Liviu Pop consideră că un astfel de demers nu se poate face „de azi pe mâine”.
„Admiterea în liceu este un lucru care nu se poate modifica de azi pe mâine. Prin metodologie, procedura este stabilită cu cel puțin doi ani de zile înainte. O discuție pe tema aceasta se poate face, dar cu siguranță în viitorul apropiat metodologia de admitere la liceu nu poate să fie schimbată, cel puțin pentru anul școlar viitor 2017 — 2018. Este anormal să venim acum cu o propunere de modificare a admiterii la liceu”, a precizat Pop.
Referindu-se la introducerea Bacalaureatului diferențiat, secretarul de stat a menționat că există două inițiative legislative în acest sens, care se află în dezbatere parlamentară.
„Numărul mare de liceeni care nu au luat examenul de Bacalaureat, adică undeva la 700.000 de elevi care au terminat clasa a XII-a și nu au luat acest examen, precum și ceea ce se întâmplă cu învățământul liceal astăzi, inclusiv introducerea învățământului dual, creează premisele unui Bacalaureat diferențiat. Lucrul acestea este în dezbatere parlamentară. Sunt două inițiative legislative, care se dezbat în Parlament și acolo cred că se va lua decizia, dacă se va lua o decizie de Bacalaureat diferențiat în Senatul României care este Cameră decizională pe Legea Educației Naționale”, a afirmat secretarul de stat.
El a spus că modificări la Legea Educației Naționale se vor face acolo unde lucrurile nu funcționează, prin dezbatere parlamentară și nu prin ordonanță de Guvern.
„În programul de guvernare am pus articol distinct modificarea Legii Educației Naționale acolo unde lucrurile nu funcționează și nu prin ordonanță de urgență, ci prin dezbateri. De ce spun nu prin ordonanță de urgență pentru că pe învățământul dual s-a făcut o modificare dură a Legii educației anul trecut în noiembrie și nu s-a făcut o analiză clară a implementării învățământului dual, în condițiile în care avem și învățământ profesional și învățământ tehnic și învățământ profesional și tehnic. Adică orice modificare a Legii educației nu se face prin ordonanță de urgență, se face prin dezbatere parlamentară, pentru că așa este normal. (…) O altă formă de bacalaureat cred că se impune și nu suntem singura țară care am face-o dacă ne uităm în Uniunea Europeană”, a mai afirmat Liviu Pop.