Liviu Dragnea a înregistrat o primă mică victorie în fața instanței. Fostul lider al PSD solicitase strămutarea dosarului în care se judecă eliberarea sa condiționată, pe motiv că judecătorul nu ar putea fi imparțial.
Judecătorul Benone Alin Răduinea, care trebuia sa soluționeze cererea de strămutarea a dosarului lui Liviu Dragnea a realizat după două termene de judecată ca este lipsit de imparțialitate și a formulat cerere de abținere, astfel cauza a fost amânată pentru data de 14 iunie 2021.
Mai jos minuta instanței: ”Solutia pe scurt: În temeiul art.68, alin.5, Cod de procedură penală, raportat la art.64, alin.1, litera f, Cod de procedură penală, admite declaraţia de abţinere formulată de judecătorul Benone-Alin Răduinea. În temeiul art.275, alin.3, Cod de procedură penală, cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. Definitivă. Pronunţată în şedinţa publică din data de 24.V.2021”.
Articolul din Codul de procedură penală invocat prevede că judecătorul este incompatibil dacă ”există o suspiciune rezonabilă că imparţialitatea judecătorului este afectată”.
La primul termen al dosarului în care fostul lider al PSD a solicitat magistraţilor să mute procesul vizând eliberarea sa, de la Tribunalul Bucureşti la o altă instanţă, Curtea a amânat cauza, întrucât apărătorul lui Liviu Dragnea nu s-a putut prezenta.
Liviu Dragnea, lovitură în procesul împotriva Penitenciarului Rahova. Fostului lider PSD i-a fost încălcat dreptul la sănătate şi apărare
Cererea iniţială privind eliberarea condiţionată a lui Liviu Dragnea a fost depusă la Judecătoria Sectorului 5, însă a fost respinsă ca neîntemeiată, iar Tribunalul Bucureşti urmează să judece miercuri apelul, după ce la termenul anterior a amânat cauza pentru lipsă de apărare şi pentru a se emite adresă la Penitenciarul Rahova pentru a se comunica situaţia actualizată privind zilele câştigate obţinute de Dragnea ca urmare a muncii prestate pe durata încarcerării.
Dragnea a primit aviz favorabil din partea comisiei speciale din cadrul Penitenciarului Rahova.
Liviu Dragnea a fost condamnat definitiv în 27 mai 2019, de magistraţii ÎCCJ, la trei ani şi şase luni de închisoare, cu executare, în dosarul angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman.