Livrările de smartphone-uri la nivel global au depăşit pentru prima dată un miliard de unităţi

Livrările de smartphone-uri la nivel global au depăşit anul trecut pentru prima dată 1 miliard de unităţi, susţinute de cererea pentru dispozitive mai ieftine, în contextul indiciilor privind încetinirea creşterii pe segmentul preţurilor ridicate.
Alina Costache
28 ian. 2014, 10:57
Livrările de smartphone-uri la nivel global au depăşit pentru prima dată un miliard de unităţi

Vânzările globale au urcat anul trecut cu 38%, la uşor peste 1 miliard, arată datele IDC, citate de cotidianul britanic Financial Times.Creşterea vânzărilor nu va linişti însă investitorii îngrjoraţi că marjele celor mai mari doi producători, Samsung şi Apple, ar putea fi afectate de ascensiunea smartphone-urilor low-cost, scrie Mediafax.

„Smartphone-urile ieftine sunt cele care alimentează creaşterea vânzărilor. Pieţele din India şi China se îndreaptă rapid către un punct în care smartphone-urile cu preţuri mai mici de 150 de dolari reprezintă majoritatea livrărilor”, a declarat Ryan Reith, director de cercetare la IDC.

Apple a lansat anul trecut iPhone 5c, un model mai ieftin faţă de modelul vârf de gamă iPhone 5s, dar semnificativ mai scump decât produsele multor companii din China. Apple a anunţat, luni, că a vândut circa 51 de milioane de iPhone-uri în ultimele trei luni ale anului trecut.

Chiar dacă vânzările reprezintă un nou record pentru grup, iar veniturile şi profitul au depăşit aşteptările, livrările s-au situat sub nivelul anticipat de analişti, de circa 55 de milioane de unităţi, iar cotaţia Apple a scăzut cu până la 9% în tranzacţiile efectuate pe platforme electronice după închiderea şedinţei obişnuite a bursei.

IDC estimează că Apple a vândut 153 de milioane de smartphone-uri anul trecut, în creştere de la 136 milioane de unităţi în 2012. Cota de piaţă a scăzut însă de la 19% la 15%.

Samsung, care produce o gamă mult mai variată de telefoane decât rivalul american, şi-a majorat cota de piaţă de la 30% la 31% anul trecut, livrând 314 milioane de unităţi. Chiar dacă obţine costuri mai reduse întrucât fabrică multe dintre componentele de care are nevoie, cel mai mare producător de smartphone-uri la nivel global se confruntă, de asemenea, cu presiuni asupra marjelor de profit.

Grupul sud-coreean a anunţat recent că veniturile diviziei de telefoane au scăzut în ultimele trei luni ale anului trecut cu 9%, iar profitul operaţional cu 18%.

Vânzările de smartphone-uri la nivel global vor creşte cu 26% în acest an, a estimat analistul BNP Paribas Peter Yu, adăugând că va fi înregistrată o creştere semnificativă pe segmentul dispozitivelor ieftine. Companile din China sunt bine poziţionate pentru extindere la nivel global, a spus el.

Huawei şi Lenovo ocupă în prezent locurile al treilea, respectiv al patrulea, în funcţie de vânzări, cu o cotă de piaţă cumulată de 11% în ultimul trimestru al anului trecut, arată datele IDC. Cele două companii, împreună cu alţi competitori mai mici, au dificultăţi să obţină profit pe piaţa din China, unde preţurile rămân scăzute din cauza concurenţei intense.

Situaţia s-ar putea schimba dacă ies de pe piaţă jucătorii mai mici, iar companiile mari îşi dezvoltă branduri premium, strategie aplicată deja în unele ţări din Asia de Sud-Est.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor România 2025: Când se difuzează marea finală
Fanatik.ro
Țara de lângă România care a început să facă provizii uriașe de lapte, brânză și carne de vită. E la 670 de km de noi și cu avionul ajungi în 55 de minute
Capital.ro
Obligație legală din 10 iunie pentru cine nu locuiește la adresa din buletin. Termenul a scăzut la 15 zile
Playtech.ro
Câte contracte de muncă poți avea legal în 2025. Ce trebuie să știe orice angajat
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Familiile ofițerilor ruși din Flota Mării Negre au părăsit Crimeea, susțin partizanii ucraineni
wowbiz.ro
Mihai Bobonete, în doliu! A murit chiar în noaptea de Înviere: „Ne-a părăsit acum câteva momente”
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Obiceiurile ciudate ale lui Ceaușescu, de Paște. Unde ieșea seara cu soția
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Un bărbat, în vârstă de 40 de ani, a murit în timpul unei drumeții în Munții Măcinului! Totul s-a petrecut sub ochii familiei
Cancan.ro
Mai RAR așa ceva! Pe ce dată pică Paștele în 2026, de fapt
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Am pierdut unul dintre cei mai mari actori. A fost o legendă de neegalat. Românii nu-l vor uita vreodată
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Doliu în lumea teatrului românesc: Un mare actor a murit în noaptea de Înviere! Mihai Bobonete a făcut anunțul trist: „Ne-a parasit acum cateva momente”
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
Data la care vin pensiile în luna mai! Ziua liberă care schimbă planul. Când primesc seniorii banii după Paște
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Prima zi de Paște: ce s-a întâmplat cu adevărat? Între evanghelie, istorie și revelație