„Datoria publică românească este foarte scăzută în raport cu Produsul Intern Brut, iar preţul obligaţiunilor este de trei ori mai scăzut cu media europeană, ca să nu mai vorbim că în ultimii ani am avut un nivel constant, după perioada 2009-2010″, a declarat marţi Voinea, la Forumul Economic şi Comercial China – Europa Centrală şi de Est.
El a arătat că în ultimii cinci-şase ani profilul datoriei publice s-a modificat, cea pe termen mediu şi lung ajungând la 94%, iar în funcţie de monedă jumătate din datoria publică este în euro, iar 40% în moneda locală şi 7% în dolari.
„Pentru anul viitor estimările noastre minime pentru finanţare sunt de 11 miliarde euro, iar cele maxime de 14 miliarde euro, majoritatea sumei pentru refinanţarea datoriei publice. Nivelul nostru de finanţare este mic comparativ cu alte ţări întrucât avem datorie publică scăzută şi deficit bugetar mic. (…) Pieţele internaţionale au încredere în politicile noastre, avem rate mai bune decât în alte ţări din Europa”, a spus Voinea.
El a menţionat că România vizează să-şi extindă şi să diversifice portofoliul de investitori, arătând că 24% din obligaţiunile în lei sunt deţinute de nerezidenţi, iar asiaticii au 5-7% din cele în euro.
„Capitalul chinezesc este binevenit să investească în obligaţiuni denominate în lei pe termene mai lungi, precum şi în eurobonduri”, a adăugat Voinea.
De altfel, ministrul şi-a început discursul cu prezentarea avantajelor pe care le are România pentru investitori: potenţialul solid de creştere economic, piaţa domestică mare, populaţia tânără, poziţia fiscal puternică, cu deficit de 3% la finele anului trecut şi de 2,6% anul acesta, datoria public scăzută şi liberalizarea preţurilor la energie anul viitor.
Totodată, România se află într-un un parteneriat puternic cu FMI şi Comisia Europeană, are acces la fonduri structurale europene şi deţine rezerve internaţionale de peste 35 miliarde euro, iar sistemul bancar românesc este unul solid şi foarte bine capitalizat.
Voinea le-a spus investitorilor prezenţi la forum că România a avut cea mai mare creştere economic din Europa la nouă luni, de 2,7%, după ce Guvernul proiectase iniţial un avans de 1,6% pentru tot anul.
El a menţionat şi restul indicatorilor macroeconomici importanţi. Astfel, inflaţia se situează sub 2%, deficitul bugetar va fi de 2,6% până la finalul anului, datoria publică este mult sub 40%, banca centrală a redus dobânda de politică monetară, iar rata şomajului este cea mai scăzută din ultimii trei ani.
Voinea a adăugat că România a reuşit o consolidare fiscală puternică şi continuă pe acest trend, precizând că acest proces nu a afectat creşterea economică, datorită agriculturii.
El le-a spus investitorilor că Guvernul a luat măsuri în acest an care nu sunt recomandate în perioadă de criză, respectiv a crescut salariul minim, care este totuşi încă scăzut, precum şi pensiile. Totodată, România a crescut absorbţia fondurilor europene de la 7% la 25% într-o perioadă de un an şi jumătate.
Consolidarea fiscală nu a fost făcută în detrimental investiţiilor publice, potrivit lui Voinea. „Cifrele privind investiţiile trebuie privite nu ca procent din PIB, ci din deficit, întrucât în timp ce deficitul se micşorează, nivelul investiţiilor a rămas stabil”, a arătat ministrul.
El a enumerat şi pachetele scoase la privatizare în cazul companiile de stat, spunând totodată că este nevoie de reforme structurale şi în sectorul transporturilor şi în domeniul sănătăţii şi a amintit totodată de lista cu cele 25 de proiecte prioritare ale Guvernului.
VEZI SI: