Soluţia ca această propunere să revină comisiilor reunite de apărare ale celor două Camere aparţine senatorului Nicolae Moga şi a fost votată în Comisia de apărare din Camera superioară cu 7 voturi ‘pentru’ şi 2 ‘abţineri’.
„Vă citesc din Constituţia României, art. 64, alin. 4: ‘Fiecare Cameră îşi constituie comisii permanente şi poate institui comisii de anchetă sau alte comisii speciale. Camerele îşi pot constitui comisii comune’. Eu vă propun ca acest subiect să fie discutat într-o şedinţă comună, Cameră – Senat”, a declarat senatorul PSD Nicolae Moga.
Propunerea PNL de audiere a lui Liviu Dragnea a fost respinsă cu cinci voturi „împotrivă” şi patru „pentru”.
„Noi considerăm că, atât timp cât planează asupra unor instituţii anumite suspiciuni, este foarte important ca cel care lansează în spaţiul public astfel de afirmaţii, în speţă dl deputat Liviu Dragnea, să vină să ne precizeze, să aducă dovezi, astfel încât interviurile dumnealui să nu fie numai simple poveşti pescăreşti, ci să vedem dacă sunt susţinute de poveşti”, a afirmat senatorul PNL Nicoleta Pauliuc.
Luni, liderul social-democraţilor a declarat că este nevoie de o anchetă parlamentară atât în cazul activităţii SPP, cât şi în privinţa unor şefi din diverse instituţii, „care se pare că acţionează ilegal”. Totodată, Liviu Dragnea a precizat că această comisie va fi înfiinţată la următorul plen reunit al Parlamentului. Referindu-se la o eventuală modificare a Legii privind organizarea şi funcţionarea SPP, Dragnea a spus: „Sub nicio formă nu vrem să luăm SPP de la preşedinte”.
Săptămâna trecută, Dragnea a anunţat că va merge la Comisia de apărare de la Senat pentru a fi audiat pe acest subiect.
Pe 29 ianuarie, Liviu Dragnea nu excludea posibilitatea existenţei unui scenariu vehiculat de presă şi analişti, conform căruia Sorin Grindeanu şi Mihai Tudose ar fi avut „relaţii strânse cu persoane din zona serviciilor secrete”. Mai mult, el susţinea că vicepremierul Paul Stănescu este cel care a denunţat o propunere venită din partea lui Lucian Pahonţu, şef al SPP.
„Şeful SPP-ului nu are de ce să interacţioneze cu premierul sau cu membri ai Cabinetului. (…) Este un coleg de-al nostru – de mine s-a ascuns – Paul Stănescu – probabil că de aia are şi probleme acum sau poate că este o simplă coincidenţă. El a spus în mai multe întâlniri publice în ţară, la întâlniri ale CExN, că un bun prieten de-al lui a fost trimis de domnul Pahonţu, care a spus că nu vorbeşte în numele dumnealui – eu cred că vorbea doar în numele dumnealui – şi a spus că undeva prin martie eu o să fiu executat şi că dumnealui să stea deoparte că o să fie protejat şi chiar o să ajungă preşedintele partidului. Dacă acelaşi tip de discuţie l-a avut şi cu Mihai Tudose sau cu Sorin Grindeanu, putem începe să avem explicaţii. Mi se pare un lucru foarte grav”, spunea preşedintele PSD.
Vicepremierul Paul Stănescu a confirmat ulterior aceste informaţii. „A venit un prieten la mine din partea unui înalt funcţionar al statului român, am înţeles că Pahonţu îl cheamă, şi mi-a spus următorul lucru: să-mi transmită la două săptămâni după ce am fost numit vicepremier, ministru al Dezvoltării, că e foarte bine să colaborez, pentru că o să am protecţie, pentru că Liviu Dragnea va fi executat până în martie cel târziu şi că eventual eu aş putea să preiau şi partidul chiar”, povestea Stănescu, la Parlament, pe 31 ianuarie.