UPDATE ICCJ amână pentru 27 mai pronunţarea în dosarul angajărilor fictive de la Protecţia Copilului Teleorman, în care Liviu Dragnea este acuzat de instigare la abuz în servicium fiind condamnat în primă instanţă la 3 ani şi şase luni de închisoare.
UPDATE Liviu Dragnea nu va afla luni decizia în procesul privind angajările fictive din Teleorman. Apelul şefului PSD de la ÎCCJ s-a încheiat, dar Instanţa a decis amânarea pronunţării.
UPDATE Marian Nazat, avocatul lui Liviu Dragnea, a susţinut, în cuvântul final de la ultimul termen din apelul de la ÎCCJ, că faptele de care este acuzat clientul său fie s-au prescris, fie nu au fost săvârşite cu vinovăţie.
„S-a împlinit termenul de prescripție specială. Să luați act inculpatul nu dorește continuarea procesului penal. Deși s-a susținut voalat că e vorba de o infracțiune continua, instigarea la fals intelectual, nicăieri nu s-a discutat, nici în motivare nici în dosar. Plecând de la momentul de la care se susține ca s-a savarsit infracțiunea, inca din 2013 se împlinise termenul de prescripție. In legătură cu infracțiunea pentru care a a dispus condamnarea inculpatului, am văzut senzația că sunt doua complete diferite. Am susținut și susțin și acum art 16 lit c cod procedura penală – fapta nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârşită cu vinovăţia prevăzută de lege”, a spus avocatului lui Liviu Dragnea, citat de stiripesurse.ro.
_______
UPDATE Judecătorii au respins cererea de amânare făcută de avocaţii inculpaţilor, ultimul termen al procesului se judecă astăzi.
Procurorul DNA cere o pedeapsă „medie” pentru Liviu Dragnea, nu minimă, aşa cum a stabilit prima instanţă: 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare.
_______
UPDATE Şedinţa de judecată a fost suspendată pentru a delibera asupra cererii de amânare, precum şi asupra celorlalte elemente (aducerea de noi probe, excepii de neconstituţionalitate).
_______
UPDATE Avocaţii inculpaţilor au cerut amânarea procesului până după 5 iunie, dată la care Curtea Constituţională a amânat, la rândul ei, verdictul în cazul completurilor specializate pe corupţie de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
_______
UPDATE Avocatul lui Liviu Dragnea, Flavia Teodosiu, a contestat modul în care a fost alcătuit completul care judecă dosarul angajărilor fictive de la Teleorman. Ea susține că membrii Colegiului de conducere de la ICCJ au dat dovadă de „autoritate folosită în exces” și solicită audierea acestora pentru a-și explica deciziile.
„Am studiat tot siteul ICCJ și am constatat că există niște elemente care ne pun în mare dificultate astăzi în ce privește judecata.”, spus Teodosiu, care ulterior și-a motivat cererea.
Avocatul a invocat nulitatea hotărârii de colegiu prin care a fost stabilită componența completului de fond din 2015 și ulterior a fost modificată componența și înlocuit un judecător cu altul.
„In acest moment, faptul că această hotărâre a colegiului de conducere creează suspiciuni privind legalitatea legata de înlocuirea doamnei judecător Dascălu cu domnul judecător Epure. Solicitam citarea colegiului de conducere asfel încât să își poată motiva colegiu decizia de înlocuire. Pe site figurează decizia de înlocuire a unui judecător însă nu este completa. Avem suspiciune majora cu modalitatea în care a fost ales acest judecator.
______
UPDATE DNA renunță la cererile de sesizare a CCR in dosarul lui Liviu Dragnea. Tot astăzi, DNA a decis și renunțarea la cererea de schimbare a încadrării juridice pentru trei inculpați din dosar, printre care și Liviu Dragnea. Practic, astfel DNA speră ca dosarul să se judece cu celeritate.
_______
UPDATE Procesul lui Liviu Dragnea era programat să înceapă la ora 11.00, dar completul de la ÎCCJ a întârziat dosarul, având alte cauze înaintea acestuia.
Luni dimineaţă, la sediul ÎCCJ se aflau în jur de 300 de susţinători ai lui Dragnea, care au ocupat toate trotuarele din jurul Instanţei supreme. În jurul orei 13.00 au părăsit zona la cererea jandarmilor, care le-au reamintit că participă la o adunare publică neautorizată.
______
Curtea Supremă judecă de la ora 11 un nou termen în apelul făcut de Liviu Dragnea la decizia de condamnare în dosarul angajărilor fictive. Pe trotuarele din fața sediului Curții Supreme s-au stârns încă de la ora 8.00 peste 150 de susținători ai lui Dragnea, iar jandarmii au montat garduri de protecție.
CCR a amânat la ultimul termen pentru 20 mai pronunţarea în legătură cu lipsa completurilor specializate în fapte de corupţie de la ICCJ. În aceeaşi zi, e termen în procesul lui Dragnea. În 21 iunie 2018, liderul PSD, Liviu Dragnea, a fost condamnat la trei ani şi şase luni de închisoare cu executare în dosarul angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman.
Pe 15 aprilie, completul de 5 judecători din dosarul lui Liviu Dragnea a stabilit un nou termen pentru 20 mai după ce procurorul DNA de ședință, Raluca Mirică, a cerut sesizarea CCR cu două excepții de neconstituționalitate, iar instanța a decis să le acorde avocaților apărării timp să își pregătească strategia de apărare.
DNA a ridicat două excepții de neconstituționalitate, una pentru Articolul 174 din Codul Penal și a doua pe art 29 din legea 78/2000, articolul privind completurile specializate pe corupție.
În timpul termenului din 15 aprilie, și avocații inculpaților au cerut amânarea pentru a aștepta decizia CCR pe sesizarea lui Florin Iordache privind nelegalitatea completurilor de 3 judecători.
La 1 iunie Luciana Mera, judecătoare care face parte din complet, se pensionează, ceea ce ar putea duce la o reluare a procesului de la început, în funcție de decizia completului.
În timpul audierii din 15 aprilie, Liviu Dragnea s-a declarat din nou nevinovat și a susținut că acesta este ”un dosar politic”.
Două zile mai târziu, pe 17 aprilie, Direcția Națională Anticorupție (DNA) a explicat că procurorul de ședință din dosarul lui Dragnea a invocat două excepții de neconstituționalitate, care în final au dus la amânarea cu mai bine de o lună a procesului, din necesitatea de a se adapta la pozițiile inculpaților, dar a precizat că, de regulă, invocarea uneia sau mai multor excepții de neconstituționalitate nu reprezintă motiv de amânare a unui proces.