„Eu sper să nu (întoarcă legea — n.r.), pentru că este o lege care pune ordine în sistem. Deocamdată să ieșim cu ea, să înceapă dezbaterile serioase în Parlament, nu putem să spunem că o întoarce președintele când nu i-a fost prezentată. Dar e bine să se ia măsuri de siguranță. Până la finalul acestei sesiuni vrem să încercăm să fie în vigoare, pentru că de la 1 iulie unele categorii sociale vor avea măriri de salarii„, a declarat Dragnea, la Sinaia.
Reacţia preşedintelui Camerei Deputaţilor a venit după ce presa i-a spus că ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu şi-a exprimat îngrijorarea că preşedintele Klaus Iohannis ar putea întoarce Legea salarizării la Parlament.
Liviu Dragnea a mai spus că în afara de legea salarizării, mai are şi alte lucruri de discutat cu miniştrii:
„În afară de legea salarizării vreau să avem o discuţie cu guvernul, să vedem ce fac miniştrii, de ce au intârziat cu fondul suveran de investiţii…in ce priveşte restul obiectivelor ele sunt în regulă, sunt în grafic, rezultatele sunt foarte bune, dar cu fondul suveran au o întârziere pe care vreau s-o lămurim…ministrul Agriculturii vreau să ne informeze despre ultimele plăţi pe care le-a făcut…dacă mai sunt subvenţii de plătit, de asemenea dna Sevil Shhaideh vreau să ne spună când vor lua decizia cu privire la aprobarea proiectelor pe care le-au primit din judeţe„, a declarat Liviu Dragnea.
Liviu Dragnea a expus şi motivul pentru care ministrul Justiției, Tudorel Toader, nu a fost invitat la reuniunea Comitetului Executiv Național al PSD de joi, nici la cea a Coaliției de guvernare, care va avea loc în aceeași zi:
„Eu nu l-am invitat, pentru că nu e la subiect, nici la coaliție, nici la parlamentari. Avem timp să vorbim și eu și oricine altcineva cu dumnealui„, a declarat Dragnea la Sinaia.
Potrivit acestuia, pachetul de legi privind modificarea Codului penal, respectiv modificarea abuzului în serviciu, trebuie făcut public și totodată să existe o amplă dezbatere în Parlament.
„Cu prag sau fără prag, ministrul Justiției trebuie să pună pe site acest proiect de lege. Din câte știu, trebuie să stea 30 de zile în dezbatere, să se întâlnească cu asociațiile magistraților, să vedem care este forma finală care va veni în Parlament. Și, până la urmă, vor conta foarte mult părerile specialiștilor și sigur că și în Parlament vor fi discuții. Din punctul meu de vedere sunt importante două lucruri și cred că sunt obligatorii — să fie respectată cu strictețe decizia Curții Constituționale atât în considerente, cât și în dispozitiv, iar pe de altă parte să fie foarte clar orice articol din Codul penal, pentru că discutăm de libertatea oamenilor. Dacă este cu prag, dacă este fără prag, dacă este un prag mai mic, mai mare — orice trebuie argumentat. Nici abuzul în serviciu, nici pragul de la acest articol nu reprezintă marile probleme naționale ale României„, a detaliat liderul PSD.
Întrebat dacă are ceva să-i reproșeze ministrului Tudorel Toader, Dragnea a arătat că „nu este furnizor de reproșuri’:
„Dar i-am spus public, eu am zis că îi voi susține decizia, chiar dacă se supără marele moralist Traian Băsescu, dacă va fi bine argumentată, o decizie în stânga sau o decizie în dreapta. A făcut o fundamentație și o argumentație foarte bună, bazată masiv pe motivarea deciziei CCR cu o concluzie care trebuia să aibă altă motivare. Asta este dezamăgirea mea„, a arătat președintele PSD.
În opinia sa, nu s-ar pune problema retragerii sprijinului politic pentru ministrul Justiției, ‘cel puțin nu în acest moment’.
„Din punctul meu de vedere, nu. Cel puțin nu în acest moment. Cred că domnul ministru, dincolo de experiența foarte mare pe care o are și expertiza pe care o are, trebuie să capete și experiență politică. Până la urmă este un guvern politic și cred că va învăța din neconcordanțele astea în comunicare, așa le consider eu, și trebuie totuși să vină cu legile pe care le așteaptă toată lumea„, a adăugat președintele Camerei Deputaților.