„Tragedia Holocaustului este permanent vie în memoria noastră, iar data de 9 octombrie, încărcată cu un simbolism aparte, ne obligă, şi mai mult, pe fiecare dintre noi, să reflectăm asupra consecinţelor tragice ale extremismului, ale acţiunilor discriminatorii, antisemite şi rasiste. Ziua Naţională de Comemorare a Victimelor Holocaustului din România rămâne o mărturie dureroasă. Nu mai putem schimba acei ani; avem însă responsabilitatea de a păstra cu grijă lecţia lor. Libertatea, respectul şi înţelegerea sunt valori pe care putem construi o societate sănătoasă, democratică, în deplin acord cu propria noastră identitate şi cu valorile familiei europene din care facem parte”, a scris Dragnea, marţi, pe Facebook.
Moştenirea lăsată de supravieţuitorii Holocaustului trebuie transmisă fiecărei generaţii, a declarat premierul Viorica Dăncilă, la ceremonia de depunere de coroane la Monumentul Memorial al Holocaustului.
„Importanţa şi simbolistica celor care au stat drepţi intre popoare şi care în cele mai negre momente ale istoriei s-au uitat pe sine pentru a întinde o mână de ajutor. (…) La peste şapte decenii de la acest tragic moment al istoriei noastre comune, mai sunt printre noi puţini supravieţuitori care pot sta mărturie vie a trecutului. (…) Mărturiile supravieţuitorilor Holocaustului au un rol extrem de important în lupta împotriva intoleranţei, discriminării şi excluderii de orice fel. Moştenirea lăsată nouă de supravieţuitorii Holocaustului trebuie transmisă fiecărei generaţii”, a declarat premierul.
Potrivit şefului Executivului, este de datoria noastră ca cele întâmplate să nu fie uitate.
„Participarea mea, alături de dinstinşi invitaţi, la un eveniment solemn precum cel de azi, îmi confirmă dimensiunea obligaţiei morale, care ne revine tuturor, de a depune toate eforturile pentru a combate orice fel de manifestare antisemită, xeonofobă şi pentru a evita ca astfel de drame să mai aibă loc„, a arătat Viorica Dăncilă.