Liviu Pop: Există riscul unor întârzieri la manualele de clasa a V-a. Din 25 de discipline, la 18- contestate licitaţiile

Ministrul Educației, Liviu Pop, a declarat joi că există riscul unor întârzieri la manualele de clasa a V-a pentru că unele licitații au fost contestate, fiind aprobate manuale doar pentru 7 din 25 de discipline.
Filip Stan
03 aug. 2017, 11:41
Liviu Pop: Există riscul unor întârzieri la manualele de clasa a V-a. Din 25 de discipline, la 18- contestate licitaţiile

„Asta ne dorim, să fie toate manualele în 11 septembrie. Nu depinde totul de Ministerul Educației, fiind o procedură de licitație începută acum câteva luni. Orice intervenție în procedura de licitație înseamnă ilegalitate. Nu o să facem ilegalitate”, a afirmat Liviu Pop la Ministerul Educației.

Întrebat de jurnaliști de faptul că nu sunt gata licitațiile pentru manualele de matematică și limba română, Liviu Pop a spus: „Sunt 25 de discipline la care s-au depus oferte. La acele discipline la care nu a făcut nimeni contestație s-au semnat deja contractele conform legii, 7 dintre aceste discipline nu au avut contestații, la celelalte 18 s-au făcut contestații”.

El a precizat că aceste contestații vor fi rezolvate pe 7 august, respectiv 10 august și după aceea poate discuta pe această temă.

„Consiliul național de evaluare și examinare organizează licitațiile, instituție subordonată Ministerului Educației Naționale, nu face ministrul Educației licitația, nu se ocupă de ea. Până în data de 7, respectiv 10 august eu nu pot să intervin cu absolut nimic să cer informații la ceea ce se întâmplă acolo. În paralel, trebuie să pregătim un cadru normativ — orice se poate — să asigurăm manualele la 11 septembrie”, a adăugat Pop, potrivit Agerpres.

Ministrul a explicat că pentru cele 7 discipline la care s-a finalizat licitația, manualele vor fi distribuite la unitățile școlare în termen de 5 zile de la semnarea contractului.

„Până în 7 august, 10 august va fi alte seturi de manuale, în momentul în care Consiliul național de evaluare și examinare finalizează licitația, transmite informația către inspectoratele școlare, așa scrie legea. Era ideal să nu fie nicio contestație și toate 25 de discipline să plece către unitățile școlare”, a mai spus Liviu Pop.

Întrebat dacă există riscul ca nu toate manualele să fie pe bănci la începutul anului școlar, ministrul Pop a menționat: „Există riscul, pentru că anul trecut, în octombrie, trebuiau finalizate programele școlare pentru clasa a V-a dacă aveam un Guvern responsabil”.

Potrivit ministrului Pop, aceste programe școlare au fost finalizate abia în luna martie a acestui an. „Le-am terminat numai după ce am venit, în martie anul acesta. De ce s-a amânat de către fostul Guvern programa școlară de clasa a V-a cu 6 luni, nu trebuie să mă întrebați pe mine. Noi ne zbatem să recuperăm timpul pierdut”, a mai declarat ministrul Educației.

El a afirmat că va căuta soluții alternative pentru a nu avea întârzieri, cum ar fi modificarea legislativă.

„Eu îmi doresc ca în 11 septembrie să nu am întârzieri și de aceea caut soluții alternative celor vechi în conformitate cu legea: modificarea legislativă și crearea cadrului legislativ pentru a avea manualele în 11 septembrie”, a mai spus Pop.

Întrebat dacă își dă demisia în cazul în care manualele nu vor fi gata la timp, Pop a răspuns: „Nu stau eu în scaunul de ministru al Educației, eu implementez un program de guvernare și voi face tot ce pot ca să duc programul de guvernare la îndeplinire, chiar cu întârzierile acestea nepermis de mari față de elevi. Dacă depinde manualul școlar de Ministerul Educației, da. Dacă e vina Ministerului Educației, da, îmi voi da demisia, dar dacă e vina unor edituri care intenționat blochează acest lucru… mă opresc aici. După 10 august o să vă spun mai multe”.

Spynews
Fiica lui Vladimir Drăghia și a lui Alice Cavaleru împlinește doi ani. Ce mesaj emoționat i-a transmis mămică micuței: “Suflețel frumos”
Bzi.ro
Imagini fierbinți cu cea mai senzuală conducătoare de federație din România! Irina Deleanu arată senzațional la 49 de ani!
Fanatik.ro
Ce se întâmplă dacă pui zahăr în uleiul pentru motorul mașinii. Metoda testată de un român a avut un rezultat neașteptat
Capital.ro
Dosar penal, fără să știe că au făcut accident. Șoferii care trebuie să oprească și să cheme Poliția
Playtech.ro
Ultima oră! Celebrul rapper a murit la 34 de ani. Fanii, în DOLIU!
DailyBusiness
Lovitură de proporții: România depășește toate așteptările!
Adevarul
Orașul din România care „fierbe” după ce o gașcă de golani a snopit în bătaie un olimpic. Șeful Poliției face declarații revoltătoare
Spynews
Cum explică Ionel Ganea scandalul cu vecinul său. Fostul fotbalist s-a ales cu ordin de protecție emis împotriva sa
Spynews
Cum îl așteaptă Iustina Loghin pe Cornel acasă! Fosta concurentă de la Insula Iubirii îl surprinde / VIDEO
Evz.ro
Pensionarea pentru limită de vârstă. Cine poate să-și depună dosarul până la sfârșitul anului
Ego.ro
”Trădătoarea” tenisului românesc e mai FIERBINTE ca vara! Imaginile au scăpat pe internet FOTO
Prosport.ro
Avem detaliile fabuloase din dosarul secretizat în care Florinel Coman a primit 11 luni de închisoare! Cum a luat permisul fals din Ucraina și câți bani a dat
wowbiz.ro
Adriana Simionescu și soțul ei și-ar fi spus „adio” după nici două luni de la nuntă! Ce i-ar fi făcut să se despartă atât de repede
Cancan.ro
Kate Middleton, operată de urgenţă. Ce I-au descoperit medicii la nivelul capului
Playsport.ro
IREAL! Suma uriașă pe care a primit-o Antonia de la o casă de pariuri! Unii nu câștigă atâția bani nici în două vieți
kanald.ro
Se dau rechizite școlare gratuite pentru elevii defavorizați! Data la care începe depuneriea dosarelor
Capital.ro
Obligație pentru cei cu proprietăți. Trebuie să achite până pe 30 septembrie. Statul pune sechestru
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Zeița de la Montreal, în costum de baie, la 62 de ani. Cum arată Nadia Comăneci pregătită de plajă
stirilekanald.ro
Atenție! Cum va fi vremea în decembrie 2024, ianuarie și februarie 2025
substantial.ro
România învinge Kosovo în primul meci din Liga Națiunilor
MediaFlux
SE DAU BANI pentru activități casnice. Ce reguli trebuie respectate
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...