Locațiile de film reprezintă atracții turistice cu totul speciale, care stimulează imaginația vizitatorilor și oferă senzații unice. Printre cele mai populare astfel de locuri se numără orșelul în care a fost filmat primul film din seria Nașul în regia lui francis Ford Coppola, dar și regiunea cu vegetație luxuriantă care a constituit decorul din Avatar, al lui James Cameron.
Colegiul Universității Oxford, Marea Britanie – Harry Potter
Turnurile de vis ale Universității Oxford sunt una dintre locațiile care a apărut în multe filme (The Italian Job, Howard’s End, The History Boys). Una dintre clădirile Universității Oxford, ajunsă extrem de populară datorită apariției într-o producție cinematografică de succes, este Colegiul Christ Church.Colegiul britanic a devenit extrem de cunoscut datorită faptului că acolo au fost filmate scenele din seria Harry Potter. Culoarele, amfiteatrele și sălile de clasă de la Christ Church au reprezentat Școală de la Hogwarts, în celebra serie Harry Potter, într-o atmosferă de vrajitorie si magie. De la Sala Mare asemănătoare unei caverne îmbrăcate în lemn și scara din secolul al XVI-lea până la labirinturile înfricoșătoare, Colegiul Christ Church a fost mediul perfect pentru cadrele sumbre din celebra peliculă.
Savoca, Italia – Nașul I (1972)
Producție cinematografică emblematică The Godfather (1972), este o poveste violentă și complexă despre loialități familiale, crimă, constrângere, droguri și șefi ai mafiei. Filmările pentru geneza dinastiei Corleone, relatată în prima parte a producției cinematografice „Nașul”, au avut loc în orașul Corleone din Sicilia. Din cauza aspectului său supradezvoltat, filmările s-au mutat în satele mai frumoase și mai atmosferice din Savoca și Forza d’Agrò , lângă Taormina.
Matamata, Noua Zeelandă – Stăpânul Inelelor
Acțiunea din producția cinematograficî Lordul Inelelor a fost filmată în mare parte în orașul Matamata din regiunea Waikato, din Insula de Nord a Noii Zeelande. Această zonă este reprezentată în film ca fiind legendarul loc „Pământul de mijloc”.
Cabanele ciudate din paie, înconjurate de peisaje idilice, pajiști înflorite și ape curgătoare este cunoscută și sub numele de „Hobbiton”, unde fanii Stăpânul Inelelor pot face tururi și se pot preface că și ei sunt hobbiți.
Avatar, Hawaii
Un îmbinare uimitoare de acțiune live și secvențe generate pe computer, acțiunea filmului Avatar (2009) este amplasată într-un decor de pădure tropicală populat de o rasă iubitoare de natură, cu pielea albastră, Na’vi. Prin urmare, este dificil să spui ce este o locație din viața reală și ce este „tehnificat”, dar un lucru este sigur, multe dintre scenele uimitoare din pelicula lui Cameron au fost filmate în Hawaii.
Cambodgia – Lara Croft
Pasionată de aventură și arheologie, personajul Lara Croft (Angelina Jolie) se află într-o misiune de a expune secretele organizației Illuminati în Cambodgia. Locația a fost aleasă pentru superbul complex de temple din Angkor Thom. Splendoarea zonei este reprezentată în celebra peliculă și de cele 54 de turnuri incredibile sculptate cu fețe zâmbitoare și enigmatice.
Indiana Jones, Ultima Cruciadă (1989)
Una dintre cele mai faimoase producții de la Hollywood, Ultima Cruciadă, care face parte din seria antologică „Indiana Jones”, ce l-a făcut vedetă pe Harisson Ford, a fost filmată în orașul Petra din Iordania. În celebra peliculă, în această zonă se prespune că ar fi fost ascuns Sfântul Gral, cupa din care a băut Iisus la Cina cea de Taina, iar relicva ar fi ascunsă în Canionul Semilunii, în realitate este vorba de trezoreria Al Khazneh, unul dintre cel mai complex construite canioane din Iordania, notează roughguides.com.