Liviu Pop: Legea educaţiei va fi gata în septembrie 2018

Ministrul Educaţiei, Liviu Pop, declară că legea educaţiei naţionale va fi gata în 2018, o componentă importantă urmând să vizeze statutul profesorului şi conduita acestuia, că nu este adeptul temelor de vacanţă şi că nu a făcut nicio analiză pe feedback-ul venit din partea profesorilor cu privire la manualele de Educaţie fizică şi de dirigenţie.
Filip Stan
09 aug. 2017, 06:19
Liviu Pop: Legea educaţiei va fi gata în septembrie 2018

Ministrul afirmă într-un interviu News.ro. că este pentru prima dată când vor exista programe şcolare pentru pentru clasele sportive, respectiv 40, dar recunoaşte că din cei 170.000 de elevi, doar 1.200 fac discipline sportive, ceea ce consideră că este o problemă, comparativ cu situaţia din Uniunea Europeană.

Ministrul mai anunţă că de la 1 ianuarie 2018 va exista un judeţ – pilot în care întreg sistemul educaţional va fi digitalizat şi că din toamna acestui an va începe pregătirea celor 4.000 de cadre didactice necalificate din sistemul universitar.

Liviu Pop precizează că mai sunt vacante 1.536 de posturi de director şi de director adjunct de şcoală, jumătate dintre acestea fiind în mediul rural.

„Noul proiect al Legii Educaţiei o să-l avem după dezbateri la începutul sesiunii parlamentare viitoare, adică în septembrie 2018”.

Cum poate fi rezolvată problema miilor de cadre didactice necalificate din sistem?

Liviu Pop: Am avut legea salarizării unitare, pe care am adoptat-o şi care aduce plus valoare pe salarizarea dascălilor, şi avem un proiect-pilot pe fonduri europene pe care îl vom duce în zona aceasta a calificării colegilor noştri care lucrează în învăţământul preuniversitar pe specializările pe care le predau.

Când vor începe pregătirea cele peste 4.000 de cadre didactice necalificate şi cât va dura?

Liviu Pop: Proiectul va demara în toamna acestui an. Vor fi pregătiţi să se califice. Sunt două categorii de necalificaţi: cei cu studii medii şi cei cu studii superioare cu licenţă sau master într-o disciplină, dar care predau altă disciplină decât specializarea pe care o au.

Rep: Despre manuale. Există din partea profesorilor un feedback legat de manualele de dirigenţie, educaţie fizică şi sport? Şi-ar dori aceste cărţi?

Liviu Pop: Nu am făcut nicio analiză pe feedback. Fiecare profesor este stăpân pe propria lui disciplină şi poate decide dacă are nevoie sau nu are nevoie de manual la disciplina pe care o predă la anumite clase şi, în acelaşi timp, poate spune elevului dacă aduce sau nu manualul la ora respectivă. Adică nu este obligativitatea de a veni cu toate manualele la şcoală. Fiecare profesor este suveran, el decide.

Până acum, în şcolile cu profil sportiv după ce manual s-a învăţat?

Liviu Pop: Nimeni din şcolile sportive nu avea manuale. Acum s-au făcut, pentru prima dată,  programe şcolare pentru clasele sportive. S-au făcut 40 de programe şcolare pentru clasele sportive. Din păcate, din cei 170.000 de copii, doar 1.200 fac discipline sportive. Şi asta  cred că este cea mai importantă problemă a educaţiei fizice şi sportului, nu dacă este sau nu este manual, în condiţiile în care avem ţări în Uniunea Europeană în care începând din din clasa I au manual pentru sport.

Nimeni până acum nu s-a gândit ca pe lângă programă să facă şi un manual?

Liviu Pop: Asta este decizia. Era o licitaţie începută în martie pe care eu am moştenit-o. Nu puteam să intervin în licitaţie şi aştept să se finalizeze licitaţia.

A existat o tentativă a fostului ministru al Educaţiei Mircea Dumitru de a reduce temele pentru acasă, însă s-a limitat la un ordin care nu pare sa fi rezolvat problema. Aveţi în plan rezolvarea situaţiei create de sutele de exerciţii pentru vacanţă?

