„Banii pentru pensii şi salarii ajung în acest an, chiar şi fără majorarea de accize de la 1 aprilie, dar nu ajung pentru toate investiţiile propuse, de exemplu. Bugetul este calculat pe 2,2% (deficit bugetar n.r.), include majorarea de accize pe tot anul, chiar dacă aplicarea acesteia a fost amânată cu 3 luni. Procentajul înseamnă circa trei miliarde de euro deficit. Anul acesta, în 2014 ne împrumutăm cu 10 miliarde de lei, deci cu 2,5 miliarde de euro mai puţin decât în 2013, pentru că am făcut deficite mai mici, pentru că ne împrumutăm la dobânzi mai mici şi pentru că ne împrumutăm pe termen mai lung. Trebuie să te împrumuţi pentru că ai un stoc de datorie şi un deficit care îţi creşte acel stoc de datorie”, a menţionat oficialul.
Pe de altă parte, Voinea a declarat că pensiile vor creşte în acest an cu aproape 4% din cauza inflaţiei înregistrate în 2012, coroborată cu jumătate din majorarea salariului mediu.
„Puterea de cumpărare se raportează la venituri şi la inflaţie. Pensiile cresc acum cu aproape 4% (3,75%, n.r.) pe inflaţia din anul 2012, care a fost mai mare decât inflaţia din 2013, şi jumătate din creşterea salariului mediu. (…) s-au făcut lucruri pentru coşul de consum, cum ar fi scăderea TVA la pâine. A fost o măsură de creştere a puterii de cumpărare”, a spus Liviu Voinea.
La finele lunii decembrie 2013, Liviu Voinea anunţa că majorarea efectivă a pensiilor va fi de 3,75% în 2014, iar punctul de pensie va ajunge la 791 de lei.