‘Anul trecut, Guvernul a crescut salariile bugetarilor cu 15%, pensiile cu 4%, salariul minim cu 15%, venitul minim garantat cu 8%, și, cu toate astea, consumul populației a stagnat, în condițiile în care nici prețurile nu au au crescut, inflația anualizată, de 1,5%, fiind cea mai mică de după Revoluție.(…) În condițiile în care s-au băgat în economie circa două miliarde euro care ar fi trebuit să meargă în consum, consumul nu a crescut. Asta înseamnă că e nevoie de un set de măsuri, la care se lucrează în prezent, și putem intra în detalii după ce acest set va fi agreat cu FMI și Comisia Europeană, un set de măsuri ca să stimulăm cererea internă. Crescând consumul, crește și producția, au și firmele la ce să se raporteze’, a explicat Voinea, citat de Agerpres.
Ministrul delegat pentru Buget a precizat că este nevoie de o creștere a consumului pentru a menține sau chiar a spori ritmul de creștere economică.
‘Este important să spun că Guvernul are această preocupare de a stimula consumul, pentru că 2013 a fost an bun, am avut creștere economică și din agricultură și din export și din producția industrială. N-am avut din consum. Atunci, în 2014, pentru a menține și chiar a spori acest ritm de aproape 3% este nevoie și de acest motor care este consumul intern, fără a afecta bugetul în vreun fel, nu vorbim de lucruri care să pună în pericol consolidarea fiscală’, a mai spus Voinea.
El a adăugat că anumite cheltuieli vor fi amânate în primul trimestru, sau primul semestru, pentru că nu se realizează veniturile din acciză, deoarece nu există altă variantă tehnică.
O misiune a Fondului Monetar Internațional se va afla la București în perioada 21 ianuarie — 5 februarie 2014, pentru discuții privind prima și a doua evaluare a acordului preventiv cu România, care a fost aprobat în 27 septembrie 2013.