Localitățile care au intrat de la miezul nopții în carantină pentru 14 zile. Rata de incidență a depășit 6 la mia de locuitori

Șapte localități din județul Satu Mare au intrat de la miezul nopții în carantină pentru 14 zile.
Filip Stan
12 sept. 2021, 09:25
Localitățile care au intrat de la miezul nopții în carantină pentru 14 zile. Rata de incidență a depășit 6 la mia de locuitori
Localitățile care au intrat de la miezul nopții în carantină pentru 14 zile

Localitățile care au intrat de la miezul nopții în carantină pentru 14 zile. Este vorba despre comunele Bixad, Călinești-Oaș, Gherța-Mică, Turț, Batarci, Cămărzana și Târșolț.

„A fost multă lume venită, acum, acasă. Au fost foarte multe evenimente și cred că și asta, că s-a săturat lumea și de restricții, cred că ăsta e motivul”, spune o localnică din Călinești-Oaș.

„Incidența este, din păcate într-o continuă creștere. Aceste comune sunt grupate unele lângă altele, se va puta asigura intrarea și ieșirea. Patrulele de poliție, jandarmerie și poliție de frontieră vor fi prezente în zonă”, spune prefectul județului Satu Mare, Altfatter Tamas.

În Călinești-Oaș și în cele șase comune din apropiere nimeni nu va mai putea ieși din casă fără declarație pe propria răspundere. Pe ulițele comunei, câțiva oameni au ieșit să-și facă ultimele cumpărături.

În unele dintre cele șapte localități, rata de incidență a depășit deja 10 cazuri la mie. Peste 50.000 de localnici care muncesc în străinătate au revenit în Țara Oașului în August, spun autoritățile. Județul Satu Mare înregistrează cea mai mare rată de incidență din toată țara, peste 2 la mie.

Noi restricții și în localități de lângă București

Începând de ieri s-au aplicat noi restricții în două localități aflate lângă București care au depășit rata de incidență de 2 la mia de locuitori.

În Popești-Leordeni, rata de incidență cumulată la 14 zile este de 2,10 la mia de locuitori, în timp ce în Periș a ajuns la 2,01 la mie.

Începând de sâmbătă, în piețe, târguri, bâlciuri, talciocuri, stații pentru transportul în comun, spațiile comerciale, mijloacele de transport în comun și la locul de muncă se instituie obligativitatea purtării măștii de protecție.

În cinematografe şi la concerte e permis accesul publicului până la 70% din capacitatea maximă a spaţiului şi cu purtarea măştii de protecţie.

Activitatea instituţiilor publice sau private de cultură ce administrează spaţii special destinate activităţilor cultural artistice în aer liber se pot realiza cu participarea a cel mult 1.000 de persoane pe scaune, cu asigurarea unei suprafeţe minime de 4 mp pentru fiecare persoană şi cu respectarea normelor de protecţie sanitară.

Spectacolele, concertele și festivalurile în aer liber sunt permise cu participarea a cel mult 2.500 de spectatori și cu purtarea măștii de protecție.

Participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.

Slujbele şi rugăciunile colective se pot desfăşura în şi în afara bisericilor cu respectarea regulilor de protecţie sanitară.

Activitatea în restaurante și cafenelele în interiorul clădirilor, precum și la terase este permisă până la capacitatea maximă a spațiului între orele 5.00 – 2.00.

Se permite organizarea de nunți, botezuri, mese festive cu un număr de participanți de maxim 150 de persoane în exterior sau maxim 100 de persoane în interior, cu respectarea normelor de protecție sanitară. La stabilirea numărului de persoane în exterior și/sau în interior nu sunt luate în calcul persoanele care au vârsta mai mică de 16 ani.

De asemenea, se permite organizarea de nunți și botezuri cu un număr de participanți de maxim 300 de persoane în interior și cu asigurarea unei suprafețe de minim 2 mp pentru fiecare.

DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Ce va face Irinel Columbeanu de Sărbătorile Pascale: Ce meniu special va avea la azilul de bătrâni
Fanatik.ro
Băutura care are rolul de a preveni apariția unui AVC. E una dintre cele mai consumate din lume și e recomandată de medicul Vlad Ciurea
Capital.ro
TAXĂ pentru proprietarii de case sau apartamente. Se achită minim 230 de lei, plus document notarial
Playtech.ro
Oraşul din afara ţării populat de români. Aici sunt peste 500.000 de cetăţeni de-ai noştri
DailyBusiness
Vouchere de vacanță 2025. Guvernul aprobă normele de accesare! Ce trebuie să facă bugetarii pentru decontare
Adevarul
Orban o abandonează pe Lasconi și n-o mai susține în alegeri: „N-are nicio șansă”. Pe cine mizează acum
wowbiz.ro
Al patrulea deces la Spitalul Sfântul Spiridon din Iași! Gabriela Ștefănescu este doctorița care a fost găsită moartă după ce a participat la un simpozion medical. Ce au arătat rezultatele venite de la INML
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Zodii bântuite de trecut. Nu pot trece peste durere
Ego.ro
Ce a pățit Armin. Nicoară, imediat după ce a devenit tată! Probleme cu botezul și... EXCLUSIV
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Criminalul din Băleni, care a ucis și batjocorit o femeie de 80 de ani, a fost trimis în judecată! Ce a făcut acesta după ce i-a luat viața bătrânei
Cancan.ro
Bianca Drăgușanu, GOALĂ în public! S-a dezbrăcat în fața celor prezenți și apoi și-a... GALERIE FOTO
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Taxă după deces. Se întocmește act la notar. Achiți la doi ani de la înmormântare
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Imagini cutremurătoare cu Rareș Ion, tânărul care a murit după supradoză, filmate de Maru. Se vede clar cum i-a procurat substanțe interzise, deși neagă că ar avea o implicare. Prietena lui Rareș rupe tăcerea: "Își bătea joc de el"
Cât de periculoasă este vopseaua de ouă. Atenționarea specialiștilor pentru sănătatea noastră
MediaFlux
Taxa ”ascunsă” la plata cu cardul. La ce trebuie să fim atenți
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
„Farmacia verde” din curte. Cristela Georgescu dezvăluie secretele unei plante-minune: Uscați sau faceți ceai