„Sunt măsuri întârziate în programul de guvernare, dar împreună cu colegii din minister vom încerca să le recuperăm în cele două luni de vacanţă parlamentară, dar în perioada reluării activităţii parlamentare vor fi dezbateri şi în Parlament, pentru că este nevoie de fiecare opinie care să ducă la îmbunătăţirea sistemului de educaţie. (…) Cu siguranţă, în zona aceasta avem de continuat lucrurile bune pe care domnul ministru Năstase le-a făcut şi de recuperat unele lucruri care nu s-au făcut la timp”, a declarat Liviu Pop în cadrul prezentării din comisie.
Întrebat dacă în cazul în care CNATDCU va da verdict de plagiat pentru teza de doctor a lui Mihai Tudose îi va retrage acestuia titlul de doctor, Liviu Pop a spus că este „evident” că va face acest lucru, transmite News.ro.
„Decizia pe zona cui îi retrage titlul de doctor spune că trebuie pusă în dezbatere parlamentară. Până atunci, Ministerul Educaţiei nu poate face nimic. Vă asigur că tot ceea ce voi face, voi face doar în spiritul legii. Evident că asta voi face. Asta am făcut şi în 2012. Atunci nu am fost audiat, am venit interimar. Liviu Pop a deschis atunci posibilitatea ca toate universităţile să facă selecţia proprie şi să nominalizeze persoane în acest consiliu. Mă bucur că acel demers de a deschide activitatea CNATDCU s-a încununat de succes, nu văd ce ar mai putea face un ministru pe zona asta acum. Sustin evaluarea şcolilor doctorale”, a răspuns noul ministru.
Acesta a subliniat că nici pe Legea educaţiei nu va lua nicio decizie fără dezbatere parlamentară, precizând că în prezent, sistemul de învăţământ are mari probleme pentru că aproape 50 la sută din articolele legii educaţiei au fost modificate fără dezbateri. „Nu există o lege perfectă, dar ea poate fi îmbunătăţită”, a spus el.
Senatorul PNL Raluca Turcan a votat împotriva avizării lui Liviu Pop, spunând că îi lipseşte doza de optimism pe care a avut-o în comisiile trecute de avizare.
„Guvernul PSD a avut zero progrese. Din nefericire, emblema dumneavoastră ca fost ministru al Educaţiei este dată de desfiinţarea unor instituţii importante pentru sistemul de educaţie. (…) Dacă şi anul acesta manualele pentru elevii de clasa a cincea vor ajunge cu întârziere, vă veţi da demisia? Vorbim despre aceeaşi generaţie care, începând din clasa întâi, nu au avut manuale la început de an”, i s-a adresat Raluca Turcan.
Liviu Pop a subliniat că până în 15 septembrie problema manualelor va fi rezolvată, iar elevii vor beneficia de ele.
„Sunt convins că vom reuşi în 15 septembrie să avem manuale, dar nu am rezolvat fondul problemei. Legea manualului şcolar o avem scrisă în programul de guvernare şi vom reuşi să o adoptăm”, i-a răspuns Pop.
Senatorul PNL Leon Dănăilă a vorbit despre „redresarea unor greşeli” şi de necesitatea asigurării apei în şcoli pentru elevi, pentru că, „dacă sunt deshidrataţi, elevii vor avea o concentrare slabă, dar şi despre schimbarea cornului şi laptelui: „hrana la copii trebuie să fie constituită din majoritatea elementelor, fructe şi legume”, a spus el.
„Aveţi vreun plan de controlare a greutăţii ghiozdanului? El nu trebuie să aibă o greutate mai mare de două kilograme. Acum ei au ghiozdanele pline de diferite cărţi şi obiecte cerute de profesori”, a mai spus el.
Noul ministru al Educaţiei a spus că trebuie rezolvată mai întâi Legea manualelor pentru a rezolva şi problema greutăţii ghiozdanului, urmând ca pe perioada vacanţei de vară să transmită graficele cu implamentarea manualelor şcolare pentru clasa a cincea.