Printre principiile transmise de PSD preşedintelui Klaus Iohannis se numără cele referitoare la respectarea Constituţiei României în litera şi spiritul ei, inclusiv în ceea ce priveşte statutul procurorilor şi judecătorilor; stoparea abuzurilor din justiţie împotriva cetăţenilor şi înlăturarea efectelor produse; respectarea drepturilor fundamentale ale omului, garantate de Constituţia României şi de tratatele internaţionale, precum dreptul la apărare şi dreptul la un proces echitabil, prezumţia de nevinovăţie, dreptul la viaţă privată şi inviolabilitatea secretului corespondenţei; garantarea independenţei judecătorilor care înfăptuiesc actul de justiţie – atât faţă de mediul politic, dar şi faţă de orice alte forme de presiune exercitate din partea parchetelor sau din partea serviciilor de informaţii.
Alte principii vizează garantarea independenţei procurorilor în instrumentarea cauzelor, în acord cu respectarea principiului constituţional al subordonării ierarhice; răspunderea magistraţilor pentru reaua-credinţă şi grava neglijenţă în îndeplinirea atribuţiilor pe care le au; lustraţia magistraţilor care au fost colaboratori ai serviciilor de informaţii şi au pus în aplicare protocoalele secrete prin încălcarea Constituţiei şi a legilor în vigoare; garantarea independenţei sistemului judiciar faţă de orice imixtiune a serviciilor de informaţii; principiul celerităţii în instrumentarea şi soluţionarea cauzelor penale şi civile; principiul meritocraţiei şi al probităţii morale şi profesionale în promovarea magistraţilor în funcţiile superioare din sistemul judiciar.
Din delegaţia PSD au făcut parte preşedintele PSD, Liviu Dragnea şi parlamentarii Robert Cazanciuc, Florin Iordache, Şerban Nicolae şi Eugen Nicolicea.
UPDATE Liviu Dragnea, declaraţii după consultări:
A fost o discuţie relativ aşezată.
Dl preşedinte a exprimat punctul lui de vedere, reluarea procesului legislativ.
În opinia noastră nu este nevoie, pentru că OUG 92 este deja în Parlament, pentru completarea şi punerea în aplicare a recomandărilor Comisiei de la Veneţia.
Nu putem să ne facem că nu vedem că există protocoale secrete.
I-am lăsat dlui preşedinte un set de 10 principii pe care le urmărim şi un set de 7 întrebări la care am dori un răspuns.
Unele recomandări ale Comisiei de la Veneţia pot fi transpuse în legislaţie, altele nu.
_________
UPDATE Liviu Dragnea, declaraţii:
Voi merge la Cotroceni împreună cu Robert Cazanciuc, Florin Iordache, Eugen Nicolicea şi Şerban Nicolae.
El a spus că PSD şi ALDE nu merg împreună la consultările de la Cotroceni pentru a avea mai mult timp pentru discuţii cu preşedintele.
__________
UPDATE A început şedinţa BPN al PSD, în care se va lua o decizie privind participarea la consultările de la Cotroceni.
Social-democraţii s-au reunit, miercuri, într-o şedinţă a Biroului Permanent Naţional pentru a decide dacă participă la consultările convocate de preşedintele Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni.
Secretarul general adjunct al PSD, Codrin Ştefănescu, a anunţat înaintea şedinţei că urmează să fie luată o decizie în acest sens.
„Acum vom decide dacă mergem. Dacă mergem, care e delegaţia care va merge şi cu ce mandat. Cred că într-o oră şi jumătate vom decide asupra acestui lucru. Părerile sunt împărţite, dar tocmai de aceea suntem în BPN ca să decidem împreună şi să votăm. (…) Nu gândim toţi la fel. Ştiţi foarte bine că relaţia noastră cu Iohannis este foarte rece de foarte mult timp şi vizavi de Iohannis – vorbind de comunicare şi dialog între cele două părţi – s-a stins demult această idee. Prin urmare, sunt colegi de-ai mei, printre care mă aflu şi eu, care consideră că nu avem nicio şansă de a purta un dialog cu această persoană. Dar azi la BPN vom decide ce e mai important”, a spus el.
__________
La întâlnirea dintre Viorica Dăncilă şi Liviu Dragnea a venit şi Marian Oprişan, preşedintele PSD Vrancea. Cei trei nu au făcut declaraţii.
Conducerea PSD s-a reunit miercuri dimineaţă într-o şedinţă în care să stabilească dacă acceptă invitaţia preşedintelui Klaus Iohannis de a participa la consultări pe tema legislaţiei în domeniul justiţiei.
Secretarul general adjunct al PSD, Codrin Ştefănescu, a declarat miercuri că el nu s-ar duce la consultările de la Cotroceni cu preşedintele Iohannis pe legislaţia din domeniul Justiţiei, dar a adăugat că în şedinţa Biroului Permanent Naţional se va decide ceea ce este mai bine pentru partid.
El a spus că părerile colegilor din PSD în ceea ce priveşte participarea la consultări sunt împărţite, având în vedere că „nu se poate purta un dialog” cu şeful statului.
„Vom decide astăzi asupra acestui lucru. Părerile sunt împărţite, de aceea suntem în BPN ca să decidem împreună şi să votăm. Nu gândim toţi la fel. Ştiţi foarte bine că relaţia noastră cu Iohannis este foarte rece de foarte mult timp. Şi, vizavi de Iohannis, vorbim de comunicare şi dialog între cele două părţi – s-a stins demult această idee. Prin urmare, sunt colegi de-ai mei, printre care mă aflu şi eu, care consideră că nu avem nicio şansă de a purta un dialog cu această persoană. Dar astăzi, la BPN, vom decide ce este mai important pentru partid”, a precizat Ştefănescu, la Parlament, înaintea şedinţei BPN al PSD.
Întrebat cum comentează faptul că liderul ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, se va duce separat la consultări, Codrin Ştefănescu a răspuns: „Deocamdată, domnul Tăriceanu vrea să vorbească despre protocoalele secrete. Poate vrea să semneze cu domnul Iohannis un pact pe chestia asta – cum facem şi cum desfacem ceea ce s-a întâmplat inclusiv în mandatul lui. (…) În momentul de faţă, noi facem analize pe piaţă despre un candidat comun la Preşedinţie – PSD plus ALDE, dar mergem puţin separat la Cotroceni”.
Preşedintele Klaus Iohannis a convocat partidele parlamentare la consultări, miercuri, începând cu ora 15,00, pe tema legislaţiei din domeniul Justiţiei.