De teamă că vor rămane fără acoperiş deasupra capului, cei care locuiesc în zonele ce riscă să fie inundate de apele ieşite din matcă ale Dunării nu au mai aşteptat ca autorităţile să intervină şi s-au apucat să ridice singuri diguri din saci de nisip, pentru a-şi proteja gosăpodăriile.
La Feteşti, în judeţul Ialomiţa, puhoaiele au ajuns până la primul dig de apărare al oraşului şi au inundat mai multe grădini, informează România TV. „Ăsta este semnul, când l-am pus de dimineaţă era uscat, acum este ud”, a spus o localnică.
„Ne aflăm la o cotă de 640 de centimetri, ceea ce înseamnă o depăşire peste cota de atenţie cu vreo 55 de centimetri”, a spus Gheorghe Mitache, viceprimarul Feteştiului.
În faţa apelor braţului Borcea care cresc ameninţător, oamenii din Feteşti încearcă să-şi protejeze gospodăriile înălţând diguri din saci cu pămant. Peste 7000 de saci cu pământ şi nisip au fost pregătiţi pentru a ţine piept apelor. Unii localnici profită însă de viitură şi pescuiesc buştenii aduşi de fluviu.
La 20 de km distanţă, în comuna Vlădeni, oamenii fac eforturi disperate pentru a-şi salva păşunea. „Încercăm, dar cred că nu o oprim. În vale a crescut la 1 metru şi ceva”, s-a plâns un localnic. În ciuda eforturilor oamenilor de a salva păşunea, şuvoaiele şi-au făcut loc prin dig şi sacii cu pământ şi au inundat islazul.
„S-au pus cam 4500 de saci, s-a cărat cu barca, cu spatele, ca sunt 30 de oameni şi buldoexcavatorul care ne ajută”, a explicat Ion Voicu, viceprimarul din Vlădeni. În zona acoperită de ape, în locul vacilor şi a oilor au apărut lebedele şi pescăruşii.