O localitate din România are haltă și cale ferată de peste 35 de ani, dar trenul nu a ajuns niciodată acolo. Localitatea este situată la doar opt kilometri de un oraș.
Localitatea Drăgușeni este situată la doar opt kilometri de orasul Săveni, iar regimul comunist a inclus-o pe traseul liniei de cale ferată care ar fi urmat să lege municipiul Iasi de orașul Darabani, din nordul județului Botoșani.
În anul 1986, calea ferată a ajuns la Săveni, iar după un an, s-a extins până la Drăgușeni. Stația de călători a fost ridicată, dar trenurile nu au ajuns niciodată aici.
„Trenul nu a circulat niciodată, de când s-a făcut calea ferată. Or fi vrut să fie mai aproape cu transportul, dar totul a rămas aşa. Timpul nu se mai întoarce”, a spus Vica Nistor, o femeie prin spatele casei căreia trece calea ferată, pentru Agerpres.
Localnicii susțin că investiția făcută la finalul anilor 80 a fost una imensă, dar fără sens, pentru că în prezent, totul este pustiu.
„Acum totul e distrus. Am mai trecut pe acolo, că am animale şi le duc la păscut în zonă. Nu mai sunt nici traversele de lemn. Şi alea sunt furate. A fost aproape de funcţionare, pe această cale ferată a fost un singur tren, care a adus piatra pentru construcţia liniei. Câte materiale au fost băgate aici… Păcat de investiţie!”, a spus un pensionar din Drăguşeni, care îşi aduce aminte de viteza de derulare a lucrărilor.
Pavel Ignat, fostul șef al statiei CFR Botoșani, spune că linia de cale ferată care ar fi trebuit să asigure legătura Iași-Săveni-Darabani a fost executată prost în anii 80, acesta fiind motivul pentru care a fost abandonată.
„De la Dângeni la Săveni s-a făcut, dar s-au făcut lucrurile aiurea. A început să se surpe. Era un director la Regionala de Căi Ferate Iaşi care a cerut să se facă repede, pentru că aşa cerea regimul comunist. A circulat trenul de vreo două ori, dar terasamentul a luat-o în scurt timp la vale, că lucrările au fost făcute de mântuială”, a afirmat Pavel Ignat.