Liviu Pop: Nu sunt adeptul temelor pe vacanţă. Avem „Şcoală după şcoală”, program care va duce la eliminarea temelor pentru acasă, sigur în acele şcoli în care se implementează. În acest program, avem şi masa caldă pentru elevi, pregătim OUG-ul, sper să intre cât mai repede. Şcoala după şcoală este programul pe care vrem să-l extindem şi chiar dacă astăzi copilul poate să stea maxim o oră şi jumătate la învăţământul primar, vom extinde programul la maxim trei ore. În cele trei ore, obligatoriu 30 de minute să fie educaţie sportivă, joc, mişcare, sport. Am avut 200 de şcoli anul trecut care au făcut programul. Pot spune că în cele 3 ore maxim cât va dura programul, 30  de minute vor fi de educaţie fizică şi sport (joc şi mişcare la învăţământul primar). Cu siguranţă, un copil va face, pe lângă două ore obligatorii de sport din cursul săptămânii, încă cel puţin două ore şi jumătate în cele cinci zile de Şcoală după şcoală. Astăzi sunt peste 200 – în unele nu a mers programul să vedem de ce –  şi aş vrea optimist să dublez numărul şcoilor prin acest program. Cele 50 de şcoli au fost stabilite din minister. Anul acesta aştept ordonaţa de urgenţă pentru acest program, apoi dăm HG, care va duce acest program, masa caldă, acolo unde îşi doreşte comunitatea locală şi şcoala.  Numărul de şcoli trebuie stabilit prin OUG, cred că vor fi 100 de unităţi şcolare pentru că aşa îmi place mie, să dublez . Dar, mâine este şedinţa de guvern să vedem ce putem face. Şcolile, cele 100, vor fi alese după ce vom avea acordul şcolilor şi al comunităţilor locale de a face acest program masa caldă şi sigur asociaţiile de părinţi, care au rol foarte clar în acestă acţiune.

DailyBusiness
Austria dă semnale pozitive! România s-ar putea să intre în spațiul Schengen terestru!
Spynews
Risc de tsunami în România! Fenomenul ar putea să apară din cauza cutremurelor care au loc pe fundul Mării Negre
Bzi.ro
Dana Budeanu a „sărăcit-o“ pe Andra! „Mi s-au înmuiat picioarele!”
Fanatik.ro
Ce să adaugi în cafeaua de dimineață ca să arzi caloriile. Vei pierde rapid kilograme
Capital.ro
Viața la bloc 2024. Administratorul asociației de proprietari este obligat. Trebuie să verifice în fiecare lună
Playtech.ro
Detalii mai puțin știute despre Kamala Harris. Cum a schimbat a schimbat fața politicii americane o fată de imigranți
DailyBusiness
Șoferii au scăpat de amenzi! Cei care plătesc rovinieta în 24 de ore scapă de penalizări
Adevarul
Îngerul păzitor: supraviețuitori ai naufragiilor, accidentelor aviatice și atacurilor teroriste povestesc despre întâlnirea cu salvatori miraculoși
wowbiz.ro
Ileana Sterp, în lacrimi de ziua ei. Ce s-a întâmplat la restaurant între sora lui Culiță și Daniela Iliescu i-a surprins pe toți! Și logodnica artistului a început să plângă | VIDEO
Spynews
Încă un român mort în inundațiile din Spania. Bărbatul, care fusese dat dispărut, a fost găsit fără suflare
Spynews
Jurnalistă din România, paralizată după ce a mâncat brânză! Ce bacterie conținea: ”M-am trezit și nu am mai putut să merg”
Evz.ro
Cele mai mortale accidente feroviare din lume. Nimeni n-a scăpat viu
Ego.ro
După ce ar fi gafat cu Marica, Ioana Tamaș și-a expus trupul perfect! Imaginile cu ea arată de ce nu i-aputut rezista fostul tricolor
Prosport.ro
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
kanald.ro
Cine sunt românii care vor beneficia de pensii majorate de la 1 ianuarie 2025. Casa Națională de Pensii a făcut anunțul mult așteptat
Cancan.ro
Ce s-a ales de averea Ronei Hartner. Motivul pentru care fiica ei nu a primit o moștenire prea mare
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Simona Halep a făcut o nouă schimbare de look. Fanii au fost încântați: “Ești superbă, arăți deosebit”
StirileBZI
Vârsta la care trebuie să renunți la permisul de conducere! Legea se aplică în toată România
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu Eugenie Bouchard. Cum a putut să apară îmbrăcată, mai mult dezbrăcată
stirilekanald.ro
Rezultate alegeri prezidențiale SUA 2024: Când vom afla cine este noul președinte al Americii?
substantial.ro
Bărbat arestat la Capitoliu cu manifest și echipament inflamabil
MediaFlux
Oficial! Ce bani vei lua în plus dacă ai o pensie între 1280 și 6000 de lei
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ironia sorții. O comună din România are drumuri de pământ, dar piste de biciclete asfaltate