Preşedintele PSD susţine că în 2-3 ani s-ar fi ajuns la situţia în care sistemul public de pensii nu ar fi mai putut fi susţinut:
„În ceea ce priveşte aşa zisele pensii speciale, care sunt pensiile militare şi pensiile de serviciu, acestea beneficiază de o lege specială, nu se calculează pe principiul contributivătăţii, s-au asumat câteva principii: pensia netă să nu fie mai mare decât salariul net pe care l-ai avut şi vorbim de media a şase salarii pe care ţi le alegi, cele mai mari salarii pe care le-ai avut în ultimii ani, s-a păstrat baza de calcul de 85%, s-a păstrat metodologia de calcul, nu s-a umblat la vârsta de pensionare cu toate că în Europa nu este o vârstă atât de mică, practic marea modificare care s-a produs se referă la faptul că pensiile speciale nu se mai actualizează odată cu creşterea salariului celui care este în locul tău sau care are acelaşi post sau aceeaşi funcţie pe care ai avut-o tu.
Suntem în situaţia în care aceste pensii speciale ne costă de la buget 6 miliarde de lei. De la 1 ianuarie incep majorările de salarii, câte 25% pe an. În general, sunt unele categorii cum sunt medicii care intră de la 1 Martie total şi ne-am fi dus în 2018 cu un efort bugetar de 10 miliarde doar pentru această categorie de pensii, iar în următorii 2-3 ani la 17 miliarde, ceea ce punea serios sub semnul întrebării dacă sistemul public de pensii mai poate fi susţinut„, a declarat Liviu Dragnea, la România TV.
Liviu Dragnea a declarat că s-a greşit în momentul în care s-a făcut această lege care a permis creşterea pensiilor odată cu creşterea salariului celui care are aceeaşi funcţie ca şi cel care a ieşit la pensie:
„S-a greşit când s-a făcut legea. S-a făcut electoral, s-a făcut poate cu bună credinţă, dar cu multă neştiinţă, dar aplicarea ei an de an fără să fie schimbată ducea în câţiva ani de zile la un blocaj pentru că în fiecare an cresc salariile, în fiecare an impactul bugetar era foarte mare şi este bine să înţelegem că aceste pensii de serviciu nu sunt alimentate din comtribuţia celor care beneficiază, ci sunt alimentate din bugetul de stat. Datorită acestei legi, anul trecut au ieşit la pensie peste 12 mii, până să fie vorba de această ordonanţă, în primele luni ale anului au ieşit vreo 7 mii, deci legea în sine a generat aceste efecte destul de periculoase„, a mai spus acesta.