Liviu Luca şi Vîntu, condamnaţi la 10 ani închisoare în dosarul delapidării patrimoniului Asociaţiei Salariaţilor Petrom

Omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu a fost condamnat marți de Tribunalul București la 10 ani și 2 luni închisoare în dosarul delapidării patrimoniului Asociației Salariaților din cadrul SNP Petrom SA.
Filip Stan
13 dec. 2016, 15:58
Liviu Luca şi Vîntu, condamnaţi la 10 ani închisoare în dosarul delapidării patrimoniului Asociaţiei Salariaţilor Petrom

În același dosar, liderul de sindicat Liviu Luca a primit 10 ani închisoare.

Vezi si: Liviu Luca, de 10 zile în greva foamei: „A fost ţinut în celulă cu un bolnav de hepatită”

Potrivit Agerpres, pedepsele au rezultat în urma contopirii cu condamnări primite de cei doi în alte dosare. Decizia nu este definitivă.

Aceștia se află în prezent în închisoare, ei fiind condamnați în iulie 2016 la câte șase ani într-un alt dosar, privind falimentarea frauduloasă a companiei Petromservice.

Sorin Ovidiu Vîntu și Liviu Luca au fost trimiși în judecată de DIICOT în ianuarie 2014 pentru delapidarea patrimoniului Asociației Salariaților din cadrul SNP Petrom SA.

În același dosar, au fost deferite justiției alte opt persoane, acuzate că fac parte alături de Vîntu și Luca dintr-o grupare specializată în săvârșirea infracțiunilor de delapidare și spălare de bani.

Potrivit DIICOT, în perioada 2005 — 2006, Sorin Ovidiu Vîntu, Liviu Luca și Octavian Țurcan au inițiat și constituit un grup infracțional organizat ce a avut ca scop inițial obținerea de fonduri materiale din patrimoniul Asociației Salariaților din SNP Petrom SA, prin delapidarea acesteia, fonduri care în final au fost utilizate chiar în dauna Asociației și implicit a membrilor săi, prin participarea offshore-ului Elbahold LTD (controlat la acel moment de Vîntu și ulterior de Liviu Luca) la majorarea de capital social al SC PSV Company SA (fosta SC Petromservice SA), participațiile (acțiunile) Asociației Salariaților diminuându-se de la 50% la 25%.

Scopul final al grupării a fost dobândirea controlului total în Adunarea Generală a Acționarilor la PSV Company, cu bani din patrimoniul Asociației Salariaților din SNP Petrom SA.

Acest grup a fost sprijinit încă de la început de Gheorghe Șupeală, Ioan Bohâlțeanu, Nicolae Tănăsescu și Elena Petrovici, persoane aflate în Comitetul Director al Asociației Salariaților din SNP Petrom SA, precum și de Zizi Anagnastopol, Emil Nache și Reveica Davidescu, persoane aflate în organele de conducere ale SC PSV Company, apropiați ai lui Liviu Luca, membrii grupului acționând în cadrul acestuia în perioada martie 2005 — septembrie 2006 într-un mod coordonat pentru îndeplinirea scopului final, respectiv dobândirea de către Luca și Vîntu, prin intermediul societății de tip offshore — Elbahold LTD, a majorității în cadrul Adunării Generale a Acționarilor la SC PSV Company.

Procurorii susțin că planul infracțional al grupării s-a derulat în mai multe etape, în care se evidențiază rolul fiecăruia dintre membrii grupării.

Astfel, în prima etapă, Liviu Luca, Elena Petrovici, Gheorghe Șupeală, Ioan Bohâlțeanu și Nicolae Tănăsescu, în calitate de membri ai Comitetului Director al Asociației Salariaților din SNP Petrom SA, organ decizional, care deținea 50% din capitalul social al SC PSV Company, au aprobat majorarea capitalului social prin emisiunea de noi acțiuni.

În cea de a doua etapă, s-a urmărit pe de o parte neexercitarea dreptului de preemțiune de a subscrie acțiuni de Asociația Salariaților din SNP Petrom SA, iar pe de altă parte crearea unui flux de lichidități pentru PSV Company, prin creditarea acestei societăți, prin patru contracte de împrumut asigurându-se un plus în activul societății PSV Company în cuantum de 90 milioane lei.

Tot la acel moment, s-a urmărit ca organele de conducere a SC PPSV Company și ulterior acționariatul să încuviințeze participarea unui offshore controlat de Vîntu, ajutat de Octavia Țurcan (Wellserv LTD sau Elbahold LTD) la majorarea de capital social.

În cea de a treia etapă, o parte din fondurile pe care Asociația Salariaților din SNP Petrom SA le împrumutase SC PSV Company au fost transferate către Comac Ltd — Cipru și Stonecom Ltd — Cipru, prin achiziția mai multor pachete de părți sociale sau acțiuni la mai multe societăți comerciale deținute de către cele două offshore-uri, care nu aveau legătură cu activitatea de bază a societății, la prețuri supraevaluate.

În cea de-a patra etapă, sumele încasate de Comac Ltd. și Stonecom Ltd. au fost transferate imediat către Elbahold Limited — Cipru, care a subscris toate acțiunile rămase, reprezentând aproximativ 50% din capitalul social al SC PSV Company.

„Având în vedere că înființarea Asociației Salariaților din SNP Petrom SA s-a realizat în scopul prevăzut de OUG nr. 88/1997 privind privatizarea societăților comerciale, iar prin Actul constitutiv Asociația Salariaților din SNP Petrom SA avea ca scop principal ‘dobândirea și distribuirea de acțiuni ale SNP Petrom SA, ale filialelor sale, precum și ale societăților comerciale la care SNP Petrom SA este acționar, în numele și pentru salariații și pentru membrii CA ai SNP Petrom SA’, prin punerea în aplicare a planului infracțional, inculpații au prejudiciat patrimoniul Asociației și implicit al membrilor săi (74.475 persoane) cu suma de 41.213.717 lei”, se mai arată în rechizitoriul DIICOT.

Procurorii susțin că acest prejudiciu este constituit din diminuarea certă a valorii contabile a pachetului de acțiuni deținut de Asociația Salariaților din SNP Petrom SA, prin neparticiparea acesteia la majorarea de capital social al SC PSV Company, corelativ cu acordarea de împrumuturi față de PSV, urmată de participarea Elbahold Ltd la majorarea de capital social.

Citeşte şi: Neregularităţi în dosarul lui Liviu Luca. Tribunalul Prahova cere excluderea unor probe

Astfel, majorarea capitalului social prin aportul Elbahold LTD, la data de 30 septembrie 2005, a determinat o diminuare a valorii contabile a pachetului de acțiuni deținute de AS SNP cu suma de 41.213.717 lei, valoarea contabilă a pachetului de acțiuni scăzând de la 99.029.745 lei la 57.816.028 lei.

Aceasta reprezintă diminuarea valorii pachetului de acțiuni deținut de Asociația Salariaților de la 50% la 25% la capitalul social al PSV, prin nesubscrierea pachetului de acțiuni care să îi conserve aceeași cotă de participare, în condițiile în care, la data subscrierii de către Elbahold LTD a pachetului de acțiuni scoase la vânzare la valoarea nominală, Asociația Salariaților din SNP Petrom SA deținea deja creanțe asupra PSV în cuantum de peste 12 milioane euro.

De asemenea, patrimoniul Asociației Salariaților din SNP Petrom SA și implicit al membrilor săi (74.475 persoane) a mai fost prejudiciat și cu suma de 12.808.332 euro, pe care Liviu Luca și-a însușit-o odată cu preluarea controlului Elbahold LTD la data de 11 septembrie 2006, provenită din folosirea și traficarea sumei de 90 milioane lei, din fondurile Asociației, obținută de SC PSV Company (fostă SC Petromservice), din patru contracte de împrumut.

DailyBusiness
Se virează banii în conturi. Elevii vor primi 300 de lei de la 20 noiembrie
Spynews
Breaking News! A fost stabilită cauza morții lui Silviu Prigoană. Ce au descoperit medicii legiști
Bzi.ro
Alexia Eram nu a mai suportat și a spus adevărul: „Știu cine sunt și merg înainte!”
Fanatik.ro
Ce regim ținuse Silviu Prigoană. Reușise să slăbească 40 de kilograme și nu mai mânca acest aliment
Capital.ro
Adevarul despre relația dintre Elena Udrea cu Silviu Prigoană. Dorin Cocoș dă cărțile pe față: A fost mult prea apropiat
Playtech.ro
Cum a apărut Honorius Prigoană la IML Brașov. A șocat pe toată lumea. Cum s-a îmbrăcat
DailyBusiness
Reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă vor fi construite
Adevarul
Șocant. Un tată și-a obligat copilul de șase ani să meargă cu el în mai multe baruri, iar apoi l-a bătut până la sânge că a consumat alcool
wowbiz.ro
„Mă odihnesc” Ultimele cuvinte ale lui Silviu Prigoană înainte să moară. Unul dintre prietenii cu care era la masă povestește ce a făcut înainte să-și dea ultima suflare
Spynews
EXCLUSIV. Familia lui Silviu Prigoană, decizie de ultimă oră! Ce se întâmplă cu trupul neînsuflețit al afaceristului. Răsturnare de situație
Spynews
Imagini cu vila lui Silviu Prigoană. Care erau cele mai importante lucruri personale și cum le-a amenajat camerele copiilor
Evz.ro
Alertă alimentară în România. Cașcaval infestat, într-un mare lanț de magazine
Ego.ro
Ultimul mesaj al lui Prigoană! ”Sper să nu...” Totul a fost făcut public
Prosport.ro
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
kanald.ro
Medicii legiști au dezvăluit cauza morții lui Silviu Prigoană. Ce scrie în raportul medico legal
Cancan.ro
Silviu Prigoană nu ar fi mâncat la restaurant! Administratorul rupe tăcerea: ce a făcut afaceristul la masă. Răsturnare de situație
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Marele actor pe care România l-a pierdut. A fost unul dintre cei mai talentați actori ai generației sale. Nu va fi uitat niciodată
StirileBZI
Ce beneficii au angajații pe timpul iernii: Legea se aplică în toată România!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată femeia cu care toți bărbații vor să aibă o relație
stirilekanald.ro
Ce au descoperit legiștii la autopsia lui Prigoană! De ce a murit, de fapt
substantial.ro
Procurorul special Jack Smith și echipa sa intenționează să demisioneze înainte de instalarea lui Trump
MediaFlux
TESTAMENTUL lui PRIGOANĂ. Cine nu va primi niciun ban
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Diferențe semnificative între prețurile de la raft din România și Belgia