„Eu cred că și Guvernul, și Ministerul Educației ar trebui să se aplece cu mai multă atenție și cu mai mult curaj asupra situației de la Târgu Mureș, asupra liceului respectiv. Noi nu putem să avem, din punctul meu de vedere, o măsură dublă față de comunitățile etnice dintr-o țară. Acolo e vorba de câteva sute de copii care învață în acea instituție. E vorba de imobile care au fost date în continuare pe o perioadă cred că de zece ani de către Biserica Catolică, punând condiția ca acolo să funcționeze un astfel de liceu. Nu știu dacă acțiunea instituțiilor de forță este benefică pentru România și pentru liniștea pe care ne-o dorim cu toții, mai ales în 2018. Nu știu de ce ar trebui sufere copii de acolo. Eu cred că cu curaj și cu înțelepciune, Ministerul Educației ar trebui să se aplece în mod serios și să găsească o soluție. Cine are interesul ca acolo să se agite spiritele atât de mult și să se creeze o stare de nemulțumire în creștere? Și aici nu mă refer la reacția Ungariei. Este un subiect separat. Mă refer la situația în sine”, a spus Dragnea la Palatul Parlamentului.
În opinia sa, faptul că niște oameni au ieșit să protesteze deoarece copii lor nu mai au unde să învețe este „un lucru foarte grav.”
Președintele Camerei amintește, însă, că nu este prima dată când autoritățile ungare au o asemenea reacție.
„Reacția Ungariei poate fi exagerată. Poate fi considerată exagerată. Nu este prima dată când are astfel de reacție. Dar acum într-adevăr este exagerată. Dar eu văd aici două subiecte distincte. Dacă începem să discutăm numai despre reacția Ungariei, o să ne schimbăm între noi comunicate, o să avem măsuri și contramăsuri. Problema de acolo rămâne tot nerezolvată. Situația de acolo, din punctul meu de vedere, nu este rezolvată. Și nu se rezolvă cu răspuns la comunicatul Ungariei”, a adăugat Liviu Dragnea, citat de Agerpres.
Miercuri, ambasadorul României la Budapesta, Marius-Gabriel Lazurca, fost convocat de MAE ungar în urma suspendării activității Liceului Teologic Romano-Catolic (LTRC) din Târgu Mureș, a informat agenția MTI.
Agenția maghiară de presă mai menționează că secretarul de stat Levente Magyar a transmis surprinderea guvernului ungar față de situația în care se află respectivul liceu și a spus la o conferință de presă că acțiunea autorităților române echivalează cu ‘un atac împotriva Bisericii Catolice, a minorității ungare, copiilor, familiilor și procesului de restituire în România’.
De asemenea, guvernul ungar și-a suspendat sprijinul față de aspirațiile României de a se alătura unor organizații internaționale, cum ar fi OCDE, a adăugat secretarul de stat maghiar.
Marți, șeful ISJ Mureș, Ioan Macarie, a declarat că LTRC nu mai există din punct de vedere juridic ca urmare a documentelor emise de instanțele de judecată, iar Hotărârea Consiliului Local Târgu Mureș de organizare a rețelei școlare, în care figura și acest liceu, a fost adoptată după 6 luni de la expirarea termenului final.
Potrivit șefului ISJ Mureș, în ciuda hotărârii judecătorești definitive, LTRC a făcut înscrieri, săptămâna trecută, înscriind 112 copii la clasa pregătitoare, în clasa a V-a și trei clase de liceu.
În luna noiembrie 2016, procurorii DNA au început urmărirea penală împotriva fostului șef al Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Mureș, Ștefan Someșan, și a fostului director al Liceului Teologic Romano-Catolic (LTRC) din Târgu Mureș, Zsolt-Jozsef Tamasi, pentru modul în care a fost înființată unitatea de învățământ.