„Este o chestiune pur politică. Sunt convins că dacă nu aş fi candidat la alegerile parlamentare , nu aş fi primit această decizie, dar ultimul cuvânt îl va avea instanţa„, a declarat Liviu Pop.
Pop s-a arătat nedumerit că numai el a fost acuzat de conflict de interese şi abuz în serviciu deşi ordinul de ministru pentru care este incriminat a fost semnat de alţi doi miniştri: cel de Finanţe şi cel de la Interne. În opinia sa, acest lucru este un alt argument pentru aserţiunea sa potrivit căreia decizia ANI are la bază motive politice.
„Sunt cu conştiinţa mai mult decât curată (…) Nu am nicio emoţie legată de acest conflict de interese pe care îl voi ataca în instanţă„, a spus Pop. El a precizat că nu ia în calcul demisia sa din Guvern din moment ce acuzele ANI sunt strict politice.
Agenţia Naţională de Integritate a declanşat verificările în cazul lui Liviu Pop după ce acesta, în calitate de ministru interimar al Educaţiei, a emis un ordin prin care cotizaţia pentru sindicat a cadrelor didactice din învăţământul preuniversitar era reţinută direct din salariu. Vineri, ANI a decis că ordinul respectiv reprezintă abuz în serviciu, iar Pop se afla în situaţie de incompatibilitate deoarece, prin ordinul respectiv, era favorizată Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, pe care Pop a condus-o înainte de a intra în guvernul Ponta.
Ministrul Transporturilor, Ovidiu Silaghi, ministrul pentru Dialog Social, Liviu Pop, ministrul Dezvoltării şi Turismului, Eduard Hellvig, şi secretarul general adjunct al Guvernului, Dan Mihalache, au fost găsiţi incompatibili de către inspectorii Agenţiei Naţionale de Integritate sau sunt acuzaţi de abuz în serviciu şi conflict de interese.
Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Ovidiu Silaghi, nu poate justifica peste 45.000 de euro din avere, bani obţinuţi în ultimele cinci luni, astfel că Agenţia Naţională de Integritate a sesizat Oficiul pentru Spălarea Banilor, dar şi Comisia de cercetare a averilor a Curţii de Apel Oradea.
La rândul său, ministrul Turismului, Eduard Raul Hellvig, a fost găsit incompatibil de către inspectorii de integritate, întrucât pe lângă funcţia ministerială a fost şi director la o firmă, angajat ca cercetător în ştiinţe politice în altă societate şi a mai încasat salariu de la o bancă de celule stem.
Secretarul general adjunct al Guvernului, Sorin Dan Mihalache, a fost găsit şi el incompatibil de către Agenţia Naţională de Integritate, care a constatat faptul că pe lângă funcţia din cadrul Executivului a fost şi administrator la o societate, ceea ce contravine Legii privind demnităţile publice.