Liviu Pop: Voi retrage licitaţiile la clasa pregătitoare, anul acesta facem improvizaţie

Licitaţiile pentru clasa pregătitoare vor fi retrase, după ce au fost găsite probleme la achiziţia de mobilier, iar în anul şcolar viitor vor fi făcute improvizaţii pentru funcţionarea acesteia, a declarat ministrul interimar Liviu Pop, în emisiunea "După 20 de ani" difuzată duminică de Pro TV.
Romania TV
20 mai 2012, 08:21
Liviu Pop: Voi retrage licitaţiile la clasa pregătitoare, anul acesta facem improvizaţie

„Din păcate, suntem foarte, foarte întârziaţi la clasa pregătitoare. Vom reanaliza tot ce înseamnă cei 50 de milioane de euro daţi pentru licitaţii raportat la cei 130.000 de elevi. Din punctul de vedere al pregătirii clasei pregătitoare, discutăm de 130.000 de elevi, pentru aceştia nu avem în momentul de faţă decât programele şcolare. Şcolile nu au fost utilate. Licitaţiile le voi retrage săptămâna viitoare. Am suspendat toate plăţile la Ministerul Educaţiei timp de o săptămână, până se finalizează auditul”, a spus Liviu Pop.

El a precizat că sunt două tipuri de fonduri, unele deja licitate, pe opt euro-regiuni, respectiv 26 milioane de lei pentru bănci, scaune, catedre, mobilier, şi altele, de 23 de milioane de lei, pentru materiale şi hărţi.

„Pe licitaţie a fost doar mobilier. Fac audit, retrag licitaţia. Utilarea se va face, banii vor fi tot aceiaşi. Auditul care se face a semnalat o problemă pe licitaţia de la mobilierul şcolar. Premierul mi-a dat sarcină – dacă este să zic aşa – să analizez, iar în şedinţa de Guvern de miercuri să vin cu rezultatul”, a precizat Liviu Pop.

Ministrul interimar al Educaţiei a ţinut să asigure părinţii că mobilier şi materiale vor fi în sălile de clasă, iar cadrele didactice sunt instruite.

„Sunt profesori instruiţi, nu avem problemă cu cei care există în sistem. În 2 august avem concurs de titularizare, iar cei care vor intra în sistem, nu au fost pregătiţi să ia clasa pregătitoare în 2012. Nu poţi veni în martie fără programe. Fac o improvizaţie pentru clasa pregătitoare, din punct de vedere al personalului. O să cer inspectorilor şcolari, directorilor de unităţi şcolare ca la aceste clase pregătitoare să fie puse cadre didactice care există în sistem, nu care vin în august”, a adăugat Pop.

Ministrul interimar al Educaţiei a adăugat că doar aşa pot fi rezolvate problemele la clasa pregătitoare.

„Este o improvizaţie. De exemplu, am învăţătoare la clasa I-IV, voi fi poate nevoit să aduc un învăţător de la a III-a să lucreze la clasa pregătitoare, cu acordul clasei. Sau o educatoare s-o pregătim să ia clasa pregătitoare”, a spus Liviu Pop, precizând că acest mod de funcţionare nu este un experiment.

Întrebat dacă a luat în calcul amânarea introducerii în învăţământ a clasei pregătitoare, Liviu Pop a răspuns: „Nu, exclus!”.

„Clasa pregătitoare nu mai putem s-o amânăm. Unde duc copiii? În Bucureşti, unde am cea mai mare problemă, grădiniţele sunt pline. Ce pot face educatoarele care trebuie să ia grupa mică? Să facă pregătire suplimentară, să ia clasa pregătitoare, dacă sunt situaţii. 130.000 de copii înseamnă 6.500 de cadre didactice. Voi cere inspectorilor şcolari situaţia, să văd cine ia clasele”, a adăugat Pop.

Întrebat dacă un părinte ar putea să fie mulţumit cu o improvizaţie, Liviu Pop răspuns: „Puteţi fi mulţumit, pentru că între a pune un profesor necalificat şi unul calificat, pun un calificat.

Ministrul interimar al Educaţiei a subliniat că dacă organizarea clasei pregătitoare se făcea la 1 septembrie, acum nu se mai punea problema de improvizaţie.

„Nu veţi avea la clasa pregătitoare cadere didactice necalificate. Vom avea o analiză pertinentă în două săptămâni. Azi le spun părinţilor că în septembrie clasa pregătitoare va fi fără probleme”, a spus Pop.

Legat de haosul la încrierea în clasa pregătitoare şi în clasa I, Liviu Pop a spus că Ministerul Educaţiei nu a fost în stare să facă crierii unitare de înscriere.

„Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti a făcut propuneri, dar Ministerul Educaţiei nu a acceptat. Nu mi se pare normal ca un părinte să nu-şi poată duce copilul la şcoala la care vrea. Nu putem rezolva problema decât cu bani. O clasă trebuie să aibă 25 de copii, dacă am avea 33, scade calitatea. Ca să fac clase până la 25 am nevoie de spaţii, de bani, ca să fac programe am nevoie de bani. Nu mi se pare că trebuie să las lucrurile aşa”, a precizat Liviu Pop.

Ministrul interimar al Educaţiei a dat asigurări că metodologia de înscriere în învăţământ va fi finalizată până în 31 august.

„Proximitatea a fost primul criteriu. Arondarea străzii s-a făcut din birou. În loc să plec de la capacitatea şcolii şi să văd străzile unde sunt elevii, am pornit exact invers”, a mai spus Liviu Pop.

În opinia lui, sunt două criteri la înscriere: domiciliul copilului şi serviciul părinţilor.

„Copilul poate fi înscris la şcoala de domiciliu sau în apropierea locului de muncă al părinţilor, altă soluţia nu am. Nu pot accepta ca un profesor să nu poată înscris copilul în şcoala lui pentru că nu a prins loc”, a mai spus Pop.

Guvernul va analiza dacă va menţine şi anul viitor clasa pregătitoare în şcoli, în condiţiile în care sistemul a fost păstrat pentru acest an deoarece înscrierile erau în derulare la momentul instalării noului Executiv, iar o decizie de anulare ar fi creat prejudicii, a declarat, vineri, premierul Ponta.

Spynews
Momente de groază în Satu Mare! A fost descoperită o bombă neexplodată într-o zonă foarte circulată | FOTO
Bzi.ro
Ianis Hagi și Elena nu pot pleca în luna de miere! Ce se întâmplă în familia lor, după nuntă
Fanatik.ro
Când se schimbă vremea. Meteorologii ANM vin cu noi vești proaste
Capital.ro
Cutremur în România. Ion Iliescu a primit decizia. Procurorii n-au avut milă
Playtech.ro
Ce spune Bianca Drăgușanu despre acuzațiile de evaziune fiscală. Vedeta RUPE TĂCEREA
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
De ce circulă în continuare TIR-urile pe Transfăgărășan. Suspiciuni de șpagă pe Valea Oltului pentru tranzit
Spynews
Star Matinal. Cum se simte Mihai Leu, după ce s-a confruntat cu probleme de sănătate serioase. A ajuns la spital de trei ori în prima parte a anului
Spynews
Marina, femeia găsită moartă în propriul cabinet stomatologic, a luptat pentru viață până în ultima secundă. Detalii tulburătoare despre crima din Brăila
Evz.ro
Șoșoacă ne aruncă în lumea a treia. Niciodată nu s-a mai întâmplat așa ceva
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Soluționare HALUCINANTĂ în cazul lui Robert de la Insula Iubirii. Ce s-a întâmplat la Poliția Animalelor, a povestit totul cu zâmbetul pe buze
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Peste 2,5 milioane de români primesc 250 de lei în luna august. Categoria de persoane ce se bucură de mai mulți bani de la stat
Capital.ro
Vor plăti mai puțin. Decizie pentru cei care alimentează cu motorină. Ordin la Guvern azi, 18 iulie
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Noi Dezvăluiri în Ancheta Dentistei din Brăila: Cauza Morții și Probele Descoperite de Criminaliști
MediaFlux
REDUCERI la facturile de ENERGIE ELECTRICĂ
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'