„Inevitabil, regiunea Mării Negre va deveni un punct important de conexiune a UE din punct de vedere energetic. Aici practic se va realiza legătura dintre rezerva uriaşă de hidrocarburi din zona Mării Caspice şi capacităţile industriale şi economice din UE. România şi Bulgaria vor avea în calitate de state membre ale UE un rol major în realizarea acestui palier de conexiuni energetice între zona Caspică şi Europa occidentală”, a declarat vicepremierul Liviu Dragnea în deschiderea celei de-a III-a sesiuni a seminarului internaţional organizat de Conferinţa Regiunilor Periferice Maritime din Europa (CRPM).
Oficialul guvernamental a atras atenţia asupra faptului că în zona Mării Negre există probleme specifice care presupun o abordare integrată româno-bulgară a politicilor esenţiale în domeniul energiei, transportului, circulaţiei şi securităţii şi al politicilor de mediu
„În Sinergia Mării Negre trebuie să avem o abordare similară cu cea a Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării. În măsura în care programele operaţionale regionale şi cele de cooperare transfrontalieră vor include obiective privind dezvoltarea infrastructurii energetice, de transport, de mediu, obiective care să întărească siguranţa frontierei şi combaterea crimei organizate la Marea Neagră, vom putea vorbi despre un câştig substanţial de ambele părţi – UE va putea spune că această regiune contribuie serios la obiectivele pe care şi le-a asumat în cadrul Sinergiei Mării Negre, iar pe de altă parte România şi Bulgaria îşi vor îmbunătăţi rata de absorbţie a fondurilor europen”, a mai spus viceprim-ministrul Liviu Dragnea.
De asemenea, oficialul guvernamental şi-a exprimat convingerea că România şi Bulgaria au capacitatea de a-şi îmbunătăţi colaborarea în cadrul Sinergiei Mării Negre la acelaşi nivel cu cel al colaborării din Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării.
Vicepremierul Liviu Dragnea a deschis sesiunea ‘Între Dunăre şi Mare, identificarea sinergiei dintre politicile europene puse în aplicare în România’ din cadrul seminarului internaţional ‘Regiunile române între Sinergia Mării Negre şi Strategia Dunării’ organizat de CRPM.
„Ideile propuse în acest seminar se regăsesc în proiectul de declaraţie finală a CRPM care va fi prezentat tuturor organismelor europene implicate în procesul de elaborare al politicilor europene”, a declarat la finele seminarului vicepreşedintele CRPM, Horia Teodorescu.
CRPM este una dintre primele organizaţii inter-regionale europene, creată în anul 1973, care cuprinde peste 100 de regiuni din 28 de state membre ale UE. Conferinţa a deschis cadrul colaborării la nivel interregional, promovând ideea creării unei reţele de cooperare transnaţională, ca modalitate de întărire a competitivităţii regiunilor europene, în contextul unei dezvoltări durabile şi echilibrate în plan european. Organizaţia îşi desfăşoară activitatea în cadrul a şase comisii geografice.