Liviu Pop, NOI ANUNŢURI despre Educaţie: Vom muta competiţia pentru manuale între autori

Ministrul Educației Naționale, Liviu Pop, a declarat că după ce Editura Didactică va ajunge în subordinea MEN, competiția pentru manuale va fi "mutată" între autori. De asemenea, ministrul a precizat că doar 10% dintre auxiliarele folosite în ultimii 3-4 ani au avut aviz MEN şi că este dreptul profesorului să folosească orice auxiliar curricular își dorește.
Filip Stan
21 sept. 2017, 18:47
Liviu Pop, NOI ANUNŢURI despre Educaţie: Vom muta competiţia pentru manuale între autori

Noi avem manuale în România de pe vremea domnului Marga, de 20 de ani. Cu această ultracompetiție între autori este învățământul mai bun ca acum 20 de ani? Vom muta competiția pentru manuale între autori. Autorii pot să scrie manualele, dar noi trebuie să ne asigurăm, ca stat, prin Editura Didactică și Pedagogică, de faptul că nu mai am întârzieri de manuale la clasă„, a declarat Liviu Pop, joi, la Antena 3.

Întrebat când vor ajunge manualele de clasa a V-a în școli, ministrul a spus în 90% dintre acestea vor fi pe băncile elevilor în 10 octombrie.

În 10 octombrie vom avea 90% dintre ele. Vă asigur că vom avea resursă educațională pentru fiecare elev. Să nu mai facem erori de sistem, Editura Didactică și Pedagogică vine în subordinea MEN. În momentul în care avem actul normativ, în maximum o săptămână începem licitația pentru manualele de clasa a VI-a și pentru toate manualele de clasele I-V care nu au fost licitate. 100% rezolvăm problema. Prin Legea manualului școlar pe care o avem în programul de guvernare și pe care, așa cum am spus, săptămâna viitoare o vom lansa în dezbatere publică, vom finaliza această harababură a manualelor școlare și îi asigur pe toți părinții, elevii și profesorii că tot ceea ce va ajunge în ghiozdanul elevului, în fața elevului va fi certificat de cineva„, a afirmat demnitarul.

Mai mult, ministrul Educației a declarat că „baronii manualelor” obțin anual pe zona de auxiliare „undeva peste 100 de milioane de euro”.

Baronii manualelor, care, așa cum am spus, în zona aceasta a auxiliarelor au anual — se vehiculează — undeva peste 100 de milioane de euro. Nu știu câți dintre acești bani sunt fiscalizați și în buzunarele cui ajung. Numai auxiliare. Banii gri către negru. Trist este că în spatele acestor baroni ai manualelor, care încasează venituri foarte mari și au averi colosale unii dintre ei, suferă elevii acestei țări și noi nu avem nici bani la bugetul de stat ca să putem asigura gratuitate educației — și nu numai, și a sănătății, eu vorbesc acum de educație. (…) Este o miză financiară și eu cred, intuiesc că o parte dintre atacurile pe care le-am suportat zilele acestea sunt și din zona aceasta. Nu am cum să dovedesc, intuiesc și voi face public la momentul respectiv și toate editurile care au fost notificate și toate editurile care niciodată nu au participat la licitație de manuale — mare atenție!—, dar totdeauna s-au dus la vânzări de auxiliare„, a spus Pop.

De asemenea, Liviu Pop a precizat că doar 10% dintre auxiliarele care au fost folosite în sistemul de învățământ în ultimii 3-4 ani au avut aviz de la MEN.

Din păcate, doar 10% dintre auxiliarele care au fost folosite în sistemul de învățământ în ultimii trei sau patru ani au avut aviz de la MEN, celelalte nu aveau niciun fel de aviz. Pentru copii de clasa a IV-a de anul trecut a fost aprobat nu știm cum, că avem anchetă internă, doar un auxiliar pentru limba engleză„, a spus ministrul, la Antena 3.

Potrivit acestuia, atât manualele de sport, dar și celelalte manuale de clasele a II-a a III-a și a IV-a făcute de edituri sunt de o calitate „foarte slabă”. Liviu Pop a precizat că manualul de sport nu a fost realizat în perioada de când se află la cârma ministerului, ci „l-a moștenit”.

(…) Nu am putut să fac nimic ca ministru al Educației să spun: ‘domn’e, nu mai puneți manualul de sport!’ Era licitat deja eu când am venit, cred că erau făcute și ofertele în perioada aceea în iunie. Este un drept pus în lege în 2011. (…) Nu am pus eu manualul de sport, eu l-am moștenit acest manual. Nu este un moft al ministrului Educației. Este un moft în lege, dacă îl putem numi un moft. Prin Legea manualului școlar trebuie să clarificăm acest aspect. (…) Eu pot să spun că l-am citit și da, sunt dezamăgit, dacă mă întrebați de calitatea manualului, și nu numai la sport„, a mai spus ministrul Pop.

Totodată, ministrul Educației Naționale a afirmat că este dreptul profesorului să folosească orice auxiliar curricular își dorește. Pop a declarat că atunci când spune acest lucru nu se referă și la auxiliarele didactice.

Astăzi am reușit în ședința de guvern, am aprobat acea hotărâre de guvern prin care reglementăm auxiliarele, adică tot ce intră, în afară de manualul școlar, se filtrează de către Ministerul Educației. Toți părinții și toți elevii pot fi siguri că de aici încolo pe băncile elevilor nu mai ajung manuale neautorizate și neavizate și nici auxiliare. (…) ‘Gazeta matematică’ a avut de suferit în ultimii zece ani, dacă vreți, sau în ultimii patru ani de maculatura care a ajuns în unitățile școlare fără niciun aviz din partea ministerului. Și eu am făcut școală alături de ‘Gazeta matematică’. Este dreptul profesorului să folosească orice auxiliar curricular își dorește. Eu vorbesc despre auxiliarul didactic„, a precizat Pop.

El a afirmat că „toate auxiliarele au intrat pe ușa din dos în minister, pentru că nu a dorit nimeni să facă ordine în acest subiect”. Pop a mai arătat că unele edituri au menționat pe coperta auxiliarelor că acestea ar fi fost avizate de MEN, deși nu s-a întâmplat așa.

A creat (n.r. — ordinul său) un iureș total din partea editurilor, care — și sunt șase dintre ele pe care le-am notificat — și-au permis cu nonșalanță să pună pe copertă și prima pagină ‘avizat acest auxiliar de MEN’. Pentru cele șase edituri am făcut notificare. (…) Am notificat Ministerul de Finanțe, Protecția Consumatorului, pentru că mi se pare un lucru foarte grav și nu numai mie, tuturor copiilor și profesorilor. Eu nu vreau să aruncăm acum în coșul comun toate cele 100 de edituri care lucrează pe zona aceasta a auxiliarelor în România. Sunt edituri și avem nevoie de edituri și de auxiliare în procesul instructiv educativ„, a declarat demnitarul.

Întrebat cum răspunde criticilor adresate de către președintele PSD, Liviu Dragnea, și președintele Klaus Iohannis, ministrul a spus că acestea sunt unele constructive.

Sunt critici constructive pe ceea ce înseamnă comunicare. În rest, tot ceea ce am spus că fac pe zona aceasta a educației, pe programul de guvernare, am recuperat și am dus la îndeplinire„, a susținut reprezentantul MEN.

Citeşte şi Klaus Iohannis: Mi-am contramandat vizita în Ucraina ca urmare a adoptării legii educaţiei

DailyBusiness
Lovitură pentru pensionari! Statul extinde lista cazurilor în care cere returnarea pensiilor
Spynews
Bucurie imensă în familia lui Gabi Bădălău! Sora afaceristului, Sabina, e însărcinată / FOTO
Bzi.ro
De ce a vărsat lacrimi Andreea Marin ultima dată! „Despărțirea este mult, mult mai grea!“
Fanatik.ro
Orașul subteran în care populația s-a ascuns din cauza temperaturilor ridicate. Casele se află în mine vechi
Capital.ro
Nouă obligație pentru gunoi. Regulă impusă prin lege în România din 1 iunie. Cât va costa
Playtech.ro
Pensii 2025: cine primește puncte de stabilitate și cum influențează acestea calculul pensiei. Ce spun autoritățile
DailyBusiness
Noi scumpiri pentru români. Facturi mai mari la energie, bilete de tren şi fructe mai scumpe
Adevarul
Soluția genială a unui comediant îndrăgit pentru dezbinarea din România
wowbiz.ro
Alex Bodi, PRIMELE DECLARAȚII exclusive pentru WOWbiz despre așa zisul amantlâc cu soția lui Dan Alexa
Spynews
Cu ce se ocupă Radu Mazăre în Madagascar. Fiul lui, Răducu, urmează să îl viziteze
Spynews
Imagini înduioșătoare cu Nasrin Ameri însărcinată. Prezentatoarea este mama unui băiețel de aproape doi ani / FOTO
Evz.ro
„Marea de la munte”, din pântecul Carpaților. Decizia lui Ceaușescu i-a schimbat definitiv soarta
Ego.ro
Cătălin Bordea, reacție total neașteptată! Ce a spus după ce Livia și Spike s-au despărțit
Prosport.ro
Prezentatoarea TV a apărut în costum de baie, iar soțul ei a fost numit pe loc „cel mai norocos bărbat din lume”
kanald.ro
Tatăl lui Zeljko Kopic a murit! Dinamo rămâne fără antrenor pentru meciul cu U Cluj
Cancan.ro
Înregistrare BOMBĂ cu fiul uneia dintre cele mai influente familii din România: 'L-a înșelat și pe tata cu doi, trei bărbați! Mama e o mare...'😲
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Avertisment despre mașinile second-hand din România. Toți șoferii trebuie să contacteze RAR
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Gimnasta, în bikini, după ce s-a retras la 22 de ani
stirilekanald.ro
Oana a fost găsită fără suflare în baie, la doar 30 de ani. Mama tinerei susține că fiica sa a murit din cauza condițiilor și a stresului de la serviciu: "A muncit non-stop și și-au bătut joc de ea"
Dr. Ovidiu Bojor: „Sa mancam asta des, deoarece previne infarctul, intareste sistemul imunitar, stimuleaza rinichii si ficatul si calmeaza sistemul nervos”
MediaFlux
Bani în plus la pensie, după Mica Recalculare. Ce pensionari se încadrează
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Un nou studiu arată că sfârşitul Universului se va produce mai devreme decât se prevedea