la Radio discutăm despre un buget de 95 milioane de euro. Eu cred că un astfel de buget poate să fie performant și se dovedește că este. (…) Nu are pierderi, dar la banii ăștia e și greu să ai. Bugetul Radioului are 200 de milioane de lei pe care îi încasează din taxa radio, 200 de milioane de lei pe care îi încasează de la bugetul de stat și 20 de milioane de lei din reclamă și publicitate. Deci aproape jumătate din bugetul radioului oricum vine de la bugetul de stat. (…) Noi vorbim aici de o taxă pe care o plătește fiecare dintre noi și, de asemenea, bani dați din bugetul de stat care vin tot de la noi. Deci noi din buzunarul drept dăm taxa radio-tv, din buzunarul stâng dăm din bugetul de stat. Tot bani publici sunt”, a mai spus Dragnea.
Acesta a adăugat că la TVR situația este următoarea: 330 de milioane de lei din taxă, 136 milioane de lei de la buget, plus publicitate. „În total, în jur de 500 de milioane. Deci și aici este vorba de aproximativ 30% din bugetul TVR (de la bugetul de stat — n.r.)”, a explicat acesta.