Localitatea unde toți oamenii poartă numele de Țepeș. În localitatea Bicazu Ardelean, din județul Neamţ, toți oamenii poartă numele de Țepeș, iar ca să se deosebească între ei, aceștia și-au pus porecle.
Localitatea Bicazu Ardelean este situată la limita cu județul Harghita și din componența sa face parte satele Ţepeşeni, Telec şi Ticoş. Toți cei 300 de locuitori din aceste sate poartă același nume de familie.
Mai mult, foarte mulți dintre ei au și același prenume și se întâmplă foarte des ca pe o singură uliță să existe două sau chiar trei persoane cu același nume.
„Avem Ţepeş Greuruş, Ţepeş Nica, Ţepeş Bobescu, cum o fost, Dumnezeu să-l ierte, domnul primar. Se întâmplă foarte des să ne confunde poştaşul. Vecinul meu este tot Ion Ţepeş Greuruş şi e numai cu un an mai mic decât mine. Suntem trei Ţepeş Greuruş, dar amenzile de la circulaţie nu le iau eu, pentru că nu am carnet“, a declarat Ţepeş Greuruş Ion, pentru Adevărul.
Cimitirul din localitatea Bicazu Ardelean este plin de cruci cu numele de Țepeș.
Oamenii locului spun că originea numelui de Țepeș este legată de o legendă potrivit căreia, sătenii se trag dintr-un neam de pe vremea lui Vlad Ţepeş.
„Pe timpul domniei lui Vlad Ţepeş, s-a refugiat aici, în sat, o familie care a fugit din cauza obiceiului că erau traşi oamenii în ţeapă. S-au înmulţit şi aşa s-a format satul Ţepeşeni. Aşa am auzit din bătrâni“, spune Toader Ţepeş, zis „Pişpechi“ ca să se deosebească de alţi cinci consăteni care poartă acelaşi nume. „Fiecare avem câte o poreclă. Cum am fost ocupaţi de austro-ungari, eu m-am ales cu porecla Pişpechi“, a mai spus Ţepeş Greuruş Ion.
Cu toate acestea, nimeni nu confirmă veridicitatea acestei legende, dar oamenii știu sigur de unde le vin poreclele. Printre ei se află și fostul director al combinatului de fire sintetice Săvineşti, Gheorghe Ţepeş Greuruş, care și-a adăugat-o în actele de identitate ale consătenilor.
„Porecla vine de la ce necazuri sau ce atitudini sau ce făcea fiecare: făcea câte o poznă, sau cânta, sau mergea cocoşat. Greuruş, de exemplu vine de la greeruş, sau greiere, adică omului îi plăcea să cânte. În cartea «Singurătatea lui Vlad Ţepeş», de Ileana Toma, se se vorbeşte despre faptul că mama domnitorului a fost la Mănăstirea Bistriţa, de lângă Piatra Neamţ, vreo patru ani de zile, şi însuşi Vlad Ţepeş ar fi venit în zona aceasta, cam doi ani a vizitat-o“, a spus Gheorghe Ţepeş Greuruş,.