Liviu Pop: Manualul şcolar are, în medie, 200 de grame. Greutatea este dată de caiete şi auxiliare

În unitățile școlare nu trebuie să mai intre niciun manual auxiliar neavizat de Ministerul Educației Naționale și fără acordul și gestionarea asociațiilor de părinți, a declarat, joi, ministrul Educației, Liviu Pop.
Filip Stan
03 aug. 2017, 13:52
Liviu Pop: Manualul şcolar are, în medie, 200 de grame. Greutatea este dată de caiete şi auxiliare

„Greutatea ghiozdanului nu este dată de manualul școlar. Manualul școlar are, în medie, 200 de grame. Un copil care are cinci ore într-o zi are maximum un kg din cele cinci manuale școlare în ghiozdan, iar greutatea este dată de caietele și auxiliarele și toate celelalte care nu sunt avizate de Ministerul Educației Naționale”, a afirmat Liviu Pop.

El a spus că a făcut public în luna ianuarie care sunt manualele auxiliare acreditate de minister și a afirmat că anul acesta în unitățile școlare nu trebuie să mai intre niciun alt manual neavizat.

„Anul acesta, pentru prima dată am făcut public în luna ianuarie auxiliarele acreditate de Ministerul Educației Naționale, ca să știe fiecare părinte, profesor și fiecare elev care este auxiliarul acreditat de către Ministerul Educației și care poate fi folosit la nivelul fiecărei unități școlare, legal. (…) Am discutat cu cei de la asociațiile de părinți și au acceptat lucrul acesta ca în unitățile școlare să nu mai intre niciun alt manual fără acordul și gestionarea asociațiilor de părinți și îi rog pe toți părinții să se implice în acest demers, alături de profesor. Ca să nu mai avem în clasă, la elevi, fel de fel de caiete, fel de fel de culegeri neacreditate de MEN, nu de ministru, de comisiile de specialitate”, a adăugat Liviu Pop, conform Agerpres.

El a mai spus că toate manualele sunt în format electronic și elevii nu sunt obligați să aducă manualele la școală.

„Nu scrie în lege că elevul este obligat să vină cu manualul la școală. Am avut o discuție cu Federația națională de părinți pe subiectul acesta”, a mai spus Liviu Pop, adăugând că ministerul trebuie sa îi asigure elevului accesul gratuit la manual pentru fiecare disciplină.

„În art 69 al 4 din Legea educației naționale sunt reglementate drepturile elevilor. Beneficiarul principal a actului educației este elevul. Orice drept al elevului nu vrem să-l încălcăm și nu o să-l încălcăm. Dacă în lege spune că elevul beneficiază gratuit de manual în învățământul de stat, privat și în limba minorităților, este de datoria Ministerului să facem acest lucru. Este un drept al elevului. Însă, nu întotdeauna elevul este obligat să vină cu manualul la oră. Și eu am predat matematica și nu întotdeauna le ceream elevilor să vină cu manualul.(…) Fiecare profesor știe când are sau nu nevoie de manual la o anumită oră”, a subliniat ministrul Liviu Pop.

La rândul său, Iulian Cristache, președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți din Învățământul Preuniversitar (FNAP-IP), a spus, după întâlnirea cu ministrul Educației, că în școli 90% dintre auxiliare nu sunt autorizate și trebuie găsită o soluție legală pentru interzicerea acestora.

„Încercăm să reglementăm aceste auxiliare în școală astfel încât să nu intre un auxiliar neautorizat de Ministerul Educației în școală. Aici și noi, reprezentanți ai părinților, asociațiile de părinți la nivelul unităților școlare, trebuie să ne implicăm. Adică ne dorim, având în vedere că aceste auxiliare nu pot fi interzise, există cadrul legal, am hotărât să găsim o soluție să nu intre decât manualul autorizat de MEN, cu acordul asociațiilor de părinți. Există o listă pe site-ul MEN, problema este că în școli 90% dintre auxiliare nu sunt autorizate și atunci trebuie să găsim cadrul legal astfel încât să se interzică cu desăvârșire aceste auxiliare care nu sunt autorizate”, a explicat Cristache.

Spynews
Moarte suspectă în Iași. Doi soți au fost găsiți fără suflare în propria casă. Polițiștii sunt în alertă
Bzi.ro
Ianis Hagi și Elena nu pot pleca în luna de miere! Ce se întâmplă în familia lor, după nuntă
Fanatik.ro
Acesta este cel mai puternic animal din lume. Poate ridica mașini și doborî copaci
Capital.ro
Permisul de conducere obligatoriu pentru a conduce un triciclu. E lege în România
Playtech.ro
Ce spune Bianca Drăgușanu despre acuzațiile de evaziune fiscală. Vedeta RUPE TĂCEREA
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
Rusia desfășoară obuziere de pe vremea lui Stalin pe frontul din Ucraina. Moscova rămâne și fără stocurile din epoca sovietică
Spynews
Idei de întrebări pentru confirmarea prezenței la nuntă. Cum să îi întrebi pe invitați dacă vor fi prezenți la eveniment
Spynews
Pare bad boy la Insula iubirii, dar are o poveste de viață impresionantă. Secretele din trecutul ispitei Marcel Andrei
Evz.ro
Șoșoacă o bate pe Simona Halep. A făcut înconjurul lumii
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
ȘOCANT! Criminalul din Vaslui, care și-a băgat victima în valiză, a mai comis o crima. Audierile au scos la iveală detalii macabre
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Doliu în lumea filmului! Bob Newhart, actorul din „Elf” și „The Big Bang Theory” s-a stins din viață la 94 de ani
Capital.ro
Simona Halep a fost EXCLUSĂ. Ion Țiriac a taxat-o: Uite că nu-l primește
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Partidul lui Macron câștigă președinția Adunării Naționale după un vot strâns
MediaFlux
Se dau 250 de lei de STAT! Vezi dacă te ÎNCADREZI
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'