Liviu Voinea: Taxa pe stâlp ar putea aduce 1,5 miliarde de lei. Noi am prevăzut în buget 0,48 miliarde

Estimările referitoare la încasările din impozitul pe construcţiile speciale indică 1,5 miliarde de lei, însă în bugetul pe 2014 s-au prevăzut doar 488 de milioane de lei, din cauza riscului de necolectare, a declarat, joi, ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, citat de Agerpres.
Romania TV
03 apr. 2014, 18:18
Liviu Voinea: Taxa pe stâlp ar putea aduce 1,5 miliarde de lei. Noi am prevăzut în buget 0,48 miliarde

„La taxa pe stâlp, noi, când am făcut calculul, am prevăzut-o în buget la 488 milioane de lei, dar calculul nostru arată 1,5 miliarde de lei. Noi atât am estimat. Numai că trebuie să fie de acord şi partenerii noştri internaţionali – Fondul Monetar şi Comisia Europeană. Ei au avut un alt calcul. Noi am calculat plecând de la totalul construcţiilor aflate în bilanţurile companiilor impozitul de 1,5 minus ce se impozitează deja şi aşa ne-a dat suma respectivă. Oricum, acest impozit este deductibil din impozitul pe profit şi rămâne un miliard şi jumătate (de lei – n. r.), cam atât am estimat, dar în buget este trecut jumătate de miliard. De ce? Pentru că FMI a spus, după părerea mea corect, deşi la vremea respectivă am avut dispute pe această temă, au spus: ‘Voi nu colectaţi 100% oricum din nicio taxă. Asta este o taxă nouă, deci riscul de necolectare este mai mare. Noi considerăm că veţi colecta cam o treime din estimarea voastră”’, a explicat Voinea, la Antena 3.

El a precizat că impozitul pe construcţiile speciale se colectează de două ori pe an, prima colectare fiind pe 25 mai.

„Acesta (impozitul – n. r.) se colectează de două ori pe an, prima dată pe 25 mai. Haideţi să vedem pe 25 mai cât se colectează şi, dacă va fi cazul, la rectificare vom avea o rectificare pozitivă. Dar e mai bine să ai un pic de spaţiu în buget decât să fii la limită şi să reintri în procedură de deficit excesiv”, a subliniat Liviu Voinea.

În ceea ce priveşte taxarea veniturilor suplimentare de la producătorii de gaze, despre care preşedintele Traian Băsescu spune, în scrisoarea trimisă parlamentarilor, că, dacă se ia în calcul producţia de gaze estimată în 2014, ar exista un venit de un miliard de lei, dar că în buget s-au trecut doar 290 de milioane de lei, Voinea a explicat că, după introducerea acestei taxe, s-a încasat doar o treime din estimare.

„Acel impozit se colectează din anul 2013. A intrat în vigoare la 1 februarie şi s-a dovedit un impozit nou. Deşi, teoretic, uşor de colectat, s-a colectat cam la o treime din anticiparea iniţială a colegilor de la ANAF şi, atunci, pe 2014, s-a plecat de la cât s-a colectat în 2013, nu de la estimarea optimistă cât s-ar putea colecta. De aici şi aceeaşi abordare în privinţa impozitului pe construcţii speciale. Fiind impozite relativ noi, acesta din urmă fiind încasat în 2013, s-a văzut cât s-a încasat efectiv şi s-a plecat în estimare de la cât s-a încasat efectiv”, a spus ministrul pentru Buget.

Potrivit acestuia, cu astfel de ‘estimări conservatoare’, România a reuşit în 2013 să aibă cel mai mic deficit bugetar din istorie, de 2,3% din PIB pe metodologie europeană, incluzând aici ”ceva ce n-a fost niciodată inclus’ şi anume datoriile pentru restituirea proprietăţilor, datoriile pentru Fondul de Mediu.

„Noi facem într-un mod conservator bugetul, plecând mai degrabă de la istoricul de colectare”, a punctat Voinea.

Secretarul de stat în Ministerul Finanţelor Publice Dan Manolescu a declarat, recent, că normele de aplicare pentru ‘taxa pe stâlp’ vor fi aprobate numai după ce Parlamentul va adopta Ordonanţa 102/2013, cu corecţiile necesare reieşite din discuţiile cu mediul de afaceri, cel mai târziu în luna aprilie.

„După discuţiile cu mediul de afaceri, s-a simţit nevoia ca anumite corecţii să se facă pe textul ordonanţei, în sensul că în lege poate ar trebui stabilite anumite criterii privind activele care sunt supuse impozitării”, a precizat Dan Manolescu.

El susţine că actul normativ ar putea apărea cel mai târziu în aprilie.

Cu toate acestea, consultanţii fiscali susţin că proprietarii de clădiri vizate de stat trebuia să depună declaraţiile de înregistrare ca plătitor al impozitului până pe 30 ianuarie 2014. Declaraţiile privind impozitul pe construcţii vor trebui depuse pe 25 mai, iar impozitul efectiv plătit în două tranşe egale, pe 25 mai şi 25 septembrie.

Impozitul pe construcţiile speciale este de 1,5% din valoarea acestora.

Impozitul pe construcţii speciale vizează numai persoanele juridice şi se va aplica pentru reţelele de transport, stâlpi, depozite sau magazii. Măsura vizează companii care deţin astfel de construcţii, precum E.ON, Enel, Transelectrica, Transgaz sau Romgaz.

Sunt exceptate de la plata impozitului terasele pe arabil, plantaţiile pomicole şi viticole, institutele naţionale de cercetare-dezvoltare, instituţiile publice, asociaţiile, fundaţiile şi celelalte persoane juridice fără scop patrimonial, precum şi clădirile pentru care Consiliul Local a acordat scutire de la plata impozitului pe clădiri conform titlului IX din Codul fiscal.

DailyBusiness
Fructul-minune, care scade riscul de infarct cu 32%! Ar putea fi secretul unei inimi sănătoase
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Cum s-a pozat Dana Budeanu de Crăciun: Vedeta a apărut într-o ipostază extrem de provocatoare! – FOTO
Fanatik.ro
Animalul care a uimit pe toată lumea. Este mai mare când e pui decât când e adult. Îl poți vedea și în România
Capital.ro
Simona Halep a luat decizia. A anunțat oficial în urmă cu puțin timp: Nu este ceea ce mi-aș fi dorit...
Playtech.ro
Ce preparate au mâncat deținuții din închisorile din România în prima zi de Crăciun. Regim special pentru diabetici
DailyBusiness
Dispar bonurile fiscale pentru plata cu cardul. Măsura intră în vigoare de joi, 26 decembrie
Adevarul
Al Jazeera: Rusia ar putea planifica un atac cu „steagul fals” asupra Moldovei
wowbiz.ro
Mii de euro de la stat pentru tinerii care vor deveni părinți! Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Harry și Meghan au pus la cale o înscenare uluitoare. William și Kate, vizați
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
Pensiile românilor se indexează de la 1 ianuarie 2025! Cum poți vedea dacă ți se majorează pensia
Cancan.ro
Vești PROASTE pentru românii care petrec Crăciunul pe Valea Prahovei! Anunțul a fost făcut în urmă cu puțin timp
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Tragedie în lumea filmului. Familia a anunțat vestea în lacrimi: Inimile noastre sunt frânte
StirileBZI
Ce mănâncă europenii de Crăciun. Cele mai neobișnuite tradiții culinare
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
Au ars de vii în a doua zi de Crăciun, după ce autoturismul le-a luat foc la impactul cu o cisternă. Autoritățile nu știu, încă, numărul morților
substantial.ro
Moscova acuză serviciile secrete ucrainene de atacuri cu explozibili în Rusia
MediaFlux
SE ÎNCHID punctele de FRONTIERĂ! DECIZIA ROMÂNIEI din 1 ianuarie 2025
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Solidaritate cu soția lui Petre Daea? „Pentru multe femei, Crăciunul e o luptă cu frica şi cu tăcerea; nimeni nu trebuie să trăiască în teamă” (ANES)