Importanța includerii României în Programul Visa Waiver a fost reiterată de președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, în cadrul discuțiilor avute sâmbătă, la Palatul Parlamentului,
„Astăzi m-am întâlnit cu delegația Congresului SUA condusă de Michael Turner, co-președintele Grupului de Prietenie pentru România din Congresul SUA, șeful delegației americane la Adunarea Parlamentară a NATO. Am constatat împreună că avem o cooperare bilaterală excelentă în domeniul politico-militar și de securitate. Dorim să o consolidăm și să o extindem și în domeniul economic, zonă insuficient exploatată până în acest moment. Congresul SUA știe că România este un partener important al SUA în abordarea amenințărilor asimetrice transnaționale, cum ar fi infracțiunile de tip cibernetic, traficul ilegal de orice fel și în combaterea terorismului. Prin urmare, am reiterat importanța includerii României în Programul Visa Waiver”, a afirmat Liviu Dragnea într-o postare pe Facebook.
Şi premierul Mihai Tudose a avut programată, de la ora 11.00, o întrevedere cu membri ai Congresului SUA, care s-a desfăşurat la Palatul Victoria.
Cea de-a 63-a sesiune anuală a Adunării Parlamentare a NATO începe, sâmbătă, la Bucureşti, aceasta fiind a treia sesiune care are loc în România, după cele din 1997 şi 2011. Evenimentul coincide cu vizita făcută în ţara noastră de către secretarul general al organizaţiei, Jens Stoltenberg.
La eveniment participă peste 50 de delegaţii parlamentare naţionale ale statelor membre şi statelor cu statut de asociat, de partener regional şi mediteranean asociat şi de observator, precum şi invitaţi din România şi din străinătate. Discuţiile se vor axa pe teme de actualitate privind securitatea internaţională, comisiile de specialitate urmând să adopte mai multe rapoarte care au fost dezbătute cu ocazia sesiunii de primăvară care a avut loc, în acest an, la Tbilisi, în Georgia.
„Sesiunea anuală a AP NATO este cu siguranţă cea mai importantă organizată de noi până acum, sau cel puţin de la finalul Războiului Rece, pentru că se întâmplă într-o perioadă în care Alianţa NATO este profund subminată şi se încearcă destabilizarea, dacă nu chiar destructurarea Uniunii Europene”, a declarat, vineri, Vergil Chiţac, şeful delegaţiei române, la conferinţa de deschidere a AP NATO. Potrivit lui Chiţac, faptul că în 20 de ani România a organizat de trei ori sesiunea anuală a AP NATO arată că suntem „membri de încredere, voluntari şi devotaţi ai Alianţei”.
La rândul său, preşedintele AP NATO, Paolo Alli, a declarat că pe flancul estic al Alianţei există tensiuni „crescânde” cu Rusia, care are un comportament „agresiv”, el subliniind importanţa unui efort militar şi politic din partea Alianţei pentru a face faţă acestor provocări. „Pe flancul estic al Alianţei avem tensiuni crescânde cu Rusia şi siguranţa în Marea Neagră este crucială nu numai pentru România, Bulgaria şi alte ţări care se învecinează cu Marea Neagră, dar şi pentru Europa şi pentru Alianţa Nord Atlantică”, a spus Alli. Totodată, Alli a spus că România este unul dintre cei mai importanţi parteneri ai NATO, el subliniind astfel importanţa implicării României în ceea ce priveşte asigurarea siguranţei euroatlantice.