Ministrul afirmă într-un interviu News.ro. că este pentru prima dată când vor exista programe şcolare pentru pentru clasele sportive, respectiv 40, dar recunoaşte că din cei 170.000 de elevi, doar 1.200 fac discipline sportive, ceea ce consideră că este o problemă, comparativ cu situaţia din Uniunea Europeană.
Ministrul mai anunţă că de la 1 ianuarie 2018 va exista un judeţ – pilot în care întreg sistemul educaţional va fi digitalizat şi că din toamna acestui an va începe pregătirea celor 4.000 de cadre didactice necalificate din sistemul universitar.
Liviu Pop precizează că mai sunt vacante 1.536 de posturi de director şi de director adjunct de şcoală, jumătate dintre acestea fiind în mediul rural.
„Noul proiect al Legii Educaţiei o să-l avem după dezbateri la începutul sesiunii parlamentare viitoare, adică în septembrie 2018”.
Cum poate fi rezolvată problema miilor de cadre didactice necalificate din sistem?
Liviu Pop: Am avut legea salarizării unitare, pe care am adoptat-o şi care aduce plus valoare pe salarizarea dascălilor, şi avem un proiect-pilot pe fonduri europene pe care îl vom duce în zona aceasta a calificării colegilor noştri care lucrează în învăţământul preuniversitar pe specializările pe care le predau.
Când vor începe pregătirea cele peste 4.000 de cadre didactice necalificate şi cât va dura?
Liviu Pop: Proiectul va demara în toamna acestui an. Vor fi pregătiţi să se califice. Sunt două categorii de necalificaţi: cei cu studii medii şi cei cu studii superioare cu licenţă sau master într-o disciplină, dar care predau altă disciplină decât specializarea pe care o au.
Rep: Despre manuale. Există din partea profesorilor un feedback legat de manualele de dirigenţie, educaţie fizică şi sport? Şi-ar dori aceste cărţi?
Liviu Pop: Nu am făcut nicio analiză pe feedback. Fiecare profesor este stăpân pe propria lui disciplină şi poate decide dacă are nevoie sau nu are nevoie de manual la disciplina pe care o predă la anumite clase şi, în acelaşi timp, poate spune elevului dacă aduce sau nu manualul la ora respectivă. Adică nu este obligativitatea de a veni cu toate manualele la şcoală. Fiecare profesor este suveran, el decide.
Până acum, în şcolile cu profil sportiv după ce manual s-a învăţat?
Liviu Pop: Nimeni din şcolile sportive nu avea manuale. Acum s-au făcut, pentru prima dată, programe şcolare pentru clasele sportive. S-au făcut 40 de programe şcolare pentru clasele sportive. Din păcate, din cei 170.000 de copii, doar 1.200 fac discipline sportive. Şi asta cred că este cea mai importantă problemă a educaţiei fizice şi sportului, nu dacă este sau nu este manual, în condiţiile în care avem ţări în Uniunea Europeană în care începând din din clasa I au manual pentru sport.
Nimeni până acum nu s-a gândit ca pe lângă programă să facă şi un manual?
Liviu Pop: Asta este decizia. Era o licitaţie începută în martie pe care eu am moştenit-o. Nu puteam să intervin în licitaţie şi aştept să se finalizeze licitaţia.
A existat o tentativă a fostului ministru al Educaţiei Mircea Dumitru de a reduce temele pentru acasă, însă s-a limitat la un ordin care nu pare sa fi rezolvat problema. Aveţi în plan rezolvarea situaţiei create de sutele de exerciţii pentru vacanţă?
Liviu Pop: Nu sunt adeptul temelor pe vacanţă. Avem „Şcoală după şcoală”, program care va duce la eliminarea temelor pentru acasă, sigur în acele şcoli în care se implementează. În acest program, avem şi masa caldă pentru elevi, pregătim OUG-ul, sper să intre cât mai repede. Şcoala după şcoală este programul pe care vrem să-l extindem şi chiar dacă astăzi copilul poate să stea maxim o oră şi jumătate la învăţământul primar, vom extinde programul la maxim trei ore. În cele trei ore, obligatoriu 30 de minute să fie educaţie sportivă, joc, mişcare, sport. Am avut 200 de şcoli anul trecut care au făcut programul. Pot spune că în cele 3 ore maxim cât va dura programul, 30 de minute vor fi de educaţie fizică şi sport (joc şi mişcare la învăţământul primar). Cu siguranţă, un copil va face, pe lângă două ore obligatorii de sport din cursul săptămânii, încă cel puţin două ore şi jumătate în cele cinci zile de Şcoală după şcoală. Astăzi sunt peste 200 – în unele nu a mers programul să vedem de ce – şi aş vrea optimist să dublez numărul şcoilor prin acest program. Cele 50 de şcoli au fost stabilite din minister. Anul acesta aştept ordonaţa de urgenţă pentru acest program, apoi dăm HG, care va duce acest program, masa caldă, acolo unde îşi doreşte comunitatea locală şi şcoala. Numărul de şcoli trebuie stabilit prin OUG, cred că vor fi 100 de unităţi şcolare pentru că aşa îmi place mie, să dublez . Dar, mâine este şedinţa de guvern să vedem ce putem face. Şcolile, cele 100, vor fi alese după ce vom avea acordul şcolilor şi al comunităţilor locale de a face acest program masa caldă şi sigur asociaţiile de părinţi, care au rol foarte clar în acestă acţiune.