„Pe durata verii se întâmpla ca turiştii care ajung în zonele montane înalte să fie atacaţi sau din greşeală să calce o viperă sau o altă specie de şarpe. Din fericire, cazurile de acest gen sunt rare, cel mult 2-3 pe an, însă trebuie să fim pregătiţi pentru orice intervenţie. În aceste situaţii, administrarea serului antiviperin este esenţială pentru a veni în sprjinul pacientului în cel mai scurt timp din momentul producerii muşcăturii”, a declarat, joi, pentru AGERPRES, directorul SJU Baia Mare, Sorina Pintea.
De asemenea, spitalul orăşenesc Borşa, situat în apropierea celor mai frecventate trasee turistice din Parcul Naţional Munţii Pietrosul Rodnei, Valea Vaserului şi Parcul Natural Munţii Maramureşului, deţine patru doze de ser antiviperin.
Atât birourile de turism local, dar şi sectoarele poliţiei de frontieră care activează în zonele alpine îi avertizează pe turişti de posibilitatea unor întâlniri cu viperele, îndeosebi în zilele însorite.
Anual, pe durata verii, sute de turişti români şi străini, ajung în Munţii Maramureşului sau Pietrosul Rodnei pentru a vizita locuri cunoscute sau pentru a încerca să fotografieze capre negre.