„Am văzut ce s-a încercat să se facă ieri la CSM. Şi eu sunt îngrijorat de nişte ambasadori în România care îşi permit să ne interzică şi dreptul de a începe dezbaterea. Urmează să ni se interzică dreptul de a gândi”, a spus Dragnea.
„Am înţeles, fiecare cu îngrijorările lui. Şi eu sunt îngrijorat când ambasadorii merg la miniştri în fiecare zi să promoveze interesele unor companii străine. Cine ştie, poate cineva se gândeşte că poate şi asta înseamnă acte de corupţie. Că sigur că dacă aţi merge dumneavostră la un ministru să promovaţi interesele companiei (…) aţi avea o problemă”, a adăugat Dragnea.
Liderul PSD a mai spus că este îngrijorat şi de faptul că procurorii au început să certe judecătorii.
„Ştiţi ce mă interesează pe mine, ca preşedinte PSD şi al Camerei Deputaţilor, ca deputat şi ca cetăţean? Să văd ce spun asociaţiile magistraţilor şi Uniunea Naţională a Judecătorilor în România. Şi am văzut că acolo există o susţinere”, a subliniat Dragnea.
El a precizat că decizia finală privind modificările legilor justiţiei va aparţine Parlamentului.
„Sigur că în final decizia va fi luată în Parlament, după o cumpănire serioasă, după o dezbatere serioasă, aşezată, nu cu patimă, nu pentru a servi interesul unuia sau altuia, nu pentru a subjuga ideea de justiţie”, a mai spus Dragnea.
Ambasada Statelor Unite ale Americii la Bucureşti afirmă, referindu-se la propunerile de modificare a legilor justiţiei, că SUA au luat la cunoştinţă de acestea cu îngrijorare pentru independenţa sistemului judiciar şi că statul de drept are nevoie de un sistem judiciar puternic şi independent.
„Parteneriatul Strategic dintre Statele Unite ale Americii şi România se bazează pe angajamentul faţă de valorile democratice, buna guvernare şi consolidarea statului de drept întrucât acestea sunt fundamentul pentru creşterea securităţii şi prosperităţii noastre comune. Instaurarea fermă a statului de drept are nevoie de un sistem judiciar puternic şi independent, precum şi de procurori independenţi care pot urmări activităţile infracţionale fără imixtiuni politice sau limitări ale actului legal de justiţie”, se arată în declaraţia ambasadei Statelor Unite privind propunerile făcute de către ministrul Justiţiei, Tudorel Toader.