Liviu Dragnea înceracă din nou să fie eliberat. Acest proces este cel ce are la bază acțiunea introdusă de apărarea lui Dragnea la Tribunalul București, concomitent cu o altă acțiune similară introdusă în aceeași perioadă și la instanța supremă.
Mai precis, la acest moment instanța supremă a respins deja contestația la executare făcută de Dragnea iar acum judecă dosarul de la Tribunalul București care a fost declinat de către respectivul magistrat.
La termenul de joi al procesului Dragnea nu va fi scos din penitenciarul Rahova și adus cu duba la instanță ci se va vedea cu judecătorii ICCJ prin videoconferință așa cum prevede regulamentul de criză epidemică al instanței.
Aceasta ar fi prima oară când Dragnea nu este „plimbat” la instanțe pentru a participa la procesele pe care le intentează.
Completul care analizează această nouă contestație la executare a fostului lider PSD este format din președintele magistat Rodica Cosma și judecătoarele Anca Mădălina Alexandrescu și Simona Cristina Neniţă.
Fostul lider al PSD Liviu Dragnea a fost condamnat definitiv în 27 mai 2019, de magistraţii ICCJ, la trei ani şi şase luni de închisoare cu executare în dosarul angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman.
În acest dosar, Dragnea a fost trimis în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie în 15 iulie 2016, pentru instigare la abuz în serviciu şi instigare la fals intelectual.
Anterior, Dragnea a recurs la două căi extraordinare de atac – contestaţia în anulare şi recursul în casaţie.
În 10 decembrie 2019, ICCJ i-a respins contestaţia în anulare, însă i-a acceptat recursul în casaţie, dar i-a respins cererea de suspendare a executării pedepsei.
În 21 ianaurie, ICCJ a respins recursul în casaţie depus de fostul lider PSD. Recursul în casaţie urmărea să supună Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie judecarea, în condiţiile legii, a conformităţii hotărârii atacate cu regulile de drept aplicabile. Instanţa supremă a respins recursul în casaţie, menţinând hotărârea atacată, respectiv condamnarea lui Dragnea